© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване

...
© Юлия Лазарова Увеличаване Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване
Коментари Харесай

Активни потребители: Само три от 21 препарата за дезинфекция на ръце отговарят на изискванията на СЗО

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала [Активни потребители] Смаляване
От 21 изследвани проби на препарати за стерилизация на ръце единствено три (Clean hands gel на компания " Дива 691 ", " Бочко " на " Лавена " и Biotrafe maxi protect на " Биотрейд България " ) подхождат изцяло на рекомендациите на Световната здравна организация за 70% централизация на алкохол. Това демонстрира изследване на асоциация " Активни консуматори " през април тази година, в което са взели участие артикули, закупени от магазини, аптеки и бензиностанции в София. Неправителствената организация е направила инспекция на етикетите, лабораторно проучване за съществуването на метанол, етанол, пропанол и изопропанол, както и количествен разбор на алкохолите.

" Всеки производител може да извършва каквато си желае рецепта и това не е укоримо, не е наказуемо, тъй като липсват наложителни стандарти. Ние сме употребявали критериите на СЗО, като си даваме сметка, че това не е " Божият глас ", а е целесъобразно, само че нямаме различен репер ", разяснява за " Капитал " Богомил Николов, ръководител на " Активни консуматори ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лабораторните разбори

При всичките 21 търговски марки, взели участие в изследването, посредством хроматография е избрана концентрацията на алкохолите. Само в два от от препаратите за стерилизация на ръце не се влага етилов алкохол, който съгласно условията на СЗО и Европейски Съюз е верен избор за стерилизация на ръцете. При марката Denk mit е добавена втора дейна база пропанол, а в Biotrade maxi protect участва бензалкониев хлорид, показват от " Активни консуматори ".

Основен аршин за качеството на продуктите и способността им да убиват вируса е концентрацията на алкохол. Според рекомендациите на СЗО и Европейски Съюз в препаратите за стерилизация на ръце би трябвало да има 70 тегловни или 80 обемни % етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това е изпълнено единствено при 3 от 21 препарата. При 16 измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69.9%. При два препарата - Denk mit и Steriman Gel, стойностите, измерени за етанол, са под 50%, показват от " Активни консуматори ".

Допълнително всичките 21 проби са оценени за съществуването на токсичния метилов алкохол. Резултатите от разбора демонстрират ниски равнища на замърсяване с метанол. Само при една проба (Dettol) е открита централизация от 0.5% м/м метилов алкохол, което е релативно ниско и не може да провокира интоксикация при външна приложимост. При останалите препарати равнищата са към 0.1% или по-ниско, оповестяват от " Активни консуматори ".

Пропуски в етикетите

В проучването са включени 21 търговски марки, за част от които са открити пропуски информацията на етикетите - да вземем за пример липсва името на производителя, не е маркирано дейното вещество, не са посочени помощните съединения. При шест препарата отсъства информация за концентрацията на дейното вещество (% алкохол).

Цената за един литър препарат за стерилизация на ръце варира от 15 до 259 лева " Няма ясна корелация сред цена и качество, в случай че то е измерено в централизация на алкохола. Някои от евтините артикули подхождат на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се открива незадоволителна централизация на алкохол, само че пък се натъртва на наличието на безсмислени добавки от масла и парфюми ", регистрират от " Активни консуматори ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР