COVID-19 променя старта на новата учебна година и в детските

...
COVID-19 променя старта на новата учебна година и в детските
Коментари Харесай

Нови противоепидемични правила наесен за детските градини

COVID-19 трансформира старта на новата образователна година и в детските градини. Документи за направени медицински проучвания най-вероятно ще се желаят единствено за новоприетите деца.

Ако в детската градина има над 20 деца в група, поради COVID-19 те би трябвало да се разделят – в обособени кътове в общото помещение. Или пък да се търси друго уместно решение. Наесен ограничаването ще е предизвикателство за шефовете.

„ По всяка възможност няма по какъв начин да се съблюдава, в случай че решат всички деца да тръгнат на градина, те са признати и нормативно няма по какъв начин да се откажат тези деца да посещават детска градина “, изясни шефът на ДГ „ Брезичка “ в София Иванка Харбалиева пред БТВ.

Според зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов по документи ще е допустимо на ден към 30 деца от една група да посещават градината, само че съвсем в никакъв случай не се събират всички едновременно.

Родители са обезпокоени и споделят, че повече деца би трябвало да бъдат обхванати в градините, само че допълнително групи, а не в същите с по-голям брой деца. „ За мен персонално през есенно-зимния интервал е проблем заради обстоятелството, че не ги извеждат толкоз доста, да не кажа по никакъв начин, прекарват много огромно количество време затворени в групата си “, сподели Вероника Бенчева.

Ако в две групи децата са под 8 в продължение на седмица, те могат да се слеят. На 15 септември документи за медицински проучвания ще се желаят единствено за новоприетите. За останалите се чака РЗИ да разпореди, че няма да са нужни. Становище на здравните управляващи се чака и за потребността от УВ-лампи в градините.

„ Такива диалози се водят и с министерството – да се добият такива устройства за стерилизация, в случай че се постанова – дано сътрудниците от РЗИ да изработят официални инструкции за спомагателната стерилизация ", уточни Чобанов.

Окончателните указания на здравните управляващи и на просветителното министерство се чакат до дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР