© Юлия Лазарова Димитър Ганев, политолог Фотограф: Тренд Настроения за

...
© Юлия Лазарова Димитър Ганев, политолог Фотограф: Тренд Настроения за
Коментари Харесай

Какво мислят социолози и политолози за проектите на Слави Трифонов

© Юлия Лазарова Димитър Ганев, политолог

Фотограф: Тренд Настроения за търсене на нов политически индивид има
Димитър Ганев, политолог, съосновател на проучвателен център " Тренд "

Най-добрият миг за Слави Трифонов да влезе в политиката беше след президентските избори и преди предварителните парламентарни избори. Първо, че тогава Трифонов беше посъбрал политически капитал поради референдума, имаше противоречив миг при преброяването на гласувалите на референдума, а и Народното събрание отхвърли настояването на малко над 2 млн. жители за промяна на изборната система от пропорционална на мажоритарна и намаляването на държавната дотация за партиите. Трифонов като някакъв вид политически представител на това допитване беше в правото си да изиска отмъщение посредством влизане в политиката. Освен това за подобен вид субекти като Слави Трифонов парламентарните избори са доста по-удобни, тъй като това са изборите с най-високо присъединяване, а и изборът е народен, т.е. няма избрани локални специфики. Отговорите за какво тогава не се включи в политиката евентуално са доста и един от тях е, че може би тогава е нямал подготовка за сходно нещо, а прекомерно е допустимо да не е желал да наруши взаимоотношенията си с bTV.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен това на последните европейски избори не се яви нов политически индивид. Няма никакво подозрение, че Българска социалистическа партия не се припозна като опция на настоящето ръководство, както няма подозрение и, че към настоящето статукво има насъбран протестен капацитет, който не отива при социалистите, а през октомври ще има локални избори.

Въпросът на локалните избори обаче е малко по-особен. Аз не считам, че те са комфортни избори за нов индивид. Сега на терена имаме две партии с доста сериозна организационна конструкция - ГЕРБ и Българска социалистическа партия, а Слави Трифонов няма такава развита мрежа от организации. Доколкото разбирам той ще учредява партията си на 5 октомври, което значи, че тя няма да получи регистрация за идните избори. Оттук нататък разновидностите за присъединяване му в локалните избори са два. Единият е да употребява регистрацията на друга партия посредством която да издига листи с претенденти кметове и за общински съветници, което ми се коства малко евентуално. Ако ще взе участие на тези избори, то евентуално ще издига единствено претенденти за кметове и то посредством инициативни комитети. При съществуването на одобрени фигури по места от ГЕРБ обаче, опцията да завоюва кметско място е голямо предизвикателство. Тук влизаме в хипотезата може ли да се направи пробив в София посредством Манолова, с която той е показал положителни връзки? Вероятно може, само че тук въпросът е желае ли Слави Трифонов да се залепи до Българска социалистическа партия, тъй като Българска социалистическа партия по всичко проличава, че ще поддържа Мая Манолова. Ако я поддържа дружно с Българска социалистическа партия, това няма да е за него чист вид. Евентуална победа ще се написа повече на сметката на социалистите, в сравнение с Трифонов.

В учредителната си декларация на бъдещата партия една от точките е, че групировката ще се бори за въвеждане на мажоритарен избор. Това играе за двете огромни партии. От днешна позиция ГЕРБ е най-голямата партия, само че това не значи, че това статукво ще се резервира. Затова мажоритарният избор е доста рисков - тъй като този, който желае да си бетонира властта по този метод, получава някакъв бонус. Обаче след четири години може да се окаже, че към този момент не е първа политическа мощ и представителството й в Народното събрание е в пъти по-малко от това, което партията би получила при симетричен избор. Този вид изборна система работи при англосаксонския модел, който има вековна традиция с мажоритарния избор. При нестабилни партийни системи като нашата мажоритарният избор може да ражда непредвидени болшинства.

Вакуум и латентни настроения за търсене на нов политически индивид има и постоянно е имало. Просто до момента този избор го обираха политически бизнесмени вид Яне Янев, Веселин Марешки, Николай Бареков. Аз не мога да предположа какъв брой по-голям ще бъде Слави от тях. Вероятно ще е по-голям, само че мъчно може да се допусна. Правили сме замерване на възможна партия на Слави Трифонов към референдума преди три години, само че това е хипотетично замерване, тъй като партия на Слави тогава беше една догадка, която никой не може да си показа. И в този момент въпросите за групировката му са повече от отговорите. На първо място - Трифонов ще бъде ли ръководител на тази групировка? Ще играе ли на локалните избори? Ако ще играе, по какъв начин ще играе? Кой ще се подреди до него? Защото първите стъпки в политиката и това по какъв начин ще се позиционираш е доста значимо.

Рискът пред партията на Слави Трифонов е, че в случай че не направи на локалните избори някакъв пробив, малко увисва, тъй като хоризонта парламентарни избори е по-късно по-малко от две години.

Скептичен съм и към новия му медиен план. Слави беше това, което е, тъй като беше в bTV. Тази телевизия като бранд носи доста след себе си. Българинът има доста мощна инерция към bTV и Нова ТВ и ми се коства мъчно може да има сериозен пробив на този пазар. В TV7 да вземем за пример по времето на банкера Цветан Василев се изсипаха 300 милиона и отново в най-хубавия си миг малкия екран беше три пъти по-малка от bTV и Нова ТВ като гледаемост.

Димитър Димитров, политолог

Фотограф: Юлия Лазарова Слави Трифонов поддържа интереса към себе си
Димитър Димитров, политолог

Бъдещата партия на Слави Трифонов ще има някакво въздействие, само че да се счита, че то ще бъде решаващо е прекалено. По-скоро тематиката е малко захабена, тъй като той е 19 години на екран. Прочетох учредителната му декларация и тя е толкоз екзотична, че всеки човек със междинна просветеност би трябвало да се възмути от писането на такива неща. Как по този начин регионалните ръководители на Министерство на вътрешните работи ще се избират от хората? Това няма по какъв начин да стане. В документа има някакви рационални неща, които и различен път са предлагани, само че в общи линии те са една претоплена гозба, която доста пъти сме обсъждали. Всички знаем, че огромна част от нещата в нея, които се оферират не могат да станат без привикване на Велико национално заседание. Направо да разгласят, че са за това, и толкоз.

Влизането на Слави Трифонов в политиката в този момент е малко необичайно. Едното съмнение е, че ще помогне на Мая Манолова, в случай че се кандидатира за кмет на София. Другото - че ще помогне на тези, които не желаят Мая Манолова да завоюва. И едното е допустимо, и другото. Проблемът е, че не знаем доста по какъв начин ще се яви на локалните избори. Според мен няма да го направи, само че сигурно ще даде някаква поддръжка за някого.

Всички се пробват да създадат събитие от поръчката на Трифонов, че ще прави партия, само че то трябваше да се състои към 2013, 2014 или 2015 година Сега то към този момент е изгубило прохлада. Освен това какъв брой пъти ще вършим референдум по тези въпроси и какъв брой пъти на хората ще им се изяснява, че тези неща не могат да станат.

Според мен Трифонов прави нещо рационално - поддържа интереса към себе си. Това е. Иначе шоу няма. Живко Георгиев, социолог

Фотограф: Надежда Чипева Слави е подобаващ политик за тези, които ненавиждат политиката
Живко Георгиев, социолог

Потенциалът на възможната партия на Слави Трифонов пъклен доста зависи от цялостен набор условия - не мисля, че може да се случи знамение, най-вече да повтори " триумфа " на Николай Бареков. Много мъчно ще е да събере повече от 250-300 хил души, само че зависи от изборната интензивност. Нищо не знам за плана, а от това зависи да се оцени капацитета му - по какъв начин ще се нарежда, по какъв начин ще дефинира съперниците си, явни/загатнати сътрудници, с цел да се реши дали е антисистемен или е патерица на някои от мощните на деня - да обере отрицателния избор и да стане следена съпротива. Адски зависи и от това кой ще " се сбие " с него или дали някой въобще ще го направи.

От 20 години към Слави Трифонов от време на време избухва някакъв ажиотаж с евентуална негова партия и нищо не се случва. А имаше по-добри политически моменти за него, даже и по-добри в персонален проект. Марката " Слави Трифонов " е по-скоро в низходяща фаза от виталния си цикъл. Дори новата групировка да има достоверен непокорен заряд всички сходни партии попадат в стигмата на политическото, която дамгосва. Най-вероятно ще има къс живот.

Ако се основава извън, плод на политическо инженерство, това би трябвало да е с някаква цел. Тя би могла да е да обере наказателния избор, да понижи капацитета на съперника, а това си заслужава. Но политическото инженерство е много тънка работа. Ако в действителност е безапелационен като антисистемен състезател, ГЕРБ може да изгуби поради това периферията си, не толкоз Българска социалистическа партия. Нелепо е въобще да се позволява, че новата партия може да е план на Българска социалистическа партия.

Дори присъединяване на партията на Слави Трифонов да увеличи изборната интензивност с към 100-200 хиляди души, това ще понижи относителния дял на влизащите партии, понижава тежестта им, под чертата ще останат дребни играчи, които другояче биха били потребни в Народното събрание.

Има значение дали той ще я оглави или не. За подобен план би трябвало ослепителен водач, нормално антисистемните са лидерски планове.

Многократно съм тествал партия на Слави Трифонов - тя стига 5-6% поддръжка. Значим дял е събирал, когато го пакетираха с Мая Манолова, а в този момент тя не е в схемата. Профилът на гласоподавателите му демонстрира, че половината от тях въобще не гласоподават. Това ми припомня един съветски стихотворец - Владислав Ходасевич, част от Сребърната ера, доста добър, само че не толкоз прочут. За него се е казвало, че той е бил обичаният стихотворец на тези, които ненавиждат поезията. И по този начин - Слави Трифонов е подобаващ политик за тези, които ненавиждат политиката и няма да гласоподават.

Първан Симеонов, политолог

Фотограф: Анелия Николова Идеите му са много революционни, а не съм сигурен, че ситуацията е толкоз радикална
Първан Симеонов, политолог, шеф на " Галъп интернешънъл "

Рейтингът на Слави Трифонов от юли е 40%, приближава се до този на Бойко Борисов, само че е имало интервали, в които е получавал към 50% утвърждение т.е. резултата уау го няма.

Преди три години в открит въпрос - подобен, в който отговорите не са авансово заложени, Слави Трифонов се появи с поддръжка от един процентен пункт, което за тази форма на проучване е добре. Покрай акцията за референдума, още веднъж в открит въпрос, стигна 3-4%, което е още по-добре. Истината е някъде по средата.

Има две величини популисти - от вида на Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, и от вида на Веселин Марешки, Яне Янев и Николай Бареков. Слави Трифонов е нещо приблизително сред двете. Той най-вероятно си прави сметка, че двете съществени партии са в крах. Корнелия Нинова на два следващи избора не можа да доближи тавана на Българска социалистическа партия, а ГЕРБ - видно от резултатите на евровота, ерозира. В тази обстановка партия на Слави Трифонов може да застане в балансираща роля, да бъде диспечер на политическа воля, както се случи с " Обединените патриоти " - от тях можеше да зависи дали ръководството ще ляво или дясно. Както обичаме да споделяме тук - малко гласове в центъра са повече от доста гласове по крилата.

Ако Слави Трифонов е остроумен ще би трябвало да бяга от облика на добавка към ГЕРБ, тъй като Борисов ще го опитоми, ще го употребява като клапан за публичното напрежение. Има търсене за протестен избор и това се видя през резултатите на Десислава Иванчева, на " Път за младите " през май. За ГЕРБ е комфортно някой да обира този протестен избор, още повече, че това ще отнеме и от Българска социалистическа партия.

Идеите му са много революционни, а не съм сигурен, че ситуацията е толкоз радикална. Икономиката е малко по-добре, на хората не им се желае да съборят напълно всичко - те търсят нещо като Румен Радев или даже нещо като Красимир Каракачанов, хем да е ново, хем не толкоз революционно.

Най-вероятно ще търси народен имидж, а не присъединяване на локалните избори, за които подготовката от дълго време тече при другите обединения. Но пък може да изиграе забавна роля в изборите в София, в случай че реши. Той имаше сходни дела с Мая Манолова, а тя има късмет да стигне до балотаж, в случай че се кандидатира. Тогава Бойко Борисов ще хвърли всичко, с цел да резервира столицата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР