© Велко Ангелов Петиция срещу назначението на доскорошния председател на

...
© Велко Ангелов Петиция срещу назначението на доскорошния председател на
Коментари Харесай

Петиция срещу назначението на Пламен Георгиев от името на българите във Валенсия

© Велко Ангелов Петиция против назначението на досегашния ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев за общоприет консул на България във Валенсия, адресирана до премиера Бойко Борисов и вицето и външен министър Екатерина Захариева, се появи в четвъртък, ден след обявяване на решението на държавното управление. В петицията, оповестена на уеб страницата peticiq.com от името на българите, живеещи във Валенсия, се показва отвращение от решението на държавното управление и от метода, по който то е взето и оповестено. Съобщение за петицията се появи и в уеб страницата на българите в Испания.

С нея се задават и някои основни въпроси към премиера, както и към министър Захариева, чието е предлагането към държавното управление за предопределение на Георгиев, макар " скандалния му имидж " като ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Въпросите Провеждан ли е обществен конкурс за заемане на длъжността общоприет консул на България във Валенсия както изисква Законът за дипломатическата работа? Ако е провеждан, то дано да се даде протоколът от него.Как юридическото обучение на Георгиев се съвместява с текста на член 27 от същия закон, съгласно който: " За дипломатически чиновник може да бъде назначено лице, което има висше обучение с образователно-квалификационна степен " магистър " според от потребностите на дипломатическата работа ". Достатъчно ли е образованието на Георгиев с цел да извършва служебните си обвързване като общоприет консул?Какви езици владее Пламен Георгиев и на какво равнище?Съгласно член 24 от от Закона за дипломатическата работа за ръководители на задгранични представителства се назначават единствено дипломати от кариерата с нужен сан и длъжностна категория. Само по изключение на такава служба може да се назначи външен за системата човек, само че при изискване, че той е изявена персона, която се употребява с несъмнено положително име и престиж в България и дава отговор на редица други условия, в това число да има нужното висше обучение, според от потребностите на дипломатическата служба; да владее минимум два непознати езика, най-малко единият от които формален за Организация на обединените нации и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Любопитното е, че от пресцентъра на Министерство на външните работи оповестиха в сряда като един от претекстовете за назначението на Георгиев, че той владеел испански език. Проверка в автобиографията му, показана в процедурата по избора му за ръководител на КПКОНПИ през февруари 2018г., демонстрира, че той е декларирал равнище на притежаване на испански А2, което значи дарба да се четат елементарни текстчета и да се разменят къси реплики при обществени контакти, само че без опция да води диалог.

Авторите на петицията не одобряват и другия претекст за назначение на Георгиев, посочен от МвнР в сряда, а точно – че той имал извънредно положителни контакти с испанските правоохранителни органи. (точният израз в отговора на МвнР, изпратен до " Капитал " в сряда е: " Той е работил досега извънредно добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква извънредно добра съгласуваност с локалните служби, той владее и испанския език. "

" Уважаеми ръководещи, на нас, българите във Валенсия и покрайнините ни би трябвало професионална, способена и загрижена консулска отбрана и поддръжка, тъй като болшинството сме трудещи се жители, а не нарушители ", се споделя в петицията. Отбелязва се, че медиите в Испания също са отразили имотния скандал във властта и особено присъединяване на Георгиев в него, сочи се линк към такава публикация в испанска медия, от 4 април т. година

" Като взехте това решение замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България откакто един от дипломатите ѝ има подозрително напълно близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се преценявате? Очакваме с неспокойствие Вашите отговори, тъй като към този момент минахте всички граници на етиката! ", приключва петицията, която до ранния следобяд в четвъртък е подписана от над 300 души. Подписката е открита за всички.

По публични данни в Испания живеят над 123 000 българи.

Българското дипломатическо сдружение: Това предопределение е подгравка със службата и злополучие за България

Назначението на Пламен Георгиев е следващото жестоко тъпчене на закона и насмешка с дипломатическата работа, се споделя в позиция на Българското дипломатическо сдружение. В нея се упорства държавното управление да анулира назначението, а МвнР да се опълчва и на това, и на всевъзможни сходни назначения.

В позицията се вършат няколко уместни забележки към претекстовете на МвнР за назначението. " За информация на нашето държавно управление Генералният консул не е този, който поддържа връзките сред така наречен " служби " и работи с правоохранителните органи. За това се изпращат нарочни полицейски аташета ", се споделя в позицията на сдружението. Отбелязва се също по този начин, че българското държавно управление не трябва да си прави илюзии, приемщата страна - Испания не отбелязва, че името на Пламен Георгиев е придружено от непрекъснати обществени кавги. " Да изпратиш човек във Валенсия, който няма визия от консулската работа, който няма обикновен опит в дипломацията, е " злополучие " и за българската общественост там, и за България тук, и за дипломатическата работа в частност. ", се споделя още в позицията.

Прокуратурата мълчи за инспекцията на имотното положение и декларациите на Пламен Георгиев

Междувременно прокуратурата отхвърля да даде каквато и да е информация за инспекцията за имотното положение на Пламен Георгиев, която бе назначена при започване на април. Тогава пресцентърът на прокуратурата популяризира известие, че основният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция във връзка с Пламен Георгиев по отношение на изявления в медиите с " изказвания за погрешно обявление на условия по отношение на добит от него и брачната половинка му неподвижен парцел - апартамент в гр. София, както и изказвания за необоснованост на произхода на средствата за закупуването на този парцел ". В тази връзка Върховната касационна прокуратура е упълномощила на Национална агенция за приходите – София да извърши данъчна инспекция на Димитров и брачната половинка му за интервала 2013 – 2018 г.; изискала е нотариалния акт за жилището, както и копие от нотариалното дело за тази сделка; изискала е от банката - ипотекарен заемодател цялата информация по кредитирането на договорката, се споделя в известието от 4 април за разпореждането на Цацаров.

Оттогава са минали повече от четири месеца, а единственият коментар на прокуратурата беше преди няколко седмици и от него стана ясно, че тя към момента продължава.

До момента " Капитал " не е получил отговор на въпроса си за нейния ход и резултати. Безрезултатни се оказаха и опитите да се свържем с представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Пламен Георгиев разгласи при подаването на оставката си, че инспекцията на Национална агенция за приходите е завършила удобно за него. Към момента обаче няма по какъв начин това да бъде тествано и доказано от Национална агенция за приходите. " Ние не можем да осъждаме резултатите от осъществени инспекции, поради законови ограничавания в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ", съобщи за " Капитал " представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Резултатите от тази инспекция, която е предоставена от прокуратурата, се рапортуват само на прокуратурата, което от Национална агенция за приходите са сторили, удостоверява Бъчваров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР