CРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското

...
CРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското
Коментари Харесай

Двама шефове на футболни клубове съобщили за корумпираните съдии, прокуратурата използвала СРС-та, за да ги хване

CРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското състезание.

Реферите са били под наблюдението на прокуратурата поради сигнал, че има данни за черно тото в Първа лига. Първи за схемата съобщили двама шефове на футболни клубове у нас по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов през юли тази година. На диалога тогава участваха някои от притежателите на най-големите клубове у нас, шефът на БФС Борислав Михайлов, който във вторник подаде оставка, основният прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, както и Гошо Гинчев, консултант на спортния министър Красен Кралев.

След диалога прокуратурата е почнала предварителна инспекция, при която са били следени рефери, както и чиновници на БФС. Преди няколко дни наблюдението засякло уговарянето на иден мач в шампионата и информацията за това незабавно била предадена към държавното обвиняване. Така във вторник е формирано и досъдебно произвеждане и се е стигнало до обиските във футболния съюз.

„ Досъдебното произвеждане е за проведена незаконна група, измежду която има и длъжностни лица и която е правила закононарушения против спорта “, изясни пред „ Монитор “ шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той обаче отхвърли да даде повече детайлности поради течащото сега произвеждане.

Според неофициална информация обаче сега се ревизират системи за залози у нас и в чужбина, с цел да се откри какъв е размерът на генерирания финансов запас от групата. Запознати настояват, че при някои от най-важните мачове оборотите, които се генерират от залози са сред 1 и 3 млн. лева Разследващите обаче би трябвало да открият каква част от тях са в резултат на спекулациите и какъв брой прибират брънките по незаконната верига.

До късно вечерта във вторник бяха разпитвани ръководителят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души, които са арестувани. Петимата бяха арестувани, откакто ГДБОП влезе в офисите на Българския футболен съюз в Бояна. Очаква се да има бъдат повдигнати обвинявания за ОПГ, правило закононарушения против спорта. Тези текстове от Наказателния кодекс плануват до 10 години затвор и санкции до 30 000 лева

При акцията в централата на футболния съюз също по този начин бяха конфискувани компютри и документи, които сега се ревизират. Премиерът Бойко Борисов пък посочи, че дейностите против БФС не са по отношение на расисткия скандал от мача с Англия, а са били авансово планувани.

Това не е първата акция против черното тото в българския футбол. През 2014 година чиновници на Групово дело "Криминална полиция " привикаха за разпити известни имена във футбола като Мартин Камбуров и Йордан Господинов от „ Локомотив “ (Пд), централният бранител на ЦСКА Александър Тунчев, както и Иво Иванов и Йордан Тодоров от „ Локомотив “ (Сф). През май тази година пък БФС изхвърли от професионалния футбол старозагорския „ Верея “ за споразумяване на мачове по сигнал от УЕФА. Тогава от футболната централа сезираха прокуратурата и за незаконно финансиране на клуба от съмнителни съветски и китайски източници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР