Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global

...
Credit Suisse засегна устойчивото инвестиране в годишното си издание Global
Коментари Харесай

Credit Suisse: Европейските инвеститори игнорират "неморални" акции

Credit Suisse засегна устойчивото вложение в годишното си издание Global Investment Returns Yearbook

Инвеститорите имат все по-голям интерес към акции, свързани с климатични и обществени проблеми, както и все по-нисък към " аморални " активи. Това написа швейцарската банка Credit Suisse в годишното си издание Global Investment Returns, в което финансовата група преглежда настоящи трендове. Докладът излиза от 2000 година насам.

Авторите се концентрират върху устойчивото развиване, като проучват дали вложението в артикули, свързани с климатичните, обществените и управническите въпроси води до по-високи доходи. Credit Suisse разделя най-разпространените тактики за вложение в стабилно развиване и проучва всеки един метод по настрана.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инвестиране в стабилно развиване

Инвестиционните артикули, свързани с климатичните, обществените и управническите проблеми, имат обща пазарна стойност от 31 трлн. $ през 2018 година Прогнозите за промишлеността са до 2020 година да доближат размер от над 40 трлн. $. Изследването демонстрира, че най-популярният метод в Европа и света измежду огромните вложители е изолирането на компании и акции, които се считат за аморални, само че той не се следва от всички.

Пример са фирмите в цигарения, алкохолния и хазартния бранш, които се смятат за порочни компании и значително остават пренебрегнати. Интересното в тази ситуация е, че " порочните " компании имат наклонността да надскачат пазара всяка година в дълготраен проект. Според Credit Suisse игнорирането им от огромните вложители основава причина за подценяване на действителната стойност на бизнеса и вложителите без морални задръжки съумяват да завоюват от обстановката.

Вторият най-популярен метод в света, който е най-силно публикуван в Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия, е интеграцията на модел на анализиране на фирмите в климатичния и обществения сеткор. Анализаторските компании сформират рейтинг на устойчивостта на фирмите и въз основата на него, сходно на предходния метод, акциите с най-лош рейтинг биват пренебрегнати.

Проблемът тук съгласно Credit Suisse е, че рейтингите на анализаторските организации се разминават. MSCI да вземем за пример показва Tesla за най-устойчивата компания в автомобилния бранш, до момента в който FTSE я дефинира като най-лошия производител на коли в света. Драстичното разминаване идва от другия метод на анализаторските организации.

Третият известен метод в света, публикуван най-вече в Япония, е корпоративната ангажираност или активизмът от страна на акционерите. Акционери с миноритарен дял започнаха да упражняват напън над фирмите, които вземат участие, за те да бъдат по-отговорни по отношение на климатичните промени. Наскоро BlackRock разгласи, че ще изисква от фирмите, в които има присъединяване, от време на време да оповестяват данни за излъчванията си.

Според Credit Suisse едвам в 18% от случаите връзката сред акционери и компании е сполучлива, като управлението извършва обещанията си приблизително за сред две и три години. Учудващото е, че в случаите, когато връзката е сполучлива, акциите на компанията се усилват приблизително със 7% повече за интервала от 3 години, в сравнение с при неефективна връзка.

Печеливша тактика или не

Швейцарската банка счита, че устойчивото вложение посредством игнориране на " порочните " компании води до по-ниски облаги и слаба диверсификация на активите, само че разликата, която вложителите заплащат заради моралните си убеждения, не е огромна. От друга страна, сполучливата връзка сред деятелите акционери и шефовете на обещано сдружение води до обилни нараствания в цената на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР