© Юлия Лазарова Още по темата Еврозаконодателството срещу двойния стандарт

...
© Юлия Лазарова Още по темата Еврозаконодателството срещу двойния стандарт
Коментари Харесай

Започва мащабно проучване за двоен стандарт на храните в ЕС

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Еврозаконодателството против " двойния стандарт " в храните - доникъде на 2019 година

Българска социалистическа партия разгласи, че ще внесе още веднъж законопроекта за комерсиалните вериги
30 апр 2018
Европейци II качество

Страните в Централна Европа започнаха борба за другите стандарти на храните на локалните и западни пазари. България също взе участие в обединението
10 мар 2017 Европейска комисия е изготвила общата методика, по която ще се правят инспекциите за " двоен " стандарт на храните в разнообразни държави-членки на Европейски Съюз, а до края на годината се чака да бъдат подготвени първите систематизирани резултати. Това излиза наяве от известие на европейския проучвателен център, който работеше по нея.
Проверките идват и на фона на започващите диалози за промени в законодателството за отбрана на потребителите, които би трябвало да забранят сходни практики.

Проверки по уеднаквени правила

След като през предходната година редица страни от Централна и Източна Европа откриха със свои инспекции, че артикули от едни и същи марки са с по-ниско качество от " западноевропейските " им еквиваленти, стартира работа по обща методология, посредством която да се правят сравнителни разбори. В края на предходната седмица европейския проучвателен център разгласи, че тя към този момент е подготвена. Така лабораториите в държавите-членки ще я приложат в паневропейска акция за тестване на артикули, чиято цел е да събере данни за обсега на казуса с двойния стандарт. Тя бе оповестена още през предходната есен в речта на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер пред европейския парламент.

Очаква се първите систематизирани резултати да бъдат подготвени до края на годината като задачата е " акцията да обезпечи на практика насоки за органите, проверяващи подвеждащите практики ", излиза наяве от известието. Отделеният бюджет за правенето на методологията и инспекциите е 2 млн. евро.

Готвят се и законодателни промени

Проверките за възможен двоен стандарт при храните идват и на фона на почналото публично разискване на законодателна смяна, която би трябвало да забрани такива процедура.

Според предлагането на комисията измененията, обединени в инструкция за нов търговски механизъм за отбрана на потребителите, би трябвало да вкарат възбрана и на практиките за разлика в качеството на артикули, които подвеждат потребителите. Друга концепция планува да се дадат пълномощия на квалифицираните органи да подават групови искове от името на потребителите, както и да се усилят глобите, които могат да налагани при нарушавания.

Публичната консултация за измененията, обхващащи правата на потребителите, би трябвало да продължи до 21 юни като редом текат и диалози с държавите-членки и европейските депутати. В края на април комисарят по правораздаване и отбрана на потребителите Вера Йоурова заяви, че се надява да бъде реализирано единодушие сред Европейска комисия и европарламента до края на мандата на сегашния им състав, който изтича през май 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР