Д-р Богданова е с интереси в областта на здравословното отглеждане

...
Д-р Богданова е с интереси в областта на здравословното отглеждане
Коментари Харесай

Стомашно-чревна инфекция при детето - кога да потърсим помощ

Д-р Богданова е с ползи в региона на здравословното развъждане на деца, профилактиката и своевременното разкриване и лекуване на болесттите в детската възраст.

Има присъединяване в 7th Congress of the European Academy of Pediatric Societies, Paris, 30th of October – 3rd November 2018.

Тя е майка на две деца. Има деен профил в Инстаграм, посредством който осведоми майките по отношение на основни тематики в израстването и развиването на техните деца:

С какво се характеризират стомашно-чревните инфекции?

Обикновено включват признаци като повръщане, коремни болки, диария, фебрилитет, липса на вкус, гадене. Може да са в композиция или по настрана изявени.

Какви са главните аргументи за появяването им?

По- огромната част са породени от сътрудници от вирусен генезис. Друга по- малка- от бактериален. Важно е лекарят вярно да ги разграничи, тъй като и лекуването е друго.

С каква дълготрайност е инкубационният интервал?

Обикновено е от няколко часа до 3-4 дни. Бързо се развиват в организма.

Кога би трябвало да потърсим лекарска помощ?

Много е значимо, детето да уринира. Когато да вземем за пример памперсът е изсъхнал повече от 6 часа, наложително би трябвало да се потърси лекарска помощ. Също и когато температурата продължава повече от 4 дни или диарията не се повлиява, макар диетата и медикаментите. Когато детето е неконтактно, не може да бъде събудено или има промени в държанието, които тормозят родителите е хубаво да се направи консултация.

Какви проучвания е належащо да се създадат?

Обикновено се взима кръв от пръстче- капилярна за цялостна кръвна картина и црп. Може да се изследва и алкално- киселинното равновесие, с цел да се ориентира лекарят за степента и вида на дехидратация. Това може да се види и от равнището на електролитите- натрий, калий, хлор. Моят съвет е при данни за тежко протичане, със скорошна загуба на тегло, постоянно пишкане и пиянство на вода, преди проявата на признаци да се изследва и кръвна захар. Често диабетът при децата дебютира, имитирайки остра чревна зараза.

Кога настава моментът на обезводняване и защо би трябвало да внимаваме?

Както загатнах, значимо е отделянето на урина. Ако повече от 6 часа няма такова, приказваме за обезводняване и слагаме една удивителна, за възможна парентерална рехидратация, посредством вливане на глюкозо- солеви р-ри или други такива. Лекарят може да се ориентира за степента на дехидратация като изследва тургора и еластичността на кожата, както и посредством други такива способи.

Трябва ли да даваме прахчета за хидратиране, богати на микроелементи (хидратин) или можем да дадем вода с щипка сол и захар?

Прахчета! Защото те са със строго дозирани микроелементи и други съставки, за съответното положение.

Каква диета се предлага при съществуване на стомашно-чревна зараза?

Започва се с апетит, до момента в който отшуми повръщането, в случай че има такова. Дава се единствено глътки вода, по доста малко, на постоянно.

След това се оферират самун, сухари, солети и елементарни бисквити. Следват- морков, картоф, ориз, пиле, банан, печена ябълка- въведени за към 1 седмица и т.н Най- най-после остава млякото във всякаква форма, цитруци, пържени.

Ако кърмите, продължавате с кърменето. Ако бебето е на формула, се дава безлактозна такава. Ако се зарежда и приема пюрета, дайте лечебни каши.

Колко време след съществуване на инфекцията може да стартира първото хранене?

Изчаква се да премине интервалът на повръщане. Всяко предоставяне на храна в този интервал, ще провокира повръщане.

Какво е лекуването и в кои случаи се постанова венозна рехидратация?

Лечението при признаци от вирусен темперамент е симптоматично. Рехидратиращи р-ри, лекарства срещу повръщане и диария, пробиотици, антипиретици и други

Най-важно е родителят да резервира успокоение, да даде време на имунната система да пребори вирусът. Това не става за два часа, а за най-малко 2 дни.

При две следващи и естествени за детето изхождания, то към този момент е излекувано!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР