COVID-19 удари не само бизнеса, но и образованието, принуждавайки 90%

...
COVID-19 удари не само бизнеса, но и образованието, принуждавайки 90%
Коментари Харесай

УНСС обмисля частично онлайн обучение

COVID-19 удари освен бизнеса, само че и образованието, принуждавайки 90% от учениците и студентите по света да преминат на отдалечена форма на образование. За положителната си цифрова подготовка преди експлоадирането на пандемията, за към този момент въведените цифрови нововъведения и за опциите за бъдещето им потребление – беседва с проф. доктор Мирослава Раковска, заместник-ректор по образователната активност на УНСС, и с проф. доктор Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики на УНСС.

Темата за технологиите в образованието – каква добавена стойност носят, само че и какви закани крие дигитализацията – ще дискутираме задълбочено по време на Конференцията „ Образование от А до #. Иновативното учебно заведение “ на 17 юли от 10:00 ч., която ще се излъчва и онлайн във Фейсбук страниците на Economic.bg. Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

Как се оправи УНСС с (не)възможната задача да пренасочи цялото образование в онлайн среда и то в толкоз къси периоди? Какъв беше досегашният опит и какви компликации изскочиха?

Мирослава Раковска (МР): УНСС е водач в електронизацията на процесите във висшето обучение, защото от години построява инфраструктурата и компетентностите, които са нужни за актуалния цифров свят (първите в страната електронна студентска брошура с патент, уеб-базирана осведомителна система за студентите, електронни протоколи за преподавателите, облачни технологии).

Когато епидемията ни изненада, нямахме никакви механически ограничавания, които да ни попречат да надградим нашите цифрови пълномощия в посока на въвеждане на напълно цифрово обучение и реагирахме навреме на ограничаващите условия. Два дни след оповестяването на изключителното състояние успяхме да преместим образованието на съвсем 20 хиляди студенти от университетските в електронните зали. През целия учебен срок образованието мина умерено и без основни компликации. Проблемите, които студентите срещаха, бяха най-много от техническо естество, като незадоволително бърза и постоянна интернет връзка, проблеми с камерите, микрофоните, само че те бързо бяха отстранени.
– Разработи ли се обединен проект за това по какъв начин и с какви софтуерни решения да се случи преходът, или всеки учител предприе личен метод?

МР : За да улесним нашите студенти и преподаватели, в университета възприехме обединен метод посредством въвеждането на онлайн образование в платформата Teams на Microsoft. То продължи до края на семестъра, като се прилагаха обичайните форми на образование, само че в онлайн среда и обогатени с мултимедийно наличие – лекции, решение на проблеми, задания, разработка и представяне на планове, контролни проби и други Тъй като епидемиологичната конюнктура не разреши оценяването на знанията и уменията на студентите да се извърши в постройката на УНСС, университетът обезпечи опцията провеждането на семестриалните и държавните изпити да се извърши също онлайн посредством взаимното потребление на приложенията Forms и Teams на Microsoft на датите, избрани в сесийното разписание.

Отключва ли тази изключителна обстановка дълготрайни промени – планува ли се да вземем за пример някаква част от образованието да остане онлайн? А кое в университетското обучение е добре въпреки всичко да резервира обичайна си форма?

МР : Епидемичната рецесия форсира процесите на цифровизация, които към този момент са необратими, тъй като това е, което бъдещите ни студенти ще чакат от нас и УНСС потвърди, че има цялостна подготвеност да им го обезпечи. Студентите оцениха високо качеството на онлайн образованието в УНСС, само че на доста от тях им липсваше университетската среда, общуването с сътрудници и преподаватели. Университетът постоянно е бил фактор за социализация. Надяваме се рецесията с COVID-19 да завърши скоро и да продължим да се придържаме към високите университетски стандарти, свързани с присъственото образование, като предвиждаме и опцията за отчасти онлайн осъществяване на занятията в образователно-квалификационна степен „ магистър “ и при отдалечената форма на образование.

Всички дисциплини ли са пригодни за преподаване онлайн, или има такива, за които това не е използвано? Защо?

МР : По време на нашия онлайн учебен срок бяхме принудени да правим образование по всички дисциплини в електронна среда. Студентите правят оценка високо лекотата, с която множеството преподаватели правят образованието в Teams, метода и методите на преподавателите, употребяваните мултимедийни материали, интерактивността и разговора по време на лекциите при дискутирането на тематиките и анализирането на проблемите. Има някои дисциплини обаче, в които е планувано в огромна степен решаването на съответни задания и проблеми, моделиране на процеси и други характерни способи на образование, които постановат наличие в зала, директна връзка и контакт сред учител и студент.

С какво са по-различни днешните студенти и в този ред на мисли каква е ролята на цифровите похвати във висшето обучение, където се допуска по теоретичен метод?

Цветана Стоянова (ЦС) : Днешните студенти са цифрово насочени, тъй като са част от мрежовото или Always On поколението, т.е. родени са в огромния взрив на Интернет. Затова за тях е доста по-лесно и по-интересно да вземат участие в онлайн лекции и семинарни занятия. Изследването за онлайн образованието, което направихме измежду нашите студенти, сподели точно това. В него участваха 2820 студенти в ОКС „ бакалавър “ и ОКС „ магистър “ от всички професионални посоки. 2264 от тях дадоха отговор, че са взели участие постоянно в онлайн лекциите и най-вече са им харесали интерактивността и разговорът, както и употребяваните мултимедийни материали.

Какви нови порти отваря дигитализацията пред университета? А каква е заплахата от загуба на качеството на образованието?

ЦС : Дигитализацията дава опция за присъединяване в лекции от всяка точка на света, стига студентът да разполага с камера, микрофон и добра интернет връзка, които има във всеки мобилен телефон. През април организирахме онлайн отбрани на магистърски тези и нашите дипломанти си показаха разработките от най-различни краища на света, където ги беше заварила пандемията. Резултатите бяха доста положителни и студентите се държаха доста по-спокойно, в сравнение с присъствено в зала. При недобра организация и надзор обаче може да се основат предпоставки, най-много при онлайн изпитите, за недобросъвестно отношение от страна на студентите. Но съм уверена, че в случай че се съблюдават всички условия, тази форма би трябвало да се употребява и в бъдеще взаимно с присъствената форма.

УНСС създаде онлайн система за кандидатстудентски изпити. Разкажете повече за нея – кой я построи, какъв брой време лиши, какви технологии са внедрени?

ЦС : Системата е разработка на УНСС. В нея беше включено и едно приложение на компанията Евротръст. Беше построена за месец и половина. Основните технологии, които тя употребява, са уеб и мобилни технологии, технологии на изкуствен интелект и технологии за надеждна работа на доста конкурентни консуматори. Разработихме и неповторима за България система за онлайн записване на новоприетите студенти.

Каква е финансовата стойност на плана?

ЦС : Решението да изпълним този план беше взето след разбор на офертите на разнообразни компании на българския пазар. Оказа се, че нито една от тях не предлага по-добро софтуерно решение, без значение че цените бяха с няколко пъти по-високи от цената на нашата разработка.

Как се прави автентификацията на кандидат-студента? И кое подсигурява сигурността ѝ?

ЦС : Един от най-важните въпроси при онлайн приемните изпити е автентикацията на кандидат-студента, т.е. претендентът освен да каже кой е, само че и да го потвърди. В това отношение нашата система има няколко равнища на автентикация: цифрово различаване на персоналната карта и съпоставяне на информацията в нея с тази в базата на МВР; различаване на лицето на претендента посредством инспекция на неговата фотографията в базата на МВР; потребление на информация от ГРАОН за съпоставяне с данни, които не са налични в персоналната карта; инспекция на стаята, в която се организира изпитът, за неявяване на други лица посредством 360 градусова обиколка; обширно наблюдаване на бюрото/масата, на която претендентът написа, с цел да не се допусне преписване и подсказване; цифрово различаване на лицето на претендента по време на отговаряне на всеки въпрос от изпита; цифрово различаване на звука в помещението, в което написа, с оглед да няма влизане на други лица в същото помещение.

Как е предпазена системата от киберпробиви?

ЦС : Системата употребява две равнища на защитни стени, както и трето равнище, организиращо офанзива за отвод от услуги и използване на уравновесено потребление на компютърните запаси, обвързвано с надеждна паралелна работа.

Предвижда ли се тя да бъде употребена и по време на сесии за регулярни изпити?

ЦС : В момента управлението на УНСС преглежда опцията за приложение на системата и за бъдещи регулярни изпити.

Какви други цифрови нововъведения вкара УНСС през последните години и по какъв начин се употребяват те към днешна дата?

УНСС е един от най-елитните университети в приложението на цифровите нововъведения. Най-представителните от тях са: електронната студентска брошура (тя е патентована и е първата по рода си в страната), която е сложен електронен документ, съдържащ с изключение на данните на хартиената брошура и инструментите на банкова карта и интернационална студентска идентификация, даваща опция за понижения на цените на разнообразни услуги; цифрови основни книги и цифрови протоколи, с които се преодолява опцията за недействителен достъп до студентските оценки, отстранява се евентуална неточност от въвеждането на една оценка на няколко места, обезпечава облекчение на работата на преподавателите и икономисва доста от тяхното време. И електронни запаси, които се използваха в образователния развой по време на нашия първи онлайн учебен срок след оповестяване на епидемиологична конюнктура.
 цифрова конференция партньорство
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР