COVID-19 е леко протичащ. Натрупа се имунитет с имунизации, с

...
COVID-19 е леко протичащ. Натрупа се имунитет с имунизации, с
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: COVID-19 протича леко, към момента няма настъпващ подвариант

„ COVID-19 е леко протичащ. Натрупа се имунитет с имунизации, с боледувания. Все още преобладаващият Омикрон по този начин се промени, че протича по-леко. Над 90% от вариантите са от този подвид, който чакахме с над 33 разновидности. Дойде, настъпи, засегна необятно хората и по-късно ще си отиде. Към момента няма предстоящ подвариант с разновидности, който да ни тормози и евентуално ще имаме няколкомесечно мъртвило от COVID-19 “.

Това сподели в „ Тази заран “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

По думите ѝ към момента се потвърждават доста повече грипни вируси, в сравнение с коронавриус, само че и те понижават.

„ В някои области има едва повишение, само че масата се задържат и даже спадат. Като цяло сме на доста ниски равнища. Малкото области, които са завишили заболеваемостта са Враца, Монтана, Ловеч, Сливен. Засилен е делът на грип Б. Грипът не е лесна зараза, изключително при по-възрастни хора има съществени, дълготрайни затруднения. COVID-19 е на доста ниски равнища сега – към 2 на 100 000 за две седмици “, сподели проф. Христова и подсети още веднъж какъв брой са значими профилактичните прегледи.

Проф. Ива Христова регистрира нарастване при случаите на коклюш.

„ Все още нямаме огромен брой болни по отношение на западноевропейските страни. Те имат по 5000 случая, при нас са 66 все още, само че фактически броят много бързо нараства по отношение на предходната година, когато за този интервал сме имали едвам 4 случая. Ще минем стоте случая и нагоре в много къси периоди “, уточни тя.

Коклюшът визира най-вече децата до 5-6 години, а на второ място – тези до 18-19 години.

„ Когато са имунизирани лицата, протича просто фебрилно с дразнеща, продължителна кашлица. Има и случаи при лица с нарушен имунитет или незавършена имунизация с типичен признаци – толкоз тежка кашлица, че мъчно се поема въздух, пристъпите са един след различен, това довежда до цианоза на лицето, изпъкване на очите и има даже смъртни случаи, само че не у нас “, сподели Ива Христова.

Проф. Христова регистрира няколко фактора, които способстват за растеж на инфекциозните болести след Коронавирус пандемията: „ От една страна, отпадането на ограниченията и забавянето на случаите – не са се показали тогава и се демонстрират в този момент. Второ – вирусните инфекции потискат имунитета и след 3-4 години пандемия се оказваме с незадоволително ефикасен имунитет. “

Ива Христова разяснява рисковата бактериална зараза, която върлува в Япония.

„ След Коронавирус пандемията има настъпление на стрептококови инфекции. За Япония се касае за група А стрептококи, инвазивни, при които казусът е от отделените отрови в кръвообръщението. Стрептококите са доста необятно публикувани, в множеството случаи предизвикват леки инфекции – кожни с формиране на гнойни пъпки и ангини с доста зачервяване и болежка. В единични случаи обаче вършат систематична зараза и всички ензими довеждат до доста бърза некроза на нашите мускули. Става дума за редки инфекции. За нашата страна нямаме все още, имаше единични случаи преди доста години “, изясни тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР