© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Кабинетът започна

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Кабинетът започна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Новата класация на университетите, годишната реч на Путин и ще стигне ли здравният мораториум до съд

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Кабинетът стартира с харченето, токът ще се продава единствено на борсата, а делото КТБ ще се забави

И още: Силите в Сената на Съединени американски щати са съвсем изравнени след избори в Алабама, а Европа ще разисква бъдещето си
13 дек 2017
Вечерни вести: София с неприложими ограничения против мръсния въздух; Казусът " Банско " краткотрайно се отсрочва

И още: Взрив в газов разпределителен център остави без газ 4 държави; Тръмп изиска Съединени американски щати да стартира нова лунна стратегия
12 дек 2017
Вечерни вести: Екокоалицията бойкотира срещата за Банско; Каракачанов ще налее 80 млн. лева в старите МиГ-ове

И още: Износът се показва добре и през октомври; Израелският министър председател Нетаняху желае Европейски Съюз да последва решението на Съединени американски щати за Ерусалим
11 дек 2017 Топлият и безоблачен декемврийски четвъртък донесе най-вече тревожни и смущаващи в политическо отношение вести. Денят стартира с нова порция притеснителна информация от ръководителя на бюрото за надзор на СРС Бойко Рашков пред " Нова ", че има медии, които получават от прокуратурата разпечатки с подслушвания; че със заповед на основния прокурор бюрото няма достъп до документи за случай, в който " става въпрос за противодържавно закононарушение, което беше екзотично даже по тоталитарно време ".

В този сив подтекст депутатите започнаха с окончателното гласоподаване антикорупционния закон на ГЕРБ, за който редица специалисти предизвестяват, че ще е по-ефективен като инструмент за нарушение на човешките права, в сравнение с за битка с корупцията. А преди този момент отхвърлиха дефинитивно и ветото на президента върху здравния мораториум, като по този начин лишиха към 1000 тежко заболели пациенти от средства за най-модерно лекуване.

За " въодушевление " в края на деня пристигна и гневът на вицепремиера Валери Симеонов, който упрекна премиера Борисов, че " го е изиграл ", като е отсрочил решението на ски зона " Банско " и загатна, че " ще мисли " за ролята си в ръководството до 28 декември, когато се чака ново съвещание на Министерски съвет, на което вероятно да се прегледа решението.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Какво демонстрира новият рейтинг на университетите за 2017

Американският университет в България (АУБ) тази година към този момент дели първото място със Софийския университет (втори досега) при една от най търсените специалности - Администрация и ръководство, както и при специалността Политически науки. Софийският университет, който от няколко години разкри специалности свързани с медицина, здравни грижи, фармация, тази година се изкачва и в професионално направление здравни грижи и дели 1-во място с медицинския университет в Плевен. Това са измежду дребното промени в тазгодишното издание на рейтинговата система за 2017 година, показана от МОН.

Класацията демонстрира и някои любопитни заключения: Най-добре платените след довеждане докрай са учили специалности информатика и компютърни науки, информационна и компютърна техника, медицина, фармация. Сред високоплатените специалности има и някои непривлекателни, само че пък желани от работодателите - металургия и изследване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми, както и математика. Като цяло реализацията на новозавършилите на пазара на труда тази година се усъвършенства, а междинният приход се усилва.

Българска социалистическа партия ще сезира Конституционен съд за възбраната за заплащане на нови медикаменти следващата година

Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд за бюджета на здравната каса за 2018 година, откакто Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху върху мораториума за заплащане на нови медикаменти, макар мощната социална опозиция и митингите от последните дни. Решението бе предшествано от тежък двучасов прочувствен спор.

Според президента и опозицията с мораториума се визира главно конституционно право за налична здравна помощ и се дискриминират част от пациентите. Управляващите обаче до дъно останаха на позицията си, че фискалните съображения са по-важни. Става въпрос за 32 нови лекарствени молекули за редки онкологични болести, които биха коствали на страната към 25 млн. лева годишно. На фона на бюджет за медикаменти за над милиард лв. за 2018, ръководещите настояват, че е значимо тези пари да бъдат спестени.

Путин: Противниците на Тръмп вредят на Съединени американски щати с " измисления " съветски скандал

Руският президент упрекна съперниците на американския си сътрудник Доналд Тръмп, че с " измислените истории " за контактите с Русия вредят на Съединени американски щати. На годишната си конференция пред съветски и международни медии Владимир Путин съобщи, че контактите сред екипа на Тръмп и съветските представители преди изборите предходната година са били естествени. Кампанията " Тръмп " се проверява за скрито съглашение с Русия. Американските разследващи служби стигнаха до заключението, че Москва се е пробвала да се намеси в президентските избори в интерес на Тръмп, само че Путин отхвърля обвиняванията. Според него Тръмп има някои значими достижения, само че не е съумял да усъвършенства връзките с Русия до момента и изрази вяра, че това ще стане, защото в международен мащаб " има доста неща, които можем да създадем по-ефективно ".

Какво още сподели Путин:
- Северна Корея бе представена като една от вероятните области за съдействие със Съединени американски щати, само че Путин сподели, че някои от предишните дейности на Вашингтон са провокирали Северна Корея да наруши споразуменията.
- Путин предизвести, че има заплаха от убийства на про-руски сепаратисти в разкъсваната от война Източна Украйна от страна на украински националисти, само че още веднъж отхвърли в района да има съветски войски
- Каза, че Русия и Сирия сами не могат да се оправят с бежанската рецесия вследствие на гражданската война в Сирия, само че тя би трябвало да бъде решена
- Обвини Съединени американски щати в манипулиране на следствието, което докара до глобите против съветския спорт. Според него основният осведомител - някогашният шеф на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, е напълно под контрола на американските служби, включително и ФБР.

Путин към този момент разгласи, че ще се кандидатира още веднъж на президентските избори, които ще се проведат през идната година, само че като самостоятелен претендент, а не от ръководещата партия " Единна Русия ".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Как се връщат на Земята астронавтите

Руският галактически товарен транспортен съд " Союз МС-05 " се върна на земята след петмесечна задача. В Казахстан се приземиха съветският космонавт Сергей Рязански, астронавтът от НАСА Рандолф Брезник и астронавтът от Европейската галактическа организация Паоло Несполи. До идването на идващия пилотиран транспортен съд на Международната галактическа станция там ще продължи работа тричленен екипаж, включващ съветския космонавт Александър Мисуркин и астронавтите от НАСА Марк Ванде Хай и Джоузеф Акаба. На 17 декември за станцията ще отлети " Союз МС-07 ", с който към Космоса ще се запътят Скот Тингъл от НАСА, Антон Шкаплеров от Роскомос и Норишеге Канай от Японската организация за проучване на Космоса.

Фотограф: NASA

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Собственикът на " Актавис " разгласи съкращения на над 25% от личния състав и продажба на фабрики

Израелската компания Teva Pharmaceutical Industries, която от 2016 година управлява в България бизнеса на " Актавис ", ситуиран главно в Дупница, разгласи огромен проект за реформиране на активността, включващ съкращаването на над една четвърт от чиновниците по целия свят или 14 000 души. Освен това ще бъдат продадени голям брой от индустриалните и изследователските предприятия, ще спре и изплащането на дивиденти. Основанието: да се понижи с към 3 милиарда $ дълговото задължение от близо 35 милиарда $. Повечето съкращения в двугодишната стратегия се падат през 2018 година

Инвеститорите утвърдиха проекта на Каре Шулц, който от 1 ноември пое Teva, (акциите ѝ нарастнаха в Тел Авив с 14.6%), само че анализатори споделят, че упоритостта на новия шеф наподобява много по-голяма от предстоящото. В формалното известие няма детайлности в кои страни ще са съкращенията, само че израелски медии настояват, че 1700 души ще останат без работа в страната. В знак на взаимност с тях в неделя за половин ден ще има стачка на най-големия синдикат " Хистадрут ".

Идва ли краят на свободния интернет в Съединени американски щати

Тази вечер се чака Федералната комисия по връзки да гласоподава за анулация на основния закон за мрежова индиферентност, признат при последния мандат на Барак Обама. Законът подсигурява, че доставчиците на интернет услуги нямат право да стопират достъпа на потребителите до несъмнено уеб наличие или да упражняват надзор върху скоростта към избрани уеб сайтове против възнаграждение.

Отмяната на закона значи, че контролът на интернет наличието мигновено ще попадне в ръцете на няколко доставчика. Освен монопол върху пазара анулацията ще има и гибелен резултат върху демократичния развой в страната, защото мрежовата индиферентност е фундаментален принцип за метода, по който действа интернет, а съгласно болшинството онлайн теоретици би трябвало да се възприема като главно човешко право.

В петък стартира първата стачка в историята на Ryanair

Първата стачка в 32-годишната история на Ryanair стартира в петък в Италия, където за 4 часа стопират работа водачи и наземен личен състав. Нискоразходната самолетна компания има полети от България до Милано, Пиза, Рим и Венеция. Проблемът за управлението и клиентите се разраства с 24 часова стачка на някои нейни водачи в Ирландия и Португалия на 20 декември. Колегите им в Германия и Испания обмислят дали да се причислят. Подробности за това кои полети ще бъдат наранени в седмицата тъкмо преди Коледа ще бъдат оповестени в понеделник, 18 декември.

Протестът е поради настоявания да се промени цялата система на групово договаряне, която съгласно водачите дава прекалено много власт на управлението. Авиокомпанията не признава профсъюзи и залага на лична система за групово договаряне, осъществявано съгласно ирландското законодателство. Пилотите настояват още, че има и дефицит на екипажи. През есента Ryanair анулира 20 000 полета поради липса на аварийни екипи, само че в този момент отхвърля изказванията на водачите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Инфлацията се форсира за четвърти следващ месец, като през ноември покачването на цените доближава нов връх - 3% на годишна база. Това е най-високата смяна от февруари 2013 година След близо три години дефлация, повишаването се завърна в края на 2016 и в последните месеци форсира поради покачването на интернационалните цени на храни и горива. Според Европейска комисия наклонността ще продължи и през 2018 година

Ръст на българския Брутният вътрешен продукт от 3.8% през идната година чакат специалистите на Международния валутен фонд (МВФ). Това стана ясно в края на есенната им задача в България. Те предлагат промени в ръководството на държавните предприятия, образованието и опазването на здравето.

Turkish Airlines пусна допълнителени полети от София до Истанбул от четвъртък, 14-и декември. Те ще се извършват четири пъти седмично – вторник, сряда, четвъртък и неделя. Така полетите от София до Истанбул се усилват на 18 седмично.

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвите за трети път тази година, чакат се повече през идната година. Движението нагоре е с 0.25% до обхват от 1.25-1.50%. За идната година обаче Джанет Йелън и екипът й не направиха смяна в желанията си, макар че се чака малко по-висок напредък на стопанската система на Съединени американски щати и рекордно ниска безработица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР