Д-р Алексис Фрейтас се занимава с обща хирургия и с

...
Д-р Алексис Фрейтас се занимава с обща хирургия и с
Коментари Харесай

Ракът на дебелото черво е сред трите най- разпростарнени онкологични заболявания

Д-р Алексис Фрейтас се занимава с обща хирургия и с колопроктология в Wiener Privatklinik, Виена. Роден е в Залцбург само че живее във Виена от седемгодишна възраст. Страста му към хирургията е в кръвта му, татко му Д-р Хецтор Фрейтас също е хирург. Завършва образованието си във Виенският Университет, след което специализира в Швейцария. От 2008 лекува във Wiener Privatklinik, а през 2010 получава Европейска професионална тапия по колонология. От 2011 до 2015 е австрийският представител в АМСЕ (Асоциация на медицинските експерти в Европа), отдел " Кокопроктология ".

- Доктор Фрейтас, какъв брой постоянно се среща ракът на дебелото черво, спрямо другите онкологични болести?
- Този тип рак е измежду трите най- разпростарнени онкологични болести. При мъжете най-честата форма на рак е на простатата, следвана от този на белият дроб и дебелото черво. При дамите е на второ място, след ракът на гърдата.
- Как и за какво се образува карцинома в дебелото черво?
- Има разнообразни рискови фактори, които спомогат развитето на рак в дебелото черво. Пушенето и наднорменото тегло са първите две, а след тях се нараждат неналичието на физическа интензивност и спорт и неприемането всекидневно на задоволително фибри, като плодове, зеленчуци, ядки. Проучванията демонстрират също, че честата консумация на алкохол и алено месо също биха подкрепили появяването на карцином. Но също и генетичните рискови фактори и хроничните възпалителни болести.
- До какъв брой тази генетична история въздейства? И кой са по-податливи, мъжете или дамите?
- За всички, и мъже и дами, чиито родственици по права линия от първа степен са имали рак на дебелото черво, рисък е по-висок сигурно. Мъжете са малко по-податливи от дамите.
– Какъв е % на успеваемост при лекуването на това заболяване?
– Общият % на успеваемост е към 60%. Но има разлика при излекуваните случаи. Нещата са разнообразни в случай че карцинома е открит рано, преди да се е развил, в случай че няма метазстази, тогва единствено една интервенция, би довела до излекуване. Но има и други случаи, при които прибягваме до цялостното въоръжение от разнообразни химиотерапевтични и радиационни варианти.
- Какви са най-новите достижения на медицината в тази съответна област?
- За мен, като хируг, и занимавайки се с онкологични болести, най- огромното достижение са минимално инвазивните хирургически способи, при който интервенцията се свежда до единствено един дребен прорез.
- Според вас, Доктор Фрейтас, имунотерапиите оказват помощ ли при случаите на рак в дебелото черво?
- Тук би трябвало да отговорят експертите от онкологичният ни център тук във Wiener Privatklinik, химеотерапевтите, сътрудниците които се занимават с лъчева терапия.

- Какви превантивни ограничения можем да вземем?
- Най- значимият тест е колоноскопията. Полипите, които са предвестници на карциома, могат да бъдат мигновено засечени и отстранени. Тест за скрита кръв в изпражненията, генетични и други проби, компютърно-томографската колонография е способ, които също оказва помощ доста. Винаги поучавам първата колоскопия да се извърши на петдесет годишна възраст, само че при съществуването на рискови фактори, даже и по-рано.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР