© Vincent Kessler Още по темата Украйна иска от ЕС

...
© Vincent Kessler Още по темата Украйна иска от ЕС
Коментари Харесай

Европейският парламент приема поправка "анти Северен поток 2"

© Vincent Kessler Още по тематиката
Украйна желае от Европейски Съюз наказания против Герхард Шрьодер поради връзки с Путин
от Дневник,19 мар 2018
Внос от Европа оказва помощ на Украйна да избегне газова рецесия
от Дневник,3 мар 2018
Анкара още не е дала позволение за " Турски поток " на сушата
от Дневник,20 фев 2018
" Газпром " über alles

Юристите на Европейски Съюз поддържат Германия и " Газпром " за " Северен поток 2 "
7 окт 2017
България мълчи дали Европейска комисия да води договарянията за " Северен поток 2 "

Причината за българската бездейност може да се изясни с вярата " Газпром " въпреки всичко да се съгласи с построяването на някаква форма на " Южен поток "
27 юни 2017
Готова ли е България за борба с " Газпром "

Когато дава с едната ръка, съветската компания нормално взима с другата - отстъпките за цена, евентуално ще дойдат за сметка на преначертване на газовите директни направления.
17 мар 2017
Получава ли нещо България от компромиса на Брюксел с " Газпром "

Краят на следствието на Европейска комисия против съветската компания още веднъж ще разпали пристрастеностите към " Южен поток "
4 ное 2016
Сметката за газа

Мащабните планове на Москва може и да не се осъществят, а България действително се отваря за други снабдители с изключение на " Газпром "
27 май 2016 " При вземането на решения за изключения във връзка с нови тръбопроводи, влизащи в Европейски Съюз, Eвропейската комисия следва да вземе поради всевъзможни ограничаващи ограничения на Европейски Съюз, като да вземем за пример стопански наказания, наложени на тази трета страна ".

Текстът е част от корекциите, които в сряда евродепутатите от комисията по промишленост, сила и проучвания направиха в препоръчаните от Европейската комисия промени на така наречен газова инструкция. Директивата контролира разпоредбите за създаване на газопроводи в Европейски Съюз. А поправката явно има една цел – Русия, която сега е единственият газов снабдител на Европа с наложени наказания, само че в същото време желае да построява нови газопроводи към страните от Европейски Съюз - " Северен поток 2 " и отклонение на " Турски поток " към България. Текстът е признат от комисията с огромно болшинство, тъй че се чака да мине и през пленарната зала.

Ако всички промени в газовата инструкция бъдат утвърдени от страните членки, което е малко евентуално, те ще обиден проектите на България да построява нови газопроводи, изключително в случай че са непосредствено свързани с Русия. Именно по тази причина и България не участваше в няколкото опита на източноевропейските страни членки да блокират " Северен поток 2 " - газопровод, който ще свърза непосредствено Германия и Русия по дъното на Балтийско море и който ще способства за спиране на преноса на съветски газ през Украйна. Надеждата на българското държавно управление е, че поради бездействието на София " Газпром " ще промени проектите си и ще транзитира газ през страната.

Докладчикът в Европейския парламент по това законодателство Йежи Бузек прикани българското председателство да помогне за прокарването на тези ремонти, което е много иронично, като се има поради досегашният български метод по тематиката.

Източник от българското председателство сподели, че към този момент страните членки се пробват да консолидират позицията си по предложенията.

Какво желае европарламентът
Промените в европейското законодателство бяха препоръчани от Европейската комисия предходната година, като задачата им беше да вкарат " Северен поток 2 " в европейската регулация. Европейска комисия упорства всички газопроводи, които влизат на европейска територия, да съблюдават енергийното антимонополно законодателство, което не разрешава притежателят на инфраструктурата да я блокира единствено за лично потребление. Предложението се отнася най-много за газопроводите, които минават по дъното на морето.

Такъв проблем породи за " Южен поток " през 2014 година, когато група депутати от Българска социалистическа партия внесоха законопроект, който изключваше действието на европейското законодателство за морската му част. Тогава това провокира бурна реакция от страна на Европейска комисия, която решително твърдеше, че морската част на " Южен поток " би трябвало да се контролира от разпоредбите на Европейски Съюз, защото най-малко 12 благи от него са на европейска територия.

След обявеното създаване на " Северен поток 2 " тази теза обаче провокира тежки диспути сред страните членки.

По принцип изказванието на Европейска комисия е противоречиво, защото по този метод Европейски Съюз би разширил юрисдикцията си отвън неговата територия - да вземем за пример началото на морската част на газопровода " Южен поток " беше в Русия. През предходната година правната работа на Съвета на Европейски Съюз заключи, че морските газопроводи би трябвало да се подчиняват на интернационалното морско право, а не на европейското. Това тълкувание е в интерес на Германия, която се пробва да блокира препоръчаните от Европейска комисия промени.

Сега Европейският парламент желае измененията да бъдат още по-драконовски.

В момента всички газопроводи, които се строят във и към страни от Европейски Съюз, употребяват разнообразни изключения от разпоредбите на Европейски Съюз, в това число и бъдещата българо-гръцка газова връзка. Една от аргументите пък за неуспеха на " Южен поток " в България беше точно нежеланието на " Газпром " да кандидатства за изключение от разпоредбите.

Eвродепутатите упорстват Европейската комисия да е доста по-ангажирана, когато страните членки плануват сходни изключения. Така се получи да вземем за пример, че Германия беше дала изключение на газопровода " Северен поток 1 " през 2009 година, което по-късно трябваше да бъде ограничавано след напън на Европейската комисия.

Ефектът за България
Заради мощната опозиция на част от страните членки отпред с Германия и Холандия новото законодателство може да бъде блокирано (предложенията на Европейска комисия би трябвало да бъдат гласувани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз, т.е. страните членки). Ако обаче измененията бъдат утвърдени, това сигурно ще значи дефинитивно погребение на концепциите за обновяване на градежа на " Южен поток ".

По-интересен би бил казусът с възможното отклонение на " Турски поток " към България на турска територия, през което да се доставя газ за страната и да се транзитира към Западна Европа. При изискване че сухопътната част на газопровода е благосъстоятелност на " Газпром ", то обсъжданите в този момент ремонти ще обиден възможната нова тръба. Ако обаче газопроводът е благосъстоятелност на турска компания, това значително ще отстрани пречките пред него. Проблемът е, че самата " Газпром " не е съгласна на подобен вид, както се вижда от съмненията й да стартира построяването на морската част на втората тръба на " Турски поток " (първата ще доставя газ единствено на Турция).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР