COVID-19, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с

...
COVID-19, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с
Коментари Харесай

COVID-19 може да увеличи пристъпите на епилепсия

COVID-19, както и всяка друга вирусна зараза, която протича с висока температура, може да усили епилептичните пристъпи . Подобен резултат върху хората може да има и стресът и страхът от неизвестността , които се сътвориха към болестта.

Това се показва в рекомендациите на Световната лига против епилепсията (ILAE) при лекуването на пациенти в изискванията на COVID-19 зараза. Препоръките бяха оповестени през днешния ден от университетската болница „ Св. Иван Рилски “.

Лекарите предизвестяват пациентите да одобряват постоянно медикаментите си и да наблюдават деликатно положението си, защото, макар планирането, епилепсията не е предвидима болест.

 

Ето и случаите, при които пациенти с епилепсия би трябвало да отидат в незабавно поделение:

- При припадък със загуба на схващане повече от 5 минути, който не е спрял непринудено и в домашни условия не може да се приложи „ избавително “ лекарство;

- Пристъпите не престават, откакто човек е приел такова лекарство;

- Когато човек с припадък се е наранил съществено или има проблеми с дишането;

- Пристъп, довел до сериозна контузия на главата.

 

Пациентите, които  страдат единствено от епилепсия (т.е. нямат други съпътстващи заболявания) не са с по-висок риск от заразяване с COVID-19 или тежко протичане на инфекцията . За тези хора няма данни, че при епилепсия имунната система е отслабена. Те не би трябвало да се одобряват за „ имунокомпрометирани “ и нямат „ имунен недостиг “, се споделя в рекомендациите на ILAE.

Изключение вършат пациенти, които, поради спецификата на забояването:

- Приемат медикаменти за надзор на пристъпите, които засягат имунната им система (например АСТН, стероиди, еверолимус, имунотерапии);

- Имат други неврологични проблеми, които засягат имунитета им. Хората в тези обстановки са изложени на по-голям риск от развиване и по-тежки признаци на разнообразни вирусни заболявания;

- Имат други медицински проблеми, които биха могли усилят риска от по-тежко протичане на COVID-19.

 

Няма доказателства, че потреблението на обичайните медикаменти срещу гърчове усилва риска от коронавирусна зараза.

 

Документът на ILAEHYPERLINK " https://rilski.com/wp-content/uploads/2020/04/Preporuki-za-lechenie-na-epolepsiya-v-usloviyata-na-COVID-19.pdf " HYPERLINK " https://rilski.com/wp-content/uploads/2020/04/Preporuki-za-lechenie-na-epolepsiya-v-usloviyata-na-COVID-19.pdf " за лекуване на епилепсия в изискванията на COVID-19 зараза е качен на страницата на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Към него има и ПHYPERLINK " https://rilski.com/wp-content/uploads/2020/04/Plan-za-deistvie-pri-epilepsiya.pdf " лан за деяние при епилептичен припадък, който е добре да бъде направен от/за всеки пациент като подготовка за деяние в незабавни обстановки.

Приложен е и лист на известните все още взаимоотношения сред антиепилептичните лекарства и прилаганите сега лечения при COVID-19, с акцент върху Хлорохин и Хидроксихлорохин, които би трябвало да се имат поради от лекарите, занимаващи се с COVID-19, само че е добре и пациентите/техните близки да са осведомени за  най-важните вероятни нежелани реакции.

----
Около 70 000 индивида страдат от епилепсия у нас. Най-засегнати от болестта са децата, защото в 60% от случаите то стартира в детска възраст. Около 15 000 от пациентите са с фармакорезистентна епилепсия (такава, която не се поддава на лекуване с медикаменти). В УМБАЛ “Св. Иван Рилски ” се намира единственият в България Референтен център за функционална и епилептична хирургия. Тук екипът на доцент Петя Димова и доцент Красимир Минкин диагностицира и лекува сполучливо пациентите с най-тежките форми на епилепсия: такива, при които нито един медикамент не е могъл да помогне.

Л ечението на пациенти с епилепсия не е прекратено и центърът продължава да приема заболели, чието положение изисква незабавна интервенция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР