COVID-19 увеличава риска от развитие на сериозни кръвни съсиреци до

...
COVID-19 увеличава риска от развитие на сериозни кръвни съсиреци до
Коментари Харесай

COVID-19 увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци до шест месеца след инфекцията

COVID-19 усилва риска от развиване на съществени кръвни съсиреци до шест месеца след заразяването, съобщи Франс прес, базирайки се на шведско изследване, оповестено в сп. " Бритиш медикъл джърнъл " (BMJ).
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31245
Изследването открива нараснал риск от дълбока венозна тромбоза (тромб в крака) до три месеца след заразяване с COVID-19, белодробна емболия (тромб в белия дроб) до шест месеца след възпаление и кръвоизлив до два месеца след болестта.

Рискът е по-висок при пациенти с съпътстващи болести и при такива с тежка форма на COVID-19. Той е бил по-ясно изразен по време на първата пандемична вълна спрямо втората и третата талази, се показва още в изследването.

За задачите му откривателите са разпознали над един милион души в Швеция, инфектирани със SARS-Cov2 в интервала сред 1 февруари 2020 година и 25 май 2021 година Те са съпоставени по възраст, пол и място на престояване с повече от четири милиона души, които не са имали позитивен тест за COVID-19.

Специалистите по-късно са пресметнали процентите на дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и кръвоизлив при хора, които са били с COVID-19 по време на контролния интервал и са създали съпоставения с контролната група.

Според откривателите нарасналите опасности, следени по време на първата вълна в съпоставяне със идващите две, могат да се обяснят с последвалото възстановяване на лекуването и имунизацията при по-възрастните пациенти, добавя Българска телеграфна агенция.

Авторите на проучването считат, че тези резултати оправдават предприемането на ограничения за попречване на тромботични произшествия (като да вземем за пример използване на лекуване, което предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове), по-специално при пациенти с висок риск, и укрепват значимостта на имунизацията против COVID-19. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР