COVID-19 настъпва още по-стремглаво. Разпространението на заразата у нас удари

...
COVID-19 настъпва още по-стремглаво. Разпространението на заразата у нас удари
Коментари Харесай

2 рекорда на COVID-19 у нас: 182 заразени за 24 часа, 69 в София

COVID-19 настава още по-стремглаво. Разпространението на болестта у нас удари тревожни два върха за едно денонощие.

182-ма българи са новоинфектирани за последните 24 часа, което е безспорен пик от началото на епидемията.
Снимка: btvnovinite.bg
От тях 69 са в София, което е и рекордно висок брой за града, демонстрира Националната система. Направените PCR-тестове са 2 538.
Рекорден брой нови случаи на COVID-19 у нас – 182 7 инфектирани са умряли през миналото денонощие
Увеличението на случаите се дължи на разхлабването на ограниченията и на неналичието на обществена отдалеченост, безапелационни са специалистите. А връзката сред тестванията и инфектираните е, че проучванията се усилват поради растежа в случаите и множеството контактни лица.

Според членове на оперативния щаб не е изключен и нов рекорден брой инфектирани. Все отново се чака и позитивна наклонност - поради връщането на маските на закрито и при съблюдаване на ограниченията.

Според нови проучвания, у нас циркулират 35 варианта на COVID-19, разгласи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Значителна част от вариантите към този момент имат добитата разновидност, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора “, споделя Кантарджиев.
Кантарджиев за новия рекорден брой инфектирани: Изведнъж се изпуснаха нещата с ковид у нас Причината за новия рекорден брой инфектирани е неспазването на ограниченията, безапелационен е шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания
Увеличението на случаите обаче не се дължи само на по-заразните разновидности. Нито пък на множеството проби, добави професорът.

„ Ръстът е в страните, които не съблюдават ограниченията, където народът не слуша експертите, а самозванците. Лично мене ме тормозят тези стойности. Май месец бяхме страната с най-контролирана зараза. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни аргументи. И нощните заведения на закрито. Не съм за тези ограничения “, счита проф. Кантарджиев.

Подобна позиция има и пулмологът доктор София Ангелова, която припомня, че болестта може да протече тежко.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Хората и ограниченията се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи “, споделя пулмологът.

Пациентите с хронични болести, изключително с белодробни, не трябва да прекъсват лечението си, изясни лекар Ангелова.

„ Нека да не се струпват хората. Нека да употребяват лятото, с цел да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително значими са маските в затворено помещение “, поучава специалистката по белодробни заболявания.

Специалистите към момента не могат да предвиждат, какво ще е държанието на вируса, когато температурите у нас се покачат трайно.

С новите над 180 случая, инфектираните у нас доближиха близо 5 500. Расте и броят на приетите в болница - 450 души. Починали са 7 души, а са излекувани 90.

За последното денонощие има и 21 инфектирани медици, с което общият им брой към този момент е близо 450. Според професор Кантарджиев, това към този момент основава усложнения в някои лечебни заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР