© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Съдебна победа на екозащитници за "Пирин", Гинка Върбакова продължава битката за ЧЕЗ

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Горяха " Царските конюшни " в София; " Щрабаг " и ГБС ще построяват скоростния път до Калотина; Майките на деца с увреждания излизат на огромен протест; Подкрепата за консервативния блок на Меркел е най-ниска от 2006 година насам
29 юли 2018
Вечерни вести: Законът против дребните в горивата остана без несъгласие, търговски мир сред Съединени американски щати и Европейски Съюз

И още: Как се развива конфликтът сред патриотите и какви несъгласия видя конституционният съд в Истанбулската спогодба
26 юли 2018 Пресечната точка сред страната и бизнеса даде три от най-важните вести през днешния ден. Първо " Инерком " на Гинка Върбакова апелира отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията да ѝ позволи да купи " ЧЕЗ - България ". След това Еврокомисията даде зелена светлина за продажбата на " Теленор " в България, Унгария, Черна гора и Сърбия на чешкия предприемач Петр Келнер. Преди 10 дни той също получи отвод от Комисия за защита на конкуренцията по друга договорка - тази за " Нова тв ". До четвъртък ще стане ясно дали Келнер ще апелира това решение, като следва той да посети България идните дни и да се срещне с Бойко Борисов.

Тричленка на Върховният административен пък зарадва природолюбителите, като разгласи за незаконосъобразно решението на кабинета за промени в проекта за ръководство на " Пирин ", които отваряха опция за сечи и строителство. Последната дума обаче ще има петчленен състав на Върховен административен съд, в случай че страната апелира.

Денят беше натоварен и за премиера Борисов, който трябваше да се намеси в две настоящи драми - тази за изгорелите Царски конюшни и продължаващите проблеми с промяната на системата за хората с увреждания. В следващия епизод институциите дават обещание стотици милиони в допълнение и отворен разговор с присъединяване на всички страни, само че въпреки всичко плануваният за късно следобяд митинг не бе анулиран.

НАЙ-ВАЖНОТО

Съдът анулира противоречивото решение на кабинета за проекта за ръководство на " Пирин "

Върховният административен съд анулира решението на кабинета от края на предходната година, с което бяха утвърдени противоречиви промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ". Поправките, признати небрежно сред коледните и новогодишните празници, бяха обжалвани от екозащитни организации, съгласно които те отварят опция за сечи и строителство на огромни площи от парка. Поправките станаха мотив и за всеобщи митинги, траяли няколко месеца. Тричленният състав на съда в този момент приема, че поправките в проекта на " Пирин " са незаконосъобразни, тъй като липсва екооценка и се нарушават най-малко два закона. Решението предстои на обжалване пред петчленен състав на съда, който е и последна инстанция.

Промените в проекта за ръководство на Пирин бяха следващият епизод от дългогодишните опити за отваряне на планината над Банско за създаване на нови уреди и надлежно - още капиталово строителство. В сегашния кабинет борбата за втори въжен превоз и разширение на ски зоната се води от вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов. Противниците на вероятно ново строителство в планината ги упрекват в лобизъм в интерес на концесионера на ски зоната - " Юлен ", който се свързва с мажоритарния акционер на ПИБ Цеко Минев.

" Инерком " на Гинка Върбакова апелира отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията по договорката за ЧЕЗ

Кандидатът за българския бизнес на ЧЕЗ - компанията " Инерком България " на Гинка Върбакова, заяви, че апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията, която забрани договорката предходната седмица със мощно противоречиви претекстове.

Предвид множеството недостатъци на решението на регулатора вероятността съдът да отсъди в интерес на " Инерком " не е дребна. Но даже такова решение обаче не подсигурява, че " Инерком " ще успее да купи енергоразпределителната компания. Първо, непредсказуемо е какъв брой би траяло делото - може да е няколко месеца или години. През това време връзките сред двете компании могат да се развият в доста направления. Сделката би пропаднала и в случай че не се откри финансиране. А даже такова да бъде обезпечено, до тогава евентуално ще влязат в действие новите пълномощия на КЕВР да се произнася по такива покупко-продажби и регулаторът може също да постанови възбрана.

Зимбабве гласоподава за пръв път след ерата " Мугабе "

[Reuters]

Жителите на Зимбабве гласоподаваха в понеделник за президент и парламент на първите избори след отстраняването от власт на президента Робърт Мугабе, който заемаше поста в продължение на 37 години. Вотът е опция за Зимбабве да скъса с репресивното си минало и ползата предстоящо бе огромен, а пред секциите се извиха солидни опашки. До следобеда не бяха регистрирани съществени проблеми при гласуването - нещо, което в тази размирна страна не се приема за даденост.

Допреди година брачната половинка на Мугабе - Грейс, изглеждаше най-вероятният негов правоприемник. Но в това време Мугабе уволни вицепрезидента си Мнангагва и това породи безредици, поради които бе заставен да подаде оставка, а Мнангагва (на снимката) оглави ръководещата партия и в този момент е неин кандидат-президент.
Мугабе пък бе оповестил поддръжка за партията, която издигна опозиционния претендент Нелсън Чамиса. Непосредствено преди изборите обаче съобщи, че няма да гласоподава за собствен правоприемник. Според предварителните изследвания двамата претенденти събират близка поддръжка, като Мнангагва има леко преимущество.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Европейски Съюз ще разгласява прогнозата си за икономическия напредък

Евростат ще разгласява прогноза за икономическия напредък на Европейски Съюз през второто тримесечие във вторник, осветлявайки дали комерсиалното напрежение се отразява на растежа.

Тарифите на президента Тръмп върху европейската стомана и алуминий засягат относително дребна част от стопанската система на съюза, само че нападателната позиция на Тръмп тревожи бизнеса и може да охлади проектите им да влагат, което може да забави икономическия растеж.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожарите в Калифорния се разрастват поради горещина и вятър, макар че над 12 хиляди души се борят с тях

[Reuters]

Около 12 хиляди пожарникари се борят със 17 огромни пожара в щата Калифорния, лишили живота на най-малко шестима души. Ветровете и сухото време спомогнаха за разрастването на огнищата нощес, които на моменти са неконтролируеми. Огънят е изпепелил 36 хиляди хектара, унищожил е 517 здания, развалил е още 135 и е овладян единствено пет %. В окръг Шаста са евакуирани 38 хиляди души. Там пожарът вилнее от 23 юли. Стихията лиши живота на двама пожарникари в четвъртък, а през вчерашния ден беше обявено, че негова жертва са станали 70-годишна жена и двете ѝ правнучета.

Миналата година през октомври големи пожари в Калифорния също убиха хора, изпепелиха къщи, бизнеси и курорти и опустошиха елементи от известната винарска област Напа Вали.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Бизнес климатът се усъвършенства в строителството, търговията и услугите през юли, като единствено в индустрията спада леко поради по-неблагоприятни упования на бизнесмените за износа в идните три месеца, сочи разбор на Национален статистически институт. В същото време данните за юни демонстрират, че тъкмо промишленото произвеждане нараства с 0.8% по отношение на предходния месец и с 6.8% по отношение на година по-рано.

Жертвите от пожарите до Атина са нарастнали до 91, а 25 души са изчезнали - това е формалната равносметка на противопожарната работа в Гърция. По данни на брюкселския Център за проучване на бедствията огънят от 23 юли е най-смъртоносният пожар в Европа от 1900 година насам.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
НАСА популяризира тон от Слънцето


Американската галактическа организация НАСА популяризира запис, на който може да се чуе придвижването на Слънцето. Всички талази и изригвания на звездата, които провокират звук, се изследват от 20 години дружно с Европейската галактическа организация. И резултатът е събран в запис от 82 секунди - може да го чуете тук.

Това са нискочестотни звуци от Слънцето. Записът улавя естествените трептения на звездата, които разрешават на учените да проучат редица комплицирани процеси вътре в Слънцето - от слънчевите изгаряния до коронарни всеобщи изхвърляния.

ВИДЯНО ДРУГАДЕ
Рейв революцията в Грузия


В Тбилиси, столицата на Грузия, има процъфтяваща нощна сцена, основана и развита от прозападното младо население на страната. Клубовете са място на независимост за демократичните младежи и за ЛГБТ общността. Те обаче са бодил в очите на мощно консервативните и крайнодесни елементи на обществото.

Така през май тази година полицията нахлува в няколко известни про-ЛГБТ настроени нощни клубове с формален претекст акция против опиатите. Това обаче подтиква хиляди млади грузинци да излязат по улиците и да трансфорат музиката и танците в митинг, влизайки в конфликт с консервативните крайнодесни групи.
Тази забавна история споделя BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР