© Юлия Лазарова Още по темата Нормативни игри Как ГЕРБ

...
© Юлия Лазарова Още по темата Нормативни игри Как ГЕРБ
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене закона "Пеевски" за КТБ

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Нормативни игри

Как ГЕРБ и партиите от " Обединените патриоти " намират салдото сред ползите в законодателството
5 яну 2018
Георги Ганев: Поправките " Пеевски " за КТБ са, с цел да вземат активи, които им се изплъзват

Икономистът от Центъра за демократични тактики пред " Дневник "
21 ное 2017
Правната комисия одобри плана на Пеевски за КТБ без нито един глас срещу

Бойко Борисов: Ще подкрепим закона, другояче ще ни обвинят, че имаме нещо общо с този обир
16 ное 2017
Готвят се законови промени поради искове за 2.6 милиарда лева против админи на КТБ

Синдиците на банката желаят да избегнат заплащане на 12 млн. лв. за назначение на особени представители на ответниците
27 сеп 2017
Не става дума за Цветан Василев

Последните решния на Върховен административен съд и Конституционен съд за КТБ
17 юни 2016 С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти " в сряда Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, известни като закона " Пеевски " за КТБ. Законопроектът за измененията е на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Проектът беше огласен като мярка против " вторичното плячкосване на активите на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) ", която е в неплатежоспособност.

Законопроектът беше утвърден от правната комисия към Народното събрание през ноември със 7 гласа " за " на ГЕРБ и Движение за права и свободи и 4-ма въздържали се от Българска социалистическа партия. Тогава имаше предложение от социалистите за отсрочване на разискването на плана на тримата депутати от Движение за права и свободи за промени в Закона за банковата неплатежоспособност, с цел да се даде време да постъпят мнения от Българска народна банка, Комисията за финансов контрол (КФН), Фонда за гарантиране на влоговете и други институции. Това обаче не се одобри, като един от вносителите – Хамид Хамид, посочи, че законопроектът е импортиран преди много време и заинтригуваните страни са имали опция да пратят мнения. " Всяко отсрочване е в полза на тези, които крадат активите на банката, от отчетите на синдиците се вижда, че актив по актив си отпътува всеки ден ", съобщи Хамид. По данни на вносителите става дума за над 800 каузи сега пред съда.

Единственото постъпило мнение в Народното събрание е на някогашния правосъден министър Христо Иванов и " Да, България ". В него се споделя, че планът опонира на Конституцията и европейските правни правила.
Икономистът Георги Ганев от Центъра за демократични тактики, счита, че поправките " Пеевски " за КТБ са, с цел да вземат активи, които им се изплъзват, измежду които " Дунарит ".

По време на разискванията в комисията се твърдеше, че задачата на плана е да бъдат улеснени синдиците да попълнят масата на несъстоятелността посредством възобновяване на " непозволено заличените обезпечения ". За задачата се планува назад деяние на правила от проектозакона, с цел да бъдат оповестени за оскъдни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо сдружение, и последният е поел неговото взимане, обаче не е платил нито на него, нито е внесъл дълга си на банката. Увеличава се от от две на пет години срокът, в който синдиците да могат да завеждат отменителни искове за такива покупко-продажби.

Според Хамид Хамид задачата е да бъдат анулирани фиктивните прихващания и цесии най-много от началния стадий след затварянето на банката и по този метод да бъде спряно ограбването на активите, без да пострадат добросъвестните купувачи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР