© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Най-динамичните търговски компании: Възходът на местните играчи

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сред най-динамичните компании място намират от ден на ден сдружения с тясна специализация. Последните години елементарно се асоциират с напредък в комерсиалния бранш. На фона на икономическия напредък и покачването на приходите в страната оборотите в тази активност като цяло се усилват дружно с капиталовата интензивност - сливания и придобивания, влизане на нови играчи на пазара, уголемение на съществуващите посредством отваряне на нови обекти. Продължава ясно и преструктурирането - до момента в който огромните компании в ритейл бранша и търговията на едро съумяват да завземат все по-голям пазарен дял във всички сегменти, при междинните и дребните стартира да се вижда все по-ясна специализация в обособени ниши. Това от своя страна обичайно трансформира класацията " Гепард " при дребните и междинните търговци в една от най-разнообразните като предмет, а последната 2018 година не е изключение.

Ако въпреки всичко има забележима разлика през последната година, това е фактът, че голямата част от най-динамичните дребни и междинни търговци в страната са с българска благосъстоятелност. За разлика от предишни години положително наличие в класацията имат и локалните районни вериги магазини в разнообразни сегменти: от храни, до артикули за дома и продукция, ориентирана към бизнес клиенти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Все повече несофийски адреси

2016 и 2017 година бяха мощни за комерсиалния бранш, като в класацията " Гепард " най-отчетливо наличие имаха сдруженията, които търгуват със строителни материали и артикули за дома и обзавеждане. От една страна, подемът при тях беше обвързван с интензивността в строителния бранш, а от друга - с интензивността в бранша на недвижимите парцели и желанието на от ден на ден хора да ремонтират и обновяват домовете си. Втората група сдружения, при които очевидно се виждаше растеж, бяха стилните компании, които разшириха мрежите си от магазини в страната през последните няколко години.

Миналата година обаче е била по-различна за комерсиалния бранш. Влизащите в класацията сдружения са главно с български капитали, много от тях работят в характерни ниши и за разлика от предишни години има доста по-силно наличие на компании, които не са основани в София - в топ 10 такива са цели седем сдружения. Сходното с предишни години е, че голямата част от сдруженията работят напълно на българския пазар.

Лидерите през годината

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
През 2018 година класацията " Гепард " в бранша на търговията се оглавява от българската компания на немския производител на почистваща техника за дома и за бизнес клиенти " Керхер ", която записва растеж на приходите от близо 360% на годишна база до над 12.1 млн. лева Преди няколко години компанията майка реши да участва на българския пазар посредством лично посланичество и да развие своя мрежа от магазини. На процедура това е и една от едвам трите компании с непозната благосъстоятелност в класацията: другите са " Елтрак България ", представител на гръцката група " Елтрак ", която е вносител на строителна и минна машинизация на Caterpillar, както и " Медхаус Суис България ", част от швейцарската Medpack Swiss Group, която се занимава с търговия на здравна продукция.

Топ 3 на най-динамичните компании се добавя от две компании, опериращи в характерни ниши. С растеж на приходите от над 330% е сдружението " Солмейт ", притежател на българската марка първокласни обувки и чанти By Far, които се осъществят главно в чужбина. Лидерската тройка се добавя и от компанията " Агарикус пръдакшън ", която се занимава с търговия с гъби и друга земеделска продукция и на процедура е единствената компания от този бранш, която участва в класацията, за разлика от предишни години, когато търговията със селкостопански артикули беше измежду най-динамичните подотрасли.

Раздвижване при локалните вериги

Сред най-динамичните компании има сдружения с друг предмет на активност: търговия с метали, колела, детски артикули, храни, стъкло, строителни материали и други В класацията през тази година участват и няколко районни вериги в разнообразни сегменти, които през последните години съумяха да се разширят и да заздравят позициите си. Така да вземем за пример на челни места са веригата супермаркети " Съни маркет България ", която работи в Бургаския район, както и пазарджишката " Крез алианс ", която се занимава с търговия със строителни материали и беше част от водачите в " Гепард " и през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР