© Цветелина Белутова Още по темата Канадският посланик: Всички печелим

...
© Цветелина Белутова Още по темата Канадският посланик: Всички печелим
Коментари Харесай

Конституционния съд допусна питането на Румен Радев за споразумението СЕТА

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Канадският дипломат: Всички печелим със CETA

От 21 септември краткотрайно влезе в действие комерсиалното съглашение сред Канада и Европейски Съюз
23 сеп 2017
Търговското съглашение сред Европейски Съюз и Канада влезе краткотрайно в действие

Премахват се 98% от настоящите мита сред двете страни
21 сеп 2017
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

Държавният глава единствено проформа извършва едно свое предизборно заричане
18 юли 2017 Конституцонният съд (КС) отчасти позволи за разглеждане настояването на президента Румен Радев да изтълкува по какъв начин би трябвало да бъде утвърдено комерсиалното съглашение СЕТА сред Европейски Съюз и страните членки и Канада. Решението на Конституционен съд за допускане не е единомислещо, само че това, както и претекстовете, ще станат ясни в сряда, когато определението бъде оповестено на уеб страницата на Конституционен съд.
Едно от предизборните обещания на Радев бе да нападна СЕТА в Конституционен съд, което той извърши, само че по-скоро официално - питането е най-вече за технологията на ратификация, а не за самото съглашение всъщност.

Какво ще прегледа Конституционен съд
От известието излиза наяве, че е позволено съвсем цялото искане, което е доста необятно дефинирано в четири точки. Отклонено е единствено питането по последния въпрос – възможни ли са отклонения от правилото на равнопоставеността на всички жители и компании за осъществяване на стопанска активност при идентични правни условия, когато това се постанова за отбрана на полезности като уравновесено развиване на обособените региони в България и по какъв начин това може да се приложи в подтекста на преимуществото на интернационалните контракти пред вътрешното право на страната.
Така за Конституционен съд остава да пояснява при какви условия СЕТА може да стане част от вътрешното право, доколкото тя е съглашение със разбъркан темперамент – страни по контракта са Европейски Съюз и страните членки, от една страна, и Канада от друга. Част от предмета на контракта не попада в изключителната подготвеност на Европейски Съюз, а се отнася или независимо към държавите-членки или като споделена подготвеност, се сочи в настояването.

" Повод за пояснение на новите действителности "
По принцип главният закон планува пълномощие на Конституционен съд да се произнася за сходството на подписаните от България интернационалните контракти с Конституцията преди ратификацията им. Искането на президента обаче не е за такова изговаряне, а за пояснение на съответни текстове от Конституцията по отношение на идната ратификация, което стана основа и на упования дали Конституционен съд ще допусне такова пояснение.
" Конституцията е от 1991 година, а България е член на Европейски Съюз едвам от 10 години. Междувременно действителностите са напълно нови, в това число и за Европейски Съюз. Договорът е мотив да се изтълкуват новите действителности ", показа пред " Капитал " парламентарен арбитър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР