COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти

...
COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти
Коментари Харесай

COVID-19 поставя на карта бъдещето на културно-събитийния бранш

COVID-19 слага на карта бъдещето на събитийно-развлекателния бранш, самостоятелните актьори и на всички, ангажирани в културата по един или различен метод. Загубите от разрастващата се болест единствено за дни са за милиони и занапред ще нарастват.

БГНЕС потърси мнението на промоутъри, представители на самостоятелната кино колегия и на театъра, с цел да показа проблемите, доста от които занапред предстоят:

Цветелина Грозданова – Давидова, съ-основател и шеф на Coco Agency – уредник на събития, концерти, фестивали, изложби, семинари, културни и просветителни мероприятия в България и по света:

Компании като нашата се причисляват към дребния и междинен бизнес – бизнеси, които разчитат напълно на лични сили и самофинансиране, а не на държавна поддръжка, и които всеки месец внасят десетки хиляди в страната, чрез налози, такси и осигуровки.

Последните седмици вниманието доста интензивно се насочва към избрани браншове в бизнеса, които са мощно наранени от наложените от държавното управление ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 – и по-точно секторите туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, превоз – само че измежду най-силно засегнатите спада и събитийно-развлекателния бранш.

Разбираме, поддържаме и изпълняваме признатите ограничения, само че от своя страна, ние също бихме желали да получим схващане и поддръжка от страната, защото бизнесът, зает с организация на събития, е изцяло блокиран.

До момента нашият бранш се асоциира главно с организациите и фирмите, занимаващи се с културни мероприятия – спектакъл, кино, изложения, а също и със самоосигуряващите се лица, свързани с креативните специалности.

Мащабът на засегнатите обаче е доста по-голям. Събитийният бранш е голяма промишленост, ангажираща стотици хиляди лица и покриваща стотици компании, дейни в следните сфери:

организация и ръководство на събития – търговски изложби, конференции, бизнес-форуми, симпозиуми и други
организация и ръководство на културни мероприятия – концерти, фестивали, театрални постановки, изложения и всички, ангажирани с тях – актьори, сътрудници, сценаристи, режисьори, продуценти и други
организация и ръководство на спортни мероприятия
организация и ръководства на просветителни и развлекателни мероприятия
продажба и разпространяване на билети за събития
зали, експо-центрове, местоположения и места за осъществяване на мероприятия
механически реализатори на събитийни продукции – компании, обезпечаващи механически събитията със подиуми, тон, светлини, образни резултати
PR и рекламни компании, популяризиращи тези събития
Компаниите, работещи в нашия бранш, са подхванали всички наложени и нужни незабавни ограничения, с цел да се съобразят с условията и наредбите на страната и да дадат своя принос в тази обща битка.

За страдание обаче, нашите бизнес-сфери са измежду най-пряко засегнатите от стремително разрастващата се икономическа рецесия. Вече месеци, резултатът от поголовно разширяващия се обсег на вируса оказва въздействие върху нашите бизнеси – всички контракти са спрени или в стадий на закъснение, поетапно се анулираха и отложиха стотици събития, продажбите на билети за събития стопираха, вследствие на страха на посетителите от отсрочване на събития. Последния месец и седмици обаче, работата ни е изцяло блокирана поради обстоятелството, че ограниченията за ограничение на вируса постановат прекъсване и прекратяване на провеждането на всевъзможен вид обществени мероприятия. Само за образец, през последния месец нашата компания изгуби над 500 хиляди $, заради блокирани и неосъществени събития, които трябваше да се случат до края на май 2020 година

По данни, изложени досега в медиите, загубите в бранша от канселирани събития единствено до юни 2020 година са над 7 млн. лв.. Тук поражда и различен проблем – уредниците на събития, които са продали билети за тези мероприятия, не желаят да върнат парите от билетите на публиката, защото одобряват обстановката като форсмажор и чакат да получат късмет да проведат събитията си в границите на година. От друга страна обаче, страните, които към този момент са получили заплащания по тези събития – като зали за събития, реализатори, механически компании и други, не желаят да върнат получените възнаграждения, тъй като също одобряват обстановката като форсмажор. Така се навлиза в един циничен кръг, в който всеки се стреми да резервира полученото досега заплащане, а крайните клиенти – публиката – не получава нищо, а евентуално няма и да получи, защото огромна част от фирмите по тази верига ще са принудени да разгласят банкрут до няколко месеца.

Друг образец – какво се случва с огромните изложбени браншове и уредниците на търговски изложби и конференции, като да вземем за пример Интер Експо Център? Това са организации, в които са наети стотици лица на трудови контракти, а сега тези центрове и зали нямат опция да дават нито пространствата си чартърен, нито самите те да финансират активността си, инициирайки събития в тези пространства.

Техническите реализатори на събития, измежду които Dinacord, Stagemasters, Хадад, SEG и редица други, които поддържат огромни механически екипи, сега също нямат опция да реализират своята активност. Същото се отнася и до маркетинговите организации, които обичайно се занимават с популяризацията и рекламата на тези продукции.

В тази връзка, нашият бизнес се причислява към настояванията, изпратени към държавното управление досега за предприемане на незабавни ограничения за поддръжка на най-засегнатите от рецесията бизнеси, предотвратяването на стотици банкрути и оставянето на хиляди лица и фамилии, ангажирани в бранша, без прехранване, а точно:

Апелираме за:

предприемане на незабавни ограничения за подкрепяне на бизнеса, в нашите браншове, измежду които вдишване от Национален осигурителен институт на най-малко 60% от разноските за заплати на чиновниците през идните месеци (съобразно оповестените първи ограничения в поддръжка на бизнеса и служащите, оповестени от министъра на финансите);
обезпечаване на безплатни държавни или европейски дотации за бранша, както сега се случва в редица страни по света като Германия, Франция, Испания, Англия, Австралия и други
гратисни интервали от най-малко 2 месеца за погашение на отговорности и налози към страната, което включва: Данък добавена стойност, осигуровки, налози и такси на наети лица, налог облага, дължими заплащания към бюджетни организации, събиране на предплатен налог печалба;
задължаване банките и банковите институции за даване на гратисен интервал от най-малко 3 месеца за погашение вноските по бизнес заеми на юридически лица и организации, опериращи в нашите браншове
задължаване банките и банковите институции за даване на гратисен интервал от най-малко 3 месеца за погашение вноските по жилищни заеми на физически лица и фамилии, работещи в нашите браншове
отплата на хората, които ще бъдат краткотрайно в отпуск заради блокиране активността на техните работодатели, опериращи в изброените нагоре браншове

Христо Христозов, киноразпространител и фестивален уредник:

Сред отрицателно засегнатите в областта на киното са разпространителите на филми, киносалоните и фестивалите. През март 2019 година средноседмичният брой фенове е 70 000, а боксофисът (приходите от билети) доближават към 700 хиляди лв. седмично. Това значи, че относителните загуби от началото на подхванатите ограничения и затварянето на киносалоните през март 2020 година са почти 1,5 млн. лв..

Най-уязвимата група обаче са фестивалите, най-вече поради направените авансово многочислени разноски по организацията и обезпечаването на събитието. В частност, става дума за 24-ия София Филм Фест, който трябваше да се организира от 12 март до 02 април, и 5-ото издание на фестивала за писмено кино за изкуство Master of Art, планувано в рамките 09-30 април. И двете събития са с извънреден мащаб и имат свои издания в София, Пловдив, Варна и Бургас, като оферират най-вече извънредно наличие (т.е. отвън тях то не би достигнало до публиката).

Имайки поради евентуалната неспособност, а и по-скоро нежелано осъществяване на събития и насрочване на министър председатели през летния сезон, по-нататъшното отсрочване ще докара до скупчване през есента. Толкова огромно, че да сътвори изключителна конкуренция, в която най-голямата заплаха е комерсиалното да погълне арт наличието, ощетявайки по-малките и надлежно най-уязвимите в сектора.

Положителна сега е обстановката само за стрийминг платформите и малките екрани, чието интензивно и платено прилагане е единственият цивилен механизъм за вливане на свежи средства в киноиндустрията. В този смисъл, единственият метод всички да излязат сполучливо от създалата се рецесия и многохилядната аудитория да получи своето е:

предугаждане на солидни благоприятни условия за държавна поддръжка за киноразпространители, киносалони и фестивали, както и за кинотворците;
оптимално ограничение и планувани ясни наказания за онлайн пиратството;
търсене на новаторски подходи за предложение и остойностяване на онлайн съдържание;
висока степен на съдействие и взаимопомощ сред обособените създатели и организации;
евентуално увеличение на цената на билетите за кино през есента;
подготвеност от страна на потребителите да поддържат горепосочените.

Go Marvel Creative Solutions, информационна организация, профилирана в събитийно-развлекателния бранш – концерти, фестивали, публични начинания, спортни и аутдор всеобщи мероприятия и други:

От началото на оповестяване на изключителното състояние, усещане прави, че за така наречен Култура (всъщност събитийно-развлекателният бранш във всичките му форми и направления) съществуват избрани разминавания във визията какво тъкмо обгръща той, т.е. какви са неговите мащаби. Масово в публичното схващане този бранш се асоциира най-вече с актьори, които работят на сцена и обезпечаването им би довело до разрешаване на зародилата форсмажорна обстановка в сектора. Важно е да се означи, че “Културата ” въобще не се изчерпва с активността на самите актьори, без значение, в кой отрасъл оперират те – събитийно-развлекателният бранш е голям сегмент, който, на годишна база записва обороти от милиони и обезпечава издръжка (не единствено работни места, тъй като доста от ангажираните в този отрасъл са самоосигуряващи се лица, притежаващи лични юридически структури) на хиляди – с изключение на създателите и самите уредници, със замразена активност се оказаха стотици други участници в процеса – от компаниите, ангажирани със самата продукция, логистика и техническо застраховане през маркетинговите организации, платформи за продажба на билети, та чак до специалностите, изпълняващи действия на мястото на събитието – защита, кетъринг, разчистване и други

С две думи, отрасъл, в който оперираха десетки хиляди хора, спря да действа за дни, без опцията да се създадат някакви съответни прогнози за бъдещето.

Без да си разрешаваме да изземваме функционалностите на съответните държавни органи в лъчение на дейно решение за поддръжка на всички тези трудещи се, желаеме да фокусираме вниманието върху някои забавни образци за решение със обстановката на европейско ниво: В Испания да вземем за пример, държавното управление одобри финансово облекчение за заетите на свободна процедура, които са изгубили 100% от приходите си, помощ в размер на ⅔ (660 евро) от новата минимална заплата, призната в действие от януари 2020. Но, в случай че загубите им са по-малки от 75% от техния междинен месечен приход, то те би трябвало да продължат да живеят с прихода, който настоящо си изкарват, заплащайки и съответните налози и такси. Каталуния, като самостоятелна област, даже сътвори независим спомагателен фонд, който ще има за цел да раздаде над 4500 броя безплатни дотации още през април на хората със свободни специалности в размер на 2000 евро всяка. Германското федерално държавно управление разгласи, че ще отпусне грамаден спомагателен пакет (750 милиарда евро) за изобретателния бранш в страната, който ще пострада най-вече от епидемията, обосновавайки се по този начин: “Трябва да използваме всяка опция да сътворяваме положителни неща в бъдещето. Поради тази причина, важи следното: артистите са освен незаменими, само че и от първостепенна значимост, изключително в този момент. ”, споделя Министърът на културата Моника Грютерс.

Още един образец: включвайки в събитийно-развлекателния отрасъл като част от нашата работа и някои спортни събития, част от които също претърпяха отсрочване за есента ( надпреварата по планинско тичане и колоездене “Байк и рън за Чепън ”), бихме се включили към сътрудниците Христо Христозов и Цветелина Грозданова-Давидова в мнението, че освен в културните мероприятия ще се следи тежка среда и конкурентно струпване, пагубно за всички въвлечени по описаната верига. За спортните мероприятия вместо пари от билети се постанова връщане на пари от такси за присъединяване, което рефлектира със закъснение във времето и последици както за нас като маркетинг реализатор, по този начин и върху уредниците и подизпълнителите, ангажирани в логистиката на регистрационните платформи. Ето за какво молим, браншът ни да се преглежда като доста по-сложно структуриран и подвластен от доста повече променливи от чисто артистичния артикул.

Димитър Стефанов, Основател на Театър Корсар, режисьор и артист:

“Кризата, получила се в резултат на COVID-19, е забележима за съвсем целия свят. Както и в доста други страни, по този начин и в България, един от първите браншове, който почувства идващата приливна вълна, е културата, и с още по-голяма мощ – Независимия Културен Сектор.

Спецификите на работа в този бранш, който е построен от актьори на свободна процедура (които не са на щат в държавни или общински културни институции) и организации, и сдружения, чиято активност се реализира въз основата на краткотрайна планова претовареност, се явява голямо тестване пред всички нас. Според вътрешно изследване и основаване на статистика, въз основата на анкета в обществените мрежи (към 26.03 попълнена от над 640 индивида и продължаваща до 29.03, работещи в спектакъл, танц и пърформанс, музика, образни и аудио-визуални изкуства, литература и превод, мениджъри и уредници в културата и др.), предстоящите загуби до месец юни са в размер на към 7 милиона лв.. Това слага целият бранш пред заплахата да изчезне от културния живот на страната.

Предложените от нас ограничения към Министерство на културата са в основаването на Солидарен Социален Фонд, който да поддържа всички оставащи без средства за прехранване, заради рецесията актьори, както и Кризисен Структурен Фонд в поддръжка на организациите и другите структури, работещи в самостоятелния културен бранш. Финансирането им може да бъде осъществено, посредством разнообразни принадлежности за справяне с рецесията. За целия бранш бързата реакция на Министерство на културата е от жизненоважно значение ”.

Иван Шопов, електронен актьор, продуцент и диджей:

Не мисля да се отхвърлям от това, което обичам да върша, дори в противен случай. Вече работя над нова концепция за шерване на културно наличие, ориентирано към хората, които си седят у дома – назовава се Ambient city и напълно скоро ще го показва публично.

Стриймингите на музиканти от целия свят, заляха интернет пространството в последната седмица в опит да запазят висок духа на хората, само че това, което може да резервира и нашия дух е поддръжката от публиката ни.

Да плащаш за концерт или празненство, което не се случва пред теб и ти не участваш в него е много нереално и мъчно за разбиране от публиката. Затова считам, че в този момент е моментът повече експерти в региона на изкуството да се ориентират в преподаването на техните хрумвания и умения, като по този метод публиката им ще има опция да ги поддържа и в подмяна да получи градивни детайли за самоусъвършенстване и професионален опит.

Аз обичам да преподавам това, в което съм добър и от няколко години непрекъснато върша открити семинари за да се концентрирам от ден на ден над преподаването. От 2 седмици насам започнах да повеждам курсове онлайн за програмата Ableton за начинаещи, като в този момент имам време да поема повече възпитаници и да сбъдна фантазията си, повече хора да се допрян до магията на музиката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР