Credit Suisse има „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането

...
Credit Suisse има „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането
Коментари Харесай

Швейцария съди Credit Suisse за изпрани милиони от българска наркогрупа

Credit Suisse има „ съществени организационни дефекти “ в предотвратяването на прането на пари и доказателство за това са към 55 млн. франка, подадени от българската наркомафия. Това настояват швейцарските федерални прокурори в заведено дело против известната банка. В тази връзка страната ѝ желае 42 млн. франка (45 млн. долара) обезщетение, предава Bloomberg.

Искът за обезщетение е вследствие на 14-годишно следствие на хипотетичния неуспех на кредитора да предотврати прането на пари от българска наркогрупа. За обвиняванията против банката заяви в неделя изданието SonntagsZeitung, базирайки се на 500-те страници документи на Федералния углавен съд на Швейцария.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от някогашен герой, е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse, излиза наяве от отчета. Според информацията огромна част от парите са били ръчно доставени в куфари, цялостни с разопаковани банкноти.

Предполага се, че някогашна служителка на Credit Suisse има роля в аферата.

Банката отхвърли обвиняванията против себе си и някогашната ѝ служителка като безпочвени и разгласи, че ще се „ пази пламенно в съда “.

Разкритието е последният удар за изпадналата в усложнение банка, която неотдавна разгласи, че ще отдели спомагателни 500 милиона франка за правосъдни разногласия тази година.

Банката към момента се бори с огромни загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital.

Това е вторият път, в който швейцарският федерален прокурор изправя банка в съда, откакто избухна абсурда с следствието на Falcon bank, обвързвано с малайзийския върховен фонд 1MDB.

Освен желае за обезщетение на федералния прокурор, Credit Suisse я грози и санкция от 5 милиона франка. Делото стартира идната седмица и е планувано да продължи общо 20 дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР