COVID-19 е реалност. Болест, която не бива да бъде подценявана.

...
COVID-19 е реалност. Болест, която не бива да бъде подценявана.
Коментари Харесай

Панорама в едно изречение - ВМРО гони джендъри, Сидеров се забавлява, ГЕРБ си искат Борисов премиер,

" COVID-19 е действителност. Болест, която не трябва да бъде подценявана. Не би трябвало обаче да разрешаваме тази тематика да измести другите. Не остава място за какъвто и да било различен спор. Някак си, тъй като всички се чудят какво ще стане в утрешния ден, забравихме, че тези избори ни изправят пред алтернативата дали да продължим живота на едно държавно управление, раздрусало България от корупция и против което продължава да има митинги ", разяснява Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Анастасов от Движение за права и свободи дефинира изборите като " най-важните може би от 89-та година насам ". Причината - налице били доста детайли на тоталитарната страна. Най-лоша била неналичието на стратегия за развиване. От Движението за права и свободи имали такава - Програмата за ускорено икономическо развиване, с която да се премине към зелена стопанска система, да се основат нови работни места и да се премине към атомна сила.

Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация пък изрично съобщи - патриотите се афишират за Европа на отечествата, без напън по повод приемане на друга демократична стратегия, надалеч от българските полезности. И опонира за зелената договорка на Движение за права и свободи, което е съществена политическа линия на патриотите. Мотивът е точно, че всщност ще бъдат закрити работни места и затворени централи.

Кръстина Таскова се възмути от неналичието на ясни политически цели и хрумвания - компанията била тъкмо толкоз идентична, каквато е и през последните 30 година

За ГЕРБ пък акцията не била почнала. Управляващите имали директен ангажимент да се преодолее рецесията, в която се намира страната - здравна, икономическа, социална. И правили съзнателен избор в това отношение, тъй като " на първо място носим отговорност за това какво се случва в страната ".

Възрази Крум Зарков, който уточни, че се потиска изборната интензивност и няма спор за това, което е свършено.

" Надявам се, че няма да сме упрекнати за третата вълна в цяла Европа. Данните в България са сходни с тези в останалите европейски страни. Ако някой ни упрекна, ще ми пристигна допълнително... ", уточни Биков.

Здравната рецесия е световна, счита Сидеров от партия " Атака ", съгласно който всичко е част от международна интрига и обществен опит. Замеси и Джордж Оруел.

“Отвън ни постановат да си слагаме маските, да съблюдаваме ограниченията и да бъдем зомбита”, безапелационен беше Сидеров. Той изиска и да се отговори на въпроса за какво не се разрешавало да се вършат аутопсии на " умряли от COVID-19 ".

" Ако бяхме на мястото на ръководещите, щяхме да вършим тъкмо противоположното - щяхме да слушаме здравните ексепрти и да компенсираме бизнесите, а не да слушаме бизнесите и да компенсираме здравните специалисти. Бевзвъзмездна помощ за хората, а не заеми. И нямаше да държим на полусъединител който и да било, а да дадем ясни критерии при каква заболеваемост се постановат ограничения ", уточни Крум Зарков от опозицията.

Биков път му отговори - в случай че ръководещите били на мястото на опозицията, щели да работят по противопоставен метод - да вземат участие в решаването на проблемите, а не да основават нови.

" Не е правилно, че сме оставили на самотек потърпевшите хора. България е една от страните, които пропуснаха първата вълна от епидемията, с помощта на ограниченията. Тогава имахме цялостен консенсус. Ако бяхме прекарали първата вълна по този начин, както останалите, нещата щяха да стоят по още по-лош метод сега. Не отхвърлям компликацията. Но да се каже, че страната не оказва помощ на изпадналите в потребност ми се коства незаслужено ", уточни още Биков.

" Съгласен съм с част от рецензията, че не успяхме да се оправим толкоз добре, колкото искахме ", уточни Александър Сиди.

Позицията на американските сенатори не била никога жълт картон за България, съобщи изрично Тома Биков от ГЕРБ.

" Ако аз дам изказване за страна на другия завършек на света, надали е тъй като съм доста угрижен за нея. Не имам вяра, че са го създали от угриженост да България. Имам съмнения, само че няма да ги споделя. Нито ще са първите, нито ще са последните. Те няма да са в основата на решаването на казуса с корупцията в България, който несъмнено съществува. Но не виждам някакво геополитическо придвижване в тъкмо това изказване ", отсече Биков.

Не бяха заложени въпроси обаче за останалите констатации, направени от Европа, да вземем за пример, през миналата година, които обрисуваха големите проблеми с корупцията в България.

" Проблемът би трябвало да се признае, не да се омаловажава. Опозицията го политизирала, американските сенатори били с персонално мнение, българите единствено го усещали... ", пошегува се Зарков.

Системен бил казусът с корупцията, счита Анастасов от Движение за права и свободи. И съобщи - всеки министър и държавен чиновник да си напише на стената че бизнесът и самонаетите са тези, които заплащат заплати.

" Трябва да се направи нужното бизнесът да се развива и стопанската система в страната да пораства. Повече очи върху ръчичките значи по-малко благоприятни условия ръцете да се оцапат ", уточни още Анастасов.

" Бях учуден от абсурда с паспортите. За това няма влезнала в действие присъда. Несериозно е да приказваме за хора единствено с обвинявания. Вътрешна македонска революционна организация е упрекната, че продава паспорти, в случай, че не сме управлявали двете институции, които действително дават поданство - Президентство и Министерство на правораздаването. Трябва да сме по-активни в тематиката битка с корупция и по-малко да сме дейни в медийните изяви, разказвайки неща, които са невъзможни ", разяснява на собствен ред Сиди.

Точно тук се получи и лек спор в представителите на ръководещата коалиция. Причината - имало ли воля да се вкара електронното ръководство или не.

" Проблемът е на локално равнище - когато те спре катаджията, вземат ти пари, с цел да свършат работата по-бързо... Продължаваме да работим интензивно по тематиката с електронното ръководство. Много пъти сме се опитмали да вършим промяна в тази посока... ", уточни Сиди.

" Не мисля, че е имало недоумение... ", съобщи на собствен ред Биков.

" Ние не спорим по тези тематики обществено ", изясни Сиди.

Процесът обаче бил комплициран и не е нещо, което може да стане току по този начин, изясни Биков и добави: Не става дума за това, че ние надали не сме се дръпнали...

Таскова пък попита - по какъв начин ще борят корупцията хора, които са отговорни за нейното основаване?

" Като чувам - всички са почтени, всичко е прелестно. Чудесно. Предлагам да слезем долу. Има хора, които стачкуват и желаят да зададат въпроси. Защо бягате от това? Месеци наред бягахте. Защо? Защо бягаме от това да отговаряме какво ще вършим? Пресмятате кой с кого ще се коалира, хазарт, 6/49... А какво ще стане? Какво ще се прави? ", попита Сидеров.

Анастасов пък не се тормози да отговори на въпроса за какво Делян Пеевски не е в листите. Всеки имал право на избор, а Пеевски направил доста за рецесията. Неудобен въпрос за Движение за права и свободи нямало.

" За пръв път се усещам неловко в " Панорама ". Говорим си за това какво ще стане след изборите. ГЕРБ си споделят каквото ги интересува - Борисов да е министър председател. Вътрешна македонска революционна организация гони джендъри из студиото цяла вечер. За скроена стратегия приказват Движение за права и свободи. " ВОЛЯ " - за безвъзмездни медикаменти, нафта... Сидеров се забавлява... Важното е хората да излязат и да гласоподават. Това е. Тогава диалогът ще придобие друга конструкция и рамка ", безапелационен беше Зарков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР