Д-р Атанас Матев е лекар-проктолог и хирург с над 15

...
Д-р Атанас Матев е лекар-проктолог и хирург с над 15
Коментари Харесай

Д-р Атанас Матев: Не обвинявайте гените и лютите храни за появата на хемороиди


Д-р Атанас Матев е лекар-проктолог и хирург с над 15 години стаж. Завършил е ВМИ – Стара Загора и от този момент работи по специалността. Ръководи Медицински център „ Матев " в гр. Стара Загора

- Д-р Матев, разкажете повече за пациентите с хемороидални недоволства, които идват при вас. Какъв е техният профил – пол, възраст, специалност, съпътстващи болести? Какво е общото сред тях и отворени ли са да приказват намерено и умерено за казуса?

- Хемороидите до неотдавна бяха табу в нашето общество. Може да се каже, че това е една интимна тематика, която е притеснителна за огромна част от хората. Много от тях, изключително по-възрастните, заобикалят да приказват за казуса, тъй като го считат за срамна работа. Ежегодно медицинският център за лекуване на хемороиди и анални фисури в Стара Загора се посещава от 4000 до 5000 пациенти от цялата страна и чужбина. Смятам, че тези пациенти към този момент са преодолели срама си и мога да настоявам, че хемороидите за тях фактически не са табу. Истината е обаче, че пациентите с хемороидална болест изпитват неприятни признаци като кървене, болки при обостряне, както и дискомфорт. Често не могат да си намерят място и всеки миг, в който се постанова да стоят в седнало състояние, е същинско предизвикателство за тях. Важно е да осведомяваме хората, че всички имаме в тялото си хемороиди – това са кръвоносни съдове, ситуирани високо в аналния канал, като главната им функционалност е да спомагат процеса на дефекация (изхождането). Понякога те нарастват, спускат се надолу по канала и могат да излязат отвън ануса. Така естествените вътрешни хемороиди стават забележими и могат да причинят болежка или кървене.

- Как се слага диагнозата хемороиди?



- Всеки, който има проблем с болежка и парене в региона на ануса, както и кървене, изключително след изхождане, е добре да направи консултация с доктор. Диагнозата за съществуването на хемороидална болест се слага от лекар-проктолог след диалог с пациента и обзор, който не е мъчителен. Прегледът на експерта открива дали става въпрос за хемороидални възли, или слага подозрение за съществуване на друга диагноза, обвързвана да вземем за пример със недоброкачествен развой в аноректалната област. Извършваме проучвания на дебелото черво – колоноскопия, единствено при подозрения за злокачествени процеси.

- При появяването на какви признаци хората би трябвало да си извърнат внимание и да се съветват с доктор?

- При вътрешни хемороиди постоянно пациентите споделят за неболезнено кървене, зацапване на бельото с кръв или слуз. Обикновено се следят няколко стадия. Първоначално хемороидите може да не са мъчителни и главният признак да е съществуването на кървене по време и след дефекация. При по-напредналите стадии е допустимо вътрешните хемороиди да пролабират (т.нар. пролапс - излизане на тъкан от ануса) през аналния отвор и да не могат да се върнат назад и това да докара до мощна мъка, а също по този начин до голям дискомфорт и влошено качество на живот.

- Ако хората към този момент имат признаци на хемороидална болест, какво би трябвало да създадат и към кого да се извърнат?

- Не чакайте прекомерно дълго, в случай че имате парене или кървене, в региона на ануса. Консултирайте се с персоналния си доктор или със специалист-проктолог, преди казусът да е станал продължителен. Той ще сложи вярната диагноза и ще назначи нужните проучвания и лекуване. Ако се откри съществуването на хемороидална болест, най-вероятно като първи стъпки на лечението ще бъдат предписани промени в метода на живот и лекуване с венотонични лекарства. Ефективното медикаментозно лекуване под формата на таблетки облекчава признаците на хемороидалната болест, понижава болката и кървенето и то може да се ползва във всички стадии на болестта. В по-напредналите стадии на хемороидалната болест може да са нужни и други интервенции – безкръвни способи, каквито практикуваме от 1998 година, безкръвни хирургични процедури по преценка на хирург, специализирал в лекуването на аналните болести.

- Кои са митовете за хемороидите, които е добре да развенчаем, с цел да сме още по-полезни за пациентите? Има ли приемственост освен това положение и по какъв начин се повлиява от метода на живот?

- Хората към момента не осъзнават, че храната е от извънредно значение за тяхното здравословно положение. Лютите и пикантни храни може да нервират стомашно-чревния тракт и да основават чувство за парене в аналната област. Истината е обаче, че в случай че човек има проблем с хемороидите и те са възпалени, би трябвало освен да се въздържа от потреблението на люти храни, само че да промени напълно метода си на хранене. Да изключи от менюто нездравословните храни – тесто, захарни произведения, а за тяхна сметка да усили приема на фибри, плодове и зеленчуци.

Популярен мит, който битува измежду пациентите, е, че хемороидалната болест се предава по завещание. Възможно е някои хора генетично да имат по-слаба съединителна тъкан и да са предразположени към появяването на хемороиди, само че няма научни доказателства, че те се предават по завещание. Затова не е нужно да се позоваваме на гените си и да не подхващаме смяна на навиците с оправданието, че по този начин ни е писано. Често се счита, че дългото стоене на едно място може да провокира хемороиди. Засега обаче няма директни доказателства за сходна връзка. Това, което обаче се знае, е, че заседналият метод на живот не е здравословен – в случай че сте обездвижени, съществува риск да натрупате непотребни килограми или да страдате от неточен стомах и констипация (запек). А това към този момент се приема за сериозен рисков фактор за развиване на хемороиди. И най-важното – в случай че имате терзания, че страдате от хемороиди – най-добре е да се консултирате с доктор. Той ще ви даде отговор на всички въпроси и в случай че се постанова, ще предпише лекуване. Съветвам моите пациенти също по този начин да посетят и уеб страницата venite.bg, където могат да се срещнат с потребни видео материали, разкриващи доста легенди и истини за хемороидите и по какъв начин да се оправим с това неприятно положение. Още информация пациентите могат да прочетат и на hemoroidi.bg.

- Как можем да се предпазим от поява на хемороиди?

- Можете да измененията метода си на живот с няколко елементарни и лесни стъпки. Пиенето на вода от 1,5 до 2 литра на ден е от изключителна значимост и подкрепя чревната перисталтика. Добре е да се движите интензивно. Изберете активност, която ви подхожда – разходки, плуване, лека гимнастика. За да се предпазите от хемороиди също по този начин е значимо да се храните уравновесено. Включете в менюто си храни, богати на фибри, пълнозърнест самун, плодове и зеленчуци. За профилактика на хемороидалната болест е от извънредно значение да се справите със запека, да регулирате изхожданията. Опитайте се това да става едновременно на деня, без да има напрягане. Добрата персонална хигиена също е от голяма важност, хубаво е да се сортират по-слабо ароматизирани и не толкоз нападателни към кожата хигиенични артикули.

С националната акция „ Хемороидите към този момент не са табу “ желаеме да разчупим стигмата за хемороидалната болест и да осведомяваме добре обществото. За повече информация хората могат да посетят осведомителната venite.bg и да прочетат още за признаците, рисковите фактори и потребни препоръки при съществуването на хемороиди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР