COVID-19 може да е причина за свиване на мозъка, да

...
COVID-19 може да е причина за свиване на мозъка, да
Коментари Харесай

Британски учени: Мозъкът при прекарали COVID се свива средно с 0,2% до 2%

COVID-19 може да е причина за стесняване на мозъка, да понижи сивото вещество в зоните, които управляват страстите и паметта, и да повреди зоните, които управляват обонянието, е открило изследване на Оксфордския университет, резултатите от което са оповестени в списание Nature. Учените са безапелационни, че тези резултати се следят даже при хора, които не са били приети в болница с Коронавирус. Дали обаче те са напълно или отчасти обратими в дълготраен проект, би трябвало да се откри в в допълнение проучване, считат те.

„ Има съществени доказателства за свързани с мозъка аномалии при COVID-19 “, показват откривателите

Според тях даже и при леки случаи участниците в проучването са посочили утежняване на екзекутивната функционалност, което се показва в по-трудно съсредоточаване и понижена дарба за образуване на нормални действия. Средно размерите на мозъка се свиват сред 0,2% и 2%, даже и при по-леки форми на Коронавирус, е потвърдило изследването.

В него са били обхванати 785 участници на възраст 51–81 години, чиито мозъци са били сканирани два пъти, включително 401 души, при които Коронавирус е открит сред двете сканирания.

Второто сканиране е направено приблизително 141 дни след първото сканиране. Проучването е извършено, когато разновидността алфа е бил преобладаващ във Англия, и е малко евентуално да включва някой, който е бил инфектиран с разновидността делта.

За следващ път е открито, че някои, прекарали Коронавирус, страдат от „ мозъчна мъгла “ - положение, която включва увреждане на вниманието, концентрацията, скоростта на обработка на информацията и паметта.

Екипът не прави заключения за връзка сред имунизацията и мозъчните промени, само че Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство наскоро заяви, че съгласно разбор на 15 изследвания при имунизираните е към 50% по-малка вероятността да развият признаци на дълъг Коронавирус спрямо неимунизираните.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР