© Велко Ангелов Независимостта на съдебната система е под заплаха

...
© Велко Ангелов Независимостта на съдебната система е под заплаха
Коментари Харесай

Еврокомисарят по правосъдието: Независимостта на съдебната система в Бълагрия е под заплаха

© Велко Ангелов Независимостта на правосъдната система е под опасност в някои членки на Европейски Съюз от Източна Европа като България, Унгария, Полша и Румъния. Това е декларирала през днешния ден европейският комисар по правораздаването Вера Йоурова, представена от " Асошиейтед прес ". Тя предизвестява, че тази наклонност може да навреди на доверието сред страните от съюза.

" Предизвикателствата пред върховенството на закона се усилват в някои страни във време, когато нужните промени на правосъдната система са омърсявани с извънредно политизирани диспути ", регистрира еврокомисарят по правораздаването.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Йоурова отбелязва, че жителите и фирмите в тези страни, най-много в Източна Европа, са обезпокоени, че политическият напън и вмешателство се ускоряват. Това освен попречва провеждането на обективни правосъдни процеси, само че и има риск да навреди на бизнеса, акцентира тя. Според нея също по този начин тези процеси може да се отразят на цялата Общност: " Ако правосъдната система е разрушена в една страна, последствията ще бъдат усетени в целия Европейски Съюз, тъй като ние разчитаме на взаимното доверие ".

Европейската комисия в последните няколко години има проблеми с Полша и Унгария, където редица законодателни решения на властта подлагат под подозрение независимостта на правораздаването, както и самата народна власт. В края на 2017 година против Полша стартира процедура за задействане на член 7 от Договора за Европейски Съюз, което имаше за цел да лиши от глас на най-голямата източноевропейска страна при взимането на решения в европейските институции. Повод за това дадоха ръководещите в Полша, които започнаха всеобщо да сменят неуместни съдии. Малко по-късно Европейският парламент предложи същата глоба и против Унгария за неспазване на съществени полезности на Европейски Съюз - върховенството на закона, свободата на словото, правата на малцинствата и мигрантите.

В последната година пък проблемите с правораздаването в източната част на Европейски Съюз се разшириха с Румъния, където социалдемократите на власт пробват да прокарат закони, които да смекчат битката с копупцията по високите етажи и да прекратят дейни все още каузи за корупция.

България явно също не е отвън радара на Брюксел, макар последния що годе позитивен отчет на Европейска комисия, както проличава от изявлението на Вера Йоурова. Тя е създател на концепцията за прекъсване на еврофондовете за страни, които имат съществени проблеми с налагането на върховенството на закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР