© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по темата Съдът глоби главния архитект

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по темата Съдът глоби главния архитект
Коментари Харесай

Входът към комплекса "Витоша парк" ще бъде изместен

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Съдът санкции основния проектант на София поради небостъргач в " Стрелбище "

Арх. Здравков ще би трябвало да заплати 13 хиляди лева, тъй като отхвърля да задвижи документите за 44-етажна постройка на НИКМИ
28 ное 2017
София още веднъж пробва да спре градежа на небостъргача в кв. " Стрелбище "

Инвеститорът НИКМИ сезира прокуратурата против отхвърли на основния проектант Здравко Здравков да позволи строителството
14 сеп 2017 Входът към затворения жилищен комплекс " Витоша парк " ще бъде преместен, тъй че да не минава през паркинга на Симеоновския въжен превоз. За това са се споразумели спорещите страни в неуместния градоустройствен проблем, в който хиляди столичани се оказаха без достъп от и до домовете. Информацията беше доказана пред " Капитал " от представител на притежателите в комплекса.

До драмата с отцепените от света жилищни блокове в Симеоново се стигна, откакто стопанинът на паркинга - " Въжени линии " АД (дъщерно на притежателя на ски оборудванията на Витоша - " Витоша ски " ), загради терена си, на който се намираше респективно и единственият вход към комплекса. След безредици, намесата на полиция, прокуратура и медии се е стигнало до компромисно решение входът да се измести, тъй че да подминава паркинга, въжен превоз станцията и малко след нея да се свързва с жилищните блокове. Според неофициална информация от притежателите този вид е подсилен и от Столичната община, която щяла да отчужди парцели и да обособи входа.

Как се стигна до парадокса

Досега Столичната община и регион " Витоша ", където се намира комплексът, се разграничаваха от спора и го назоваха " спор сред частни лица ". В основата му обаче са градоустройствени парадокси, до които се е стигнало с присъединяване или пък с бездействието на общината. Комплексът " Витоша парк " е издигнат с позволение от някогашния основен проектант на София Петър Диков върху терени отвън регулация. Повече от 10 години за региона с хиляди поданици не е направен обстоен организационен проект и не е обезпечен достъп - общински път или улица, по която хората да стигат до домовете си.

Макар да имат административен адрес и да заплащат налози, те разчитат на благоволението на " Въжени линии " АД, с цел да стигат до дома си, за което заплащат месечен наем от близо 1800 лева без Данък добавена стойност, избран през 2006 година Към оня миг " Въжени линии " е общинско сдружение. То подписва контракт с вложителя в комплекса " Симеоново резиденшъл парк " за краткотрайно отстъпено право на прекосяване. В анекс към контракта е посочено, че той става неопределен - " до основаване на непрекъснато право на прилагане от Столичния общински съвет ". Нещо, което не се е случило до ден сегашен.

Междувременно " Въжени линии " и неговият притежател " Витоша ски " са приватизирани от компания с офшорна благосъстоятелност, свързвана с ръководителя на Българската федерация по ски и мажоритарен акционер в Първа капиталова банка Цеко Минев.

Проблемът с градския превоз

До ескалацията на спора сред " Въжени линии " и притежателите във " Витоша парк " пък се е стигнало поради неплащане на наема за прекосяване от компанията управител, обвързвана с компанията вложител. Заграденият паркинг на Симеоновския въжен превоз обаче се оказва проблем освен за хилядите жители на затворения комплекс, само че и за всички поданици и посетители на столицата, които желаят да стигнат до гондолата. Центърът за градска подвижност се е принудил да закрие последната спирка на рейсове 122 и 123 за неустановен интервал, защото поради загражденията няма място за превръщане. Тепърва представители на " Витоша ски ", локалната власт и Центъра за градска подвижност ще търсят решение на казуса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР