COVID инфекцията провокира пневмониите и възпалителните заболявания на плевралната кухина

...
COVID инфекцията провокира пневмониите и възпалителните заболявания на плевралната кухина
Коментари Харесай

Доц. Таньо Стефанов: Покрай COVID открихме много хора с тумори на белия дроб

COVID инфекцията предизвика пневмониите и възпалителните болести на плевралната празнина като пиотораксите, които по време на пандемията са зачестили. Това обаче наложи да се вършат рентгенографии и скенери и много тумори на белия дроб са се обективизирали в по-ранен етап.

Това споделя доцент доктор Таньо Стефанов, шеф на Отделението по гръдна хирургия към МБАЛ „ Бургасмед “, в изявление за „ Флагман “.

„ Колкото и да са подли вирусът и следствията от него, многото образни проучвания дадоха опция при част от случаите туморът на белия дроб да се диагностицира по-рано и да се оперира. Беше допустимо да се извършат по-големи по размер интервенции и доста хора да бъдат излекувани. Иначе над 80% от пациентите, които идват с рак на белия дроб, за огромно страдание са в по-късен етап, който е неоперабилен. Ние единствено откриваме самото заболяване и те към този момент се поемат от онкотерапевтите и лъчетерапевтите. Все още ракът на белия дроб е камшик. Често болесттите са с много тежка кардиологична симптоматика, само че работим един до друг с нашите кардиолози и анестезиолози, с цел да може болният да бъде въведен, опериран и оздравял. Екип от лекари с разнообразни специалности са ангажирани с предоперативното, оперативното и следоперативното лекуване на болните със злокачествено заболяване на бял дроб “, прецизира доцент Стефанов.

Той акцентира, че главната патология в лечебното заведение са злокачествените болести на бял дроб, на плеврата, на гръдния панер, на медиастиума.

„ Има и тумори на хранопровода, само че те са доста по-малко изявени. Затова поучавам да се прави рентген на гръден панер, макар че хората имат огромен боязън от облъчването. Днес рентгеновите апарати са цифрови и доста по-щадящи. По-продължителна суха кашлица, „ безобидно “ намаляване, кръвохрак или тромбоза на вените на крайниците може да са сигнал, че има заболяване и най-често това е в белия дроб. Тези признаци не би трябвало да се неглижират и е редно да се направи фотография, да се потърси консултация със експерт пулмолог “, безапелационен е доцент Стефанов.

По думите му от доброкачествените болести най-честите случаи са с пневмоторакс и плеврални изливи. От незабавната хирургия най-чести са травматизмът с пневмохемоторакса и травмата на белия дроб, а след прекарани бронхопневмонии затрудненията са пиоторакс и цирей на белия дроб.

Снимка: " Флагман "

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР