Д-р Борис Таблов публикува на фейсбук профила си отворено писмо

...
Д-р Борис Таблов публикува на фейсбук профила си отворено писмо
Коментари Харесай

Български лекар в отворено писмо до Борисов: Рискувате живота и здравето на близките ми |

Д-р Борис Таблов разгласява на фейсбук профила си отворено писмо до премиера Бойко Борисов по отношение на желанията срокът на карантината за ковид да бъде понижен от 14 на 10 дни. Д-р Таблов е анестезиолог-реаниматор в град Нойрупин, Германия. Епидемията от COVID-19 го слага в първите редици на лекарите, борещи се за живота на тежкоболни пациенти.

Завършил е медицина в Плевен през 2002 година Специализира Анестезиология и интензивно лекуване. От 2010 година работи в клиниката в Нойрупин. Има и спомагателни квалификации по незабавна и по интензивна медицина. Преподава в локалния медицински институт и е част от група лекари, които са виновни за здравното обезпечаване при случаи с огромен брой потърпевши. Семеен е, има две деца. Лекар трето потомство.

Ето и текста на писмото му:

Отворено писмо до министър-председателя на Република България

Уважаеми господин Борисов,

Пиша това писмо в качеството си на угрижен жител по отношение на излязлото в медиите известие, че изтъквам: " Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо разгласи, че карантината на инфектираните с ковид в България ще бъде понижена от 14 на 10 дни. В изказване пред публицисти в Брюксел, където е на съвещание на Европейския съвет, Борисов съобщи, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изказване, оповестено в профила му във " Facebook ", към този момент се декларира, че карантината ще бъде понижена на 10 дни. ".

В качеството си на доктор, следящ от близо тематиката COVID-19 считам, че сходно решение може да бъде взето само от специалистите имащи нужните научни знания да интерпретират към момента нееднозначните научни данни за вредите и изгодите от сходно решение. При внезапно възходящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на съответно обгръщане на контактните лица на далите позитивни проби, изразената позиция за присъствено образование на учениците, макар множеството случаи на болни учители и възпитаници в последните дни, което прави учебните заведения идеална среда за възходящо разпространяване на вируса, незадоволително еднопосочни доказателства, че този период на карантината е най-благоприятен, сходно решение основава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от сходен сюжет. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на надалеч по-радикални ограничения, макар доста по-малкия брой случаи.

В качеството си на наследник, брат, чичо, племенник, братовчед считам, че с сходно решение подлагате на риск здравето, а косвено и живота на околните ми. В условия на пандемия, отнемаща ежедневно живота на от ден на ден хора, вашата съществена задача би трябвало да бъде подчинена на ограничение на косвените вреди от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличение на директните загуби. Оставете решения за здравната част на рецесията на тези, които имат нужната компетентност и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на публичния живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със обстановката.

В качеството си на доктор и сътрудник, считам че решението, което мислите да наложите подлага на директен риск биологичното оцеляване на всеки български доктор, участващ интензивно в лекуването на пациенти без значение на коя линия работи. В деня, в който означаваме трагичната кончина на следващ български доктор, а статистиката регистрира нови 43 позитивни проби измежду здравни служащи, сте подготвен да разпоредите еднолично мярка, с капацитет да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на от ден на ден здравни заведения, алармиращи, че са достигнали оптималния си потенциал, тъкмо поради липса на личен състав. Легла страната може и да има. Но не те ще избавят нуждаещите се.

Уважаеми господин Премиер,

ориста на държавниците е такава, че остават в историята не толкоз с триумфите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме значително образци на политици, компрометирали себе си със противоречиви решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е споделил - седем пъти мери... Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане обратно няма.

С почитание,
Борис Таблов

П.п. Апелирам всички здравомислещи хора, съгласни с позицията ми, да намерят метод да изразят поддръжка с вярата, че може и да ни чуят. Благодаря!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР