Д октор Сара Холпър – невролог от Австралия признава, че

...
Д октор Сара Холпър – невролог от Австралия признава, че
Коментари Харесай

Защо имаме главоболие и грешно ли е да сваляме температурата

Д октор Сара Холпър – невролог от Австралия признава, че обичаната част от работата ѝ е, когато изяснява на пациентите си какво не е наред, какво тъкмо се случва в тялото им, с цел да не се усещат добре.

„ Като доктор научих, че всеки се вълнува от тялото си: какво излиза от него, какво може да се обърка в него и за какво хората имат признаците, които изпитват. Освен, в случай че не се учили медицина, отговорите на тези въпроси, ще ви затруднят “, споделя тя пред „ Дейли Мейл “ ().

В книгата си „ Какво не е наред с теб? “ тя дава отговори на доста любопитни въпроси за човешкото тяло като да вземем за пример за какво ни боли глава, когато мозъкът не може да изпитва болежка или за какво при температура ни тресе.

Вижте някои от най-любопитните пояснения за човешкото тяло:

Защо имаме главоболие, когато мозъкът не може да изпитва болежка?

Мозъкът не може да усеща болежка. Той получава цялата информация от сезнори за болежка из тялото ви, само че си няма свои (ето за какво мозъчните хирурзи могат да оперират, до момента в който сте будни). Това значи, че болката при главоболие не идва от мозъка ви. За сметка на това мускулите на скалпа, шията и лицето, синусите, очите, зъбите, ушните канали, кръвоносните съдове в главата и вътрешната костна повърхнина на черепа са чувствителни към болежка.

Това обаче не е единственият спусък. Тъй като мозъкът ви е 75% вода, той е извънредно сензитивен към дехидратация. Недостатъчният банкет на течности може краткотрайно да накара мозъка ви леко да се свие. Тъй като мозъкът ви се свива в черепа ви, той се дърпа за мозъчните обвивки (мембраните, които покриват мозъка), дърпайки сензитивния към болката външен пласт, който е закрепен към черепа ви. Това може да ви аргументи главоболие.

Защо подвигаме температура?

Телесната ви температура е към 37 градуса по Целзий – температурата, при която всички химически реакции, които ви поддържат живи, действат оптимално. Телесната температура се управлява от област в мозъка, наречена хипоталамус. Той е като термостат на тялото ви.

Винаги, когато имунната ви система се бори с зараза тя изпомпва химикали, наречени пирогени, които пътуват през кръвта ви и в последна сметка минават край хипоталамуса ви. Когато хипоталамуса види пироген, той включва термостата, като задава по-висока целева температура, може би 39 градуса по Целзий. Тъй като това значи, че сегашната ви температура от 37 градуса се смята от организма ви за прекомерно студена, може да започнете да треперите.

За да е сполучлива една зараза, се изисква бактерия, която да се развъди и разпръсне по-бързо, в сравнение с имунната система я убива. Треската предлага равнище на отбрана, тъй като форсира имунната система и прави нахлуващите бактерии по-слаби в по-горещата среда.

Имунната система е комплекс от комплицирани химични реакции. Загрейте я и тя ще работи по-бързо. Затоплените бели кръвни кафези се разпростират по-бързо, пътуват по-бързо, гълтам микроорганизми и се развъждат по-бързо. Когато имунната ви система открие, че борбата е завършила, тя стопира да освобождава пирогени. Целевата температура, заложена от вашия хипоталамус ще спадне до 37 градуса по Целзий и тялото ви ще премине в режим „ изстудяване “.

Грешно ли е да се опитваме да свалим температурата?

Всички го вършим и тогава парацетамолът е най-хубавият ни другар. Той е съвременно „ хапче за изстудяване “, което може да ви помогне да свалите температурата си до 37 градуса по Целзий, когато имаме тресчица. Въпреки че би било разумно да се допусна, че това ще анулира потребните резултати от треската, действителни изследвания са открили, че това не е по този начин.

През 2015 година изследване на 700 пациенти в интензивно поделение с температура от най-малко 38 градуса демонстрира, че парацетамолът намалява температурата, без да въздейства на смъртността или времето, прекарано в интензивно поделение. Треската евентуално предлага единствено дребна изгода: задоволително, с цел да предложи преимущество за оцеляване в постепенен времеви мащаб, само че незадоволително, с цел да направи разлика, когато сте сериозно болен.

Защо имаме неприятен мирис?

Човешката уста е осеяна с бактерии. Езиковите пори и пролуките сред зъбите ви обезпечават предпазени местенца, в които се откриват колонии от бактерии. Устните бактерии създават силата, нужна им за оцеляване, посредством развой на ферментация. По този метод се получават гнилостни газообразни артикули, наречени летливи органични съединения.

Такива газове включват сероводород (който мирише на изгнили яйца) и диметилсулфид (който мирише на гниещ труп).

Контролът върху тези бактерии зависи от способността ви непрекъснато да произвеждате и поглъщате слюнка, която измива бактериите. Ние произвеждаме до литър слюнка на ден – дъвченето или яденето ще усили секрецията на слюнка десетократно. Но по време на сън скоростта спада. Това значи, че през нощта вашите орални бактерии се радват на неограничена ферментационна фиеста (което изяснява неприятния утринен дъх).
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Вбесен брачен партньор крещи на жена си: - Толкова скърбя, че ръката ти не е изискал някой огромен простак, простак, олигофрен... - Поиска я! - И… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЛокдаун за всички или ограничавания за неимунизираните: пред тази алтернатива ще бъде изправена Германия при нова вълна наесен. Мненията по тематиката са разнопосочниЖълт код за високи температури е в действие за 16 области на странатаЕдно е несъмнено: тази капсула на времето няма да ви остави и на най-пресечения терен. На асфалта това не е несъмнено.Според компанията хакери са наясно с уязвимостта " Българска социалистическа партия за България " имаха среща с " ИТН " по въпроса за обществената политикаДържавният глава и първата дама посетиха премиерата на операта " Дон Жуан " Гърция, която има 11-милионно население, е сложила до момента над 10,2 дози ваксини40-годишният мъж е в неопределеност от 6 юлиКато причина Рони Джаксън е декларирал " лимитирани когнитивни качества " на американския президентИва Митева разгласи, че е показала пред сътрудниците си нов вид за работаОчаква ни гореща седмица с температури към 40 градусаПрез 2019 година Александър Габишев се насочи на 8000-километров поход пешком до Москва, с цел да прогони Путин, който той дефинира като дявол " Ако някой желае да създадем на следващия ден това, и да желаеме, не можем да го създадем ", разяснява министър председателят на Северна МакедонияСъществуват опасения, че последствията ще се запазят и с отшумяването на пандемията

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР