COVID-19 изправи пред изпитание изкуството у нас. То първо затвори

...
COVID-19 изправи пред изпитание изкуството у нас. То първо затвори
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Номиниран съм за изгонване от къщата след 10 дни под карантина

COVID-19 изправи пред тестване изкуството у нас. То първо затвори порти и последно ще отвори. Артистите останаха без работа и без прехранване, само че не мрънкат.

Какво е да си актьор по време на пандемия описа ръководителят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев.

„ Десети ден на карантина, към този момент съм номиниран за изпъждане от къщата. Здрави сме, добре сме, всеки със своите си занимания и на своето си легло. Като знам какъв брой цялостни хладилници има – чудя се на кого да отида на посетители “, пошегува се Мутафчиев пред bTV.

Той съобщи, че му е прелестно да си стои у дома, само че му тежи обществената изолираност.
„ Не ме плаши тази обстановка, само че ми основава дискомфорт, тъй като хората, които се занимаваме с спектакъл – се храним с аплодисментите и погледите на публиката “, добави актьорът.

Актьорът уточни, че се възхищава на самодейността за онлайн постановки и прикани още театри да се включат. „ По този метод демонстрираме на публиката, че сме живи и да ни чака да избухнем пред тях. Първи спряхме и последни ще стартираме, тъй като хората ще ги е боязън да бъдат в закрити пространства. Връщането ще бъде като зареждане след диета – поетапно “, уточни Мутафчиев.

Председателят на Съюза на артистите разяснява, че обстановката е най-трудна за актьорите, които се самоосигуряват и тези на цивилен контракти. По думите му те не могат да отидат на Борсата по труда.

„ Направихме предложение към общественото министерство, Деница Сачева ми се обади, с цел да попита по какъв начин да намерим излаз от обстановката. Обсъдихме сътрудниците, които са членове на Съюза на артистите да им се отпусне помощ равна на минималната работна заплата “, посочи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР