© Велко Ангелов Тук не става дума за моя избор

...
© Велко Ангелов Тук не става дума за моя избор
Коментари Харесай

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

© Велко Ангелов " Тук не става дума за моя избор или за моя глас, става дума за тежки злоупотреби на десетки хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ ". Това съобщи Мая Манолова, малко преди дружно със щаба си да внесе тъжба за оборване на резултатите от изборите в София в Общинската избирателка комисия. Манолова изясни, че екипът й е открил нарушавания в самите изборни описи, в протоколите изготвяни от секционните изборни комисии, в преброяването на бюлетините, както и в организацията на изборния развой. " 14-те класьора с доказателства ще покажат тежки нарушавания на изборния развой и различен резултат на изборите ", сподели тя, въпреки че не даде пред публицистите образци от съответни секции.

Жалбата бе предстояща, като Никола Вапцаров, ръководител на инициативния комитет на самостоятелната кандидатка, подкрепена от Българска социалистическа партия, разгласи още в нощта на балотажа, че ще търсят анулиране на изборите в София поради хипотетичните нарушавания. Сега Манолова рамкира жалбата си не толкоз като опит за анулиране на изборите, а като застъпване за изборните права на столичани и опълчване против " изборната машина на ГЕРБ. " Тя също даде обещание да сезира интернационалните правозащитни организации, като ПАСЕ и Венецианската комисия за нарушаванията в изборния развой в България.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заедно с Манолова внесоха тъжби и претендентите за районни кметове на Българска социалистическа партия от Люлин и Искър, а претендентът от Красна поляна е внесъл жалбата си по-рано през днешния ден.

Процедурата

Процедурата по касация на изборите минава през обжалване на решението на Общинската изборна комисия (ОИК) за установяване на резултатите. ОИК препраща жалбата към подобаващ административен съд, който се произнася по законосъобразността на жалбата в 14 дневен период. Решенията и определенията на административния съд могат да бъдат оспорени пред Върховен административен съд в период от седем дни, като Върховен административен съд също би трябвало да се произнесе в период до 14 дни от постъпването на жалбата в съда. Ако съдът откри резултат, друг от този в протокола на ОИК, той може да анулира досегашното решение и да върне изборите за наново броене. Ако повторното броене пък откри груби нарушавания, изборите може да бъдат касирани. Това значи, че Манолова желае да навлезе в борба, която може да трае още месеци.

Извън административната тъжба, с която Манолова съобщи, че цели да изобличи " фалшификациите и злоупотребите с гласовете на жителите и да призовем институциите и партиите да застанат зад неприкосновеността на изборите ", екипът й започва и петиция за касирането на изборите в София, както и с искане за електронно и машинно гласоподаване, посредством които да се понижат нарушаванията и за ясни правила за екзит половете в изборния ден. Такива прочее и сега съществуват, само че систематично не се съблюдават. Петицията няма никаква правна стойност, по-скоро е търсене на гражданска поддръжка за настояванията й.

Какви нарупения виждат от екипа на Манолова

Манолова уточни разликата от 100 000 гласоподаватели, които изчезнаха сред първия и втория тур на изборите в София за образец за нарушаванията в изборните описи. Миналата седмица ЦИК разгласи, че разликата се дължи на техническа неточност и не е повлияла на резултата.

Манолова също уточни друга разлика в изборните описи от към 6700 души - " броя жители от държави-членки на Европейски Съюз с правото да гласоподават на локалните избори съгласно ЦИК, а съгласно общинската администрация са единствено 44, " показва Манолова.

Екипът на Манолова също е открил " несъответствия и разлики сред протоколите, направени от СИК, и тези качени онлайн от ЦИК ". Докато Манолова не даде съответни образци, съгласно нея над 60% протоколи на секционните изборни комисии има ремонти, дописвания и пренаписвания - " най-различни нарушавания в над 900 протоколи, " заключи претендента.

Манолова също повдигна тематиката на за купения и следен избор и го свърза с 7000 недействителни гласа. Според нея протоколите с ромските секции в София, където масовое е гласувано за Йорданка Фандъкова, са " изрядни и чисти и там на практика няма недействителни бюлетини ". Според нея това удостоверява информация на екипа й, че в ромските и смесени секции е гласувано с авансово готови бюлетини.

Манолова също се оплака от аномнимните екзит-полове от деня на изборите, които посочваха преднина за Йорданка Фандъкова сред 10% и 17% през по-голямата част от деня. Според нея това е форма на политическа операция, която е отказала някои жители да гласоподават и навредила на акцията й. В стартираната от екипа й петиция в този подтекст се желае ясно оповестяване на това кой прави и поръчва половете в изборния ден, " с цел да се знае кой носи отговорност за партийна и политическа агитация на изборния ден ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР