© Юлия Лазарова Още по темата Мая Манолова: Популизмът има

...
© Юлия Лазарова Още по темата Мая Манолова: Популизмът има
Коментари Харесай

Работодателите искат вето за правото на омбудсмана да се меси в частни спорове

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Мая Манолова: Популизмът има смисъл, в случай че ще гласоподават за теб. Моят случай не е подобен

Омбудсманът пред " Капитал "
25 фев 2018
Омбудсманът към този момент ще може да се намесва в частни връзки

Депутатите чинно гласоподаваха следващия закон, направен в институцията на Мая Манолова
22 фев 2018
Как омбудсманът ще взема решение съседски разногласия и брачен кавги

Проектозакон на държавното управление прекатурва цялата философия, върху която е построена институцията
8 фев 2018 Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се обърна с писмо към президента Румен Радев с искане да наложи несъгласие върху признатите дефинитивно на 22 февруари т.г. промени в Закона за омбудсмана, с които пълномощията му бяха изключително разширени до опция да се намесва в разногласия сред частни субекти - жители, търговци, цивилен организации. Според АОБР това неприемливо трансформира философията на закона, който по принцип лимитира функционалностите на омбудсмана до отбрана на правата на жители, накърнени в връзките им с администрацията.

" Правомощията на омбудсмана се свързват единствено с накърнени от държавните и общински органи цивилен права и това не е инцидентно, защото по правосъден ред могат да се апелират единствено стеснен брой актове на администрацията. В тази сфера омбудсманът се явява поръчител за цялостна отбрана на жителите от действия/бездействия на администрацията. Цялата тази философия е превратно променена с признатата добавка в алинея 2 на член 2 от Закона за омбудсмана, като вместо бранител от администрацията към този момент се появява фигурата на страна във всевъзможни цивилен връзки – нещо, което няма аналог на никое място. Напротив - даже за Европейския омбудсман, основан с контракта от Маастрихт, категорично е упоменато, че не може да прави инспекции по тъжби против предприятия или физически лица. У нас обаче към този момент ще може ", се споделя в писмото на АОБР до президента.

Според АОБР, с сходно " пионерство " няма да се реализиран позитиви, а в противен случай – основава се риск от съществено ограничение на организационните и специалисти благоприятни условия на омбудсмана да извършва същностната си функционалност. Освен това, основават се условия за повтаряне на новото пълномощие на омбудсмана с функционалности на правосъдната власт, на адвокатурата, на полицията и други " Още по-сериозен проблем е опцията за интервенция в комерсиалния и цивилен оборот, където последствията са непредвидими ", се споделя в писмото. Добавеното пълномощие на омбудсмана основава условия за интервенция в сфери на активност, уредени с експлицитни правила от Конституцията, се споделя още там.

Законопроектът за смяна в Закона за омбудсмана, с който неимоверно се уголемяват пълномощията му, бе импортиран от държавното управление на 2 януари т.г., само че не е загадка, че той в действителност е писан от институцията на Мая Манолова. Специално оспорените разпореждания, които дават опция на омбудсмана да се намесва и в частни връзки, са стимулирани с много спекулативно пояснение на Конституцията и по-точно – на единствения текст, който се отнася до омбусмана, дописан в главния закон през 2006 година

Там написа, че " Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на жителите ", от което в претекстовете на законопроекта се прави извод, че омбудсманът би трябвало да може да се намесва при всевъзможни нарушавания, в това число и осъществени от частноправни субекти. Подобен извод обаче не просто непосредствено опонира на философията на институцията, такава каквато е залегнала в претекстовете за смяната в конституцията и при основаването на Закона за омбудсмана, той подценява цялата система на държавни институции, правоохранителни органи и регулатори, основани да пазят правата и ползите на жителите.

Цялото това кардинално разминаване обаче въобще не бе маркирано при гласуването на закона в Народното събрание. Както постоянно се случва във връзка на законодателните оферти, постъпили от омбудсмана, те бяха гласувани без доста задълбочаване и със взаимни поздравления единствено месец и половина след внасянето и без никакви обструкции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР