COVID-19 подчерта необходимостта да се даде на ЕС много по-голяма

...
COVID-19 подчерта необходимостта да се даде на ЕС много по-голяма
Коментари Харесай

ЕП призовава за Европейски здравен съюз

COVID-19 акцентира нуждата да се даде на Европейски Съюз доста по-голяма роля в региона на опазването на здравето, декларира Екологичен потенциал в резолюция по отношение на бъдещата тактика на Европейски Съюз за публичното здраве.

В резолюция призната в петък с 526 гласа „ за “, 105 гласа „ срещу “ и 50 „ въздържал се “, Европейският парламент излага правилата на бъдещата тактика на Европейски Съюз за публичното здраве след COVID-19. Евродепутатите акцентират нуждата институциите и страните членки да извлекат верните поучения от рецесията провокирана от COVID-19 и приканват за доста по-тясно съдействие в региона на опазването на здравето, с цел да бъде основан Европейски здравен съюз. Той би трябвало да включва общи минимални стандарти за качествено опазване на здравето, основаващо се на незабавно нужни стрес проби на системите за опазване на здравето на страните членки, с цел да се разпознават слабостите и да се ревизира дали те са готови за допустимо обновяване на COVID-19.

Резолюцията приканва за бързото основаване на европейски механизъм за реагиране във връзка със здравето, който да дава отговор за всички типове здравни рецесии посредством задълбочена съгласуваност и ръководство на стратегическия запас от медикаменти и здравно съоръжение. Предстоящата фармацевтична тактика на Европейски Съюз би трябвало да съдържа ограничения за по-бърз достъп до главните медикаменти в Европа. Необходимо е да се сътвори диверсифициране на веригата за доставки, които да подсигуряват съществуването им на налични цени когато и да е.

Новата специфична стратегия „ EU4Health “ на стойност от 9,4 милиарда евро е мощно приветствана и членовете на Екологичен потенциал считат, че са нужни дълготрайни вложения и задължения. Те желаят основаването на специфичен фонд на Европейски Съюз за възстановяване на болничната инфраструктура и здравните услуги. Освен това би трябвало да се засилят европейските здравни организации за профилактика и надзор на болесттите ECDC и Европейската организация по медикаментите EMA, както и взаимните клинични проучвания.

Евродепутатът Асим Адемов: Европа се нуждае от промени, с цел да реагира съответно на непредвидени рецесии

С продължаващата рецесия от COVID-19, членовете на Екологичен потенциал още веднъж насочат апела си за финансово допустим достъп за всички хора по света до бъдещи ваксини и лекувания на COVID-19 незабавно щом те бъдат налични. Съвместните публични поръчки на Европейски Съюз би трябвало да се употребяват по-систематично, с цел да се избегне съперничеството сред страните членки, когато публичното опазване на здравето е застрашено.

Основната отговорност за публичното здраве и по-специално за системите на опазване на здравето е на страните членки. Въпреки това Европейски Съюз играе значима роля за подобряването на публичното здраве, предотвратяването и ръководството на заболявания, смекчаването на източниците на заплаха за здравето на индивида и хармонизирането на здравните тактики сред страните членки.

Парламентът поредно предизвиква основаването на поредна политика на Европейски Съюз в региона на публичното опазване на здравето. В резолюция по отношение на модифицирания бюджета на Европейски Съюз след 2020 година и проекта за икономическо възобновяване, членовете на Екологичен потенциал настояха да се сътвори нова независима европейска здравна стратегия. Впоследствие Комисията показа предложение за 9,4 милиарда евро стратегия „ EU4Health “ за 2021-2027 година като част от проекта за възобновяване на Европейски Съюз „ Next Generation EU”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР