© Цветелина Белутова Още по темата Полската група за недвижими

...
© Цветелина Белутова Още по темата Полската група за недвижими
Коментари Харесай

Mall Sofia e продаден на полската GTC срещу 90 млн. евро

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Полската група за недвижими парцели GTC може да смени мажоритарния си притежател

Lone Star обмисля опцията да продаде своя дял от 61% в полската GTC, която построява един от огромните офиси в София
9 апр 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017 Четвърти подред софийски търговски център е продаден за по-малко от година: полската група за недвижими парцели GTC (Globe Trade Center) придобива Mall of Sofia. Цената е малко над 90 млн. евро, като 30 млн. са средства на купувача, останалото е контрактуван заем от Банка ДСК и притежателя й унгарската OTP, които и до момента финансираха българското сдружение, притежаващо мола - " Дорадо 1 ". Продавач е фондът Europa Capital - част от Rockefeller Group.

Любопитно е, че цената е по-ниска от контрактуваната преди година сума за същия мол - тогава фондът от Южна Африка Acsion беше предложил 104 млн. евро, само че до договорка не се стигна. Купувачи от ЮАР в това време купиха три други центъра: " Сердика ", The Mall и Paradise.

При полската група също има смяна - предходната година тя се раздели с моловете си из страната, остана с офисен план в София, само че в този момент се завръща в комерсиалния сегмент.

Полският претекст

" През последната година осигурихме атрактивни имоти за създаване на нови офис здания клас А в разнообразни европейски столици, измежду които Будапеща, Букурещ, София и Загреб. Придобиването на Mall of Sofia беше отлична опция за закупуване на постоянна постройка в сърцето на София, която генерира парични потоци ", разяснява Томас Курзман, основен изпълнителен шеф на GTC, представен в прессъобщението. По думите му договорката е още една стъпка в постигането на междинните и дълготрайните цели за напредък на компанията.

От известието на купувача излиза наяве, че столичният обект има 7.55 млн. евро чист действен приход, а GTC обезпечава малко под 30 млн. евро лични средства по договорката. " GTC ще усъвършенства рентабилността си посредством изцяло повишаване на EBIT (печалбата преди лихви и данъци), като в същото време ще разгърне съществуващия потенциал на локалната платформа за ръководство ", обобщава Ерез Бониел - основен финансов шеф на GTC, представен в прессъобщението.

Най-продаваният мол

Mall of Sofia, който се намира на бул. " Стамболийски " в столицата, беше построен от израелски вложители. След това негови притежатели станаха ирландският фонд Avestus и GE. През август 2011 година комерсиалният център бе продаден на фондове, ръководени от Europa Capital, част от Rockefeller Group, дъщерна компания на Mitsubishi Estate Co., за малко над 100 млн. евро. Avestus продължи да ръководи мола и офисната му част Sofia Tower.

През пролетта на предходната година стана ясно, че южноафриканската компания за вложения в търговски парцели Acsion се е договорила за покупката на Mall of Sofia. Цената на договорката за мола и прилежащите му офиси съгласно разнообразни източници трябваше да бъде 102 - 104 млн. евро, което е двойно повече от вложените 50 млн. евро в строителството на обекта през 2006 година По това време молът има банкови заеми за 90 млн. лева към Банка ДСК и унгарския й притежател OTP, както и 21.1 млн. лева заем от акционерите си. Продажбата обаче зацикли поради данъчни въпроси и до договорка не се стигна.

Търговският център предлага чартърен 23 700 кв. метра търговски площи, 10 300 кв. метра офис площи и разполага с над 600 подземни паркоместа. Според формалното прессъобщение 98% от търговски площи и 100% от офис частта са заети с наематели.

Купувачът

Групата GTC стъпи на българския заможен пазар с инвестиция в построяването на варненския мол " Галерия ". Сградата бе замислена като търговски център и още през 2010 година бе приключена 95%, само че откриването й се забави поради рецесията и насищането на локалния пазар с молове.

Междувременно, притиснат от растящите загуби, полският притежател беше заставен да премисли активността си и да се освободи от някои активи. През август 2015 година планът бе добит от Ангел Ангелов от групата " Градус " и " Сити клиник ", Петър Дудоленски, който също е измежду създателите на болничната верига, и Александър Минов от " Бисер олива " посредством сдружението " АП инвестмънтс ". През 2017 година българските притежатели продадоха 50% от мола (който към този момент се споделя " Делта планет Варна " ) на сръбския милионер Мирослав Мишкович. Стойността на договорката не бе оповестена, само че целият план дружно с идните довършителни действия е оценен на 120 млн. евро.

До предходната година полската група бе притежател и на моловете " Галерия " в Бургас и Стара Загора. На 19 април 2017 година обаче южноафриканският фонд MAS Real Estate обявяви, че влиза на българския пазар с покупката на двата мола в пакетна договорка за 62 млн. евро.

След продажбата GTC остана с единствен план в страната - Advance Business Center, който се построява в София. Предвидено е строителството на две административни здания, в които ще бъдат вложени 54 млн. евро. Отделно от това компанията е платила близо 13 млн. евро за двата терена. Първата постройка от Advance Business Center ще е 11-етажна и ще е най-високата в региона на " Младост 4 ". Плановете са тя да бъде приключена до април 2019 година, с което на пазара ще бъдат добавени към 14 500 кв. м повърхност за офиси клас А.

Към 31 декември 2017 година портфолиото на GTC е оценено на близо 1.96 млрд евро по отношение на 1.84 милиарда евро за миналата година. Според финансовия доклад групата е осъществила 92.14 млн. евро брутна облага общо от всичките си активи или с близо 5 млн. евро повече от 2016 година Заради продажбата на моловете в Бургас и Стара Загора в средата на 2017 година полската компания регистрира доста по-ниска облага от българските си активи - едвам 1.88 млн. евро. За съпоставяне – през 2016 година облагата е била близо 6.7 млн. евро. В момента мажоритарният акционер в GTC - Lone Star обмисля да продаде присъединяване си, т.е. полската група скоро може да има външен притежател.

Молове на щанда

От предходната година с нови притежатели са и други търговски центрове в столицата и страната. Най-големият мол в София – Paradise Center, стане владеене на южноафриканския фонд NEPI против 252.9 млн. евро - най-високата цена, плащана за неподвижен парцел в България.

NEPI е новият притежател и на мол номер 3 в столицата – " Сердика ", който закупи дружно с офис частта за 207 млн. лв.. Вторият в класацията на столичните търговски центрове - The Mall, също има нови стопани от ЮАР – фондът Hyprop Investments, който заплати 176 млн. евро за него.

С нов притежател е и " Мол Варна ", откакто австрийската Raiffeisen го продаде на немската Kronberg International за под 50 млн. евро.

С продажбата на Mall of Sofia тази вълна от покупко-продажби със столични молове наподобява завършена. До идната след 3-5 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР