© Цветелина Белутова Четвъртък беше поредният ден, в който ефектите

...
© Цветелина Белутова Четвъртък беше поредният ден, в който ефектите
Коментари Харесай

Вечерни новини: Безработните и болничните растат; Еврокомисията отпуска 100 млрд. евро за справяне с кризата

© Цветелина Белутова Четвъртък беше следващият ден, в който резултатите от ковид в България и по света стават все по-видими. Освен повишаването на болните тук (положителното е, че се усилват и оздравелите), се покачва и икономическата цена - от ден на ден са хората без работа и в болнични. В интернационален проект мащабът е надалеч по-голям - единствено в Съединени американски щати броят на хората без работа е към 10 млн., повече от рецесията през 2007-09 година В същото време порастват и ограниченията и тласъците за справяне с рецесията. Европейската комисия разгласи, че ще сътвори инструмент за взаимност на стойност 100 милиарда евро за подкрепяне на работещите и бизнеса.

А българският парламент евентуално ще поработи през уикенда - върху смяна на бюджета и за удължение на изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Безработицата и болничните порастват

Социалният министър Деница Сачева заяви, че за интервала от началото на карантината в бюрата по труда са се записали над 31 600 души . Само през вчерашния ден новите безработни са 4777. Рязко пораства и броят на излезлите в болничен: общо 176 хиляди за 20 дни изключително състояние, а единствено за карантина предходната седмица приблизително дневното число е било 300, през тази е 700. Масово употребяваната скица в компании за излизане в заплатен и неплатен отпуск не се заявява, по тази причина данни няма.

Над 142 000 българи са се завърнали от началото на рецесията

От въвеждането на изключителното състояние в България до края на март в страната са влезнали 142 093 българи, заяви по Българска национална телевизия шефът на Групово дело " Гранична полиция " основен комисар Светлан Кичиков. Според него пикът на прибиращите се към този момент е отминал. Кичиков добави, че съвсем същият е и броят на напусналите страната българи, само че множеството от тях са пътували, преди да влязат рестриктивните мерки.

Еврокомисията отпуска 100 милиарда евро за справяне с рецесията

Европейската комисия заделя 100 милиарда евро, с цел да помогне на хората да запазят работните си места и на фирмите да оцелеят. Средствата ще бъдат отпускани под формата на заеми с преференциални условия на страните от съюза, с цел да може бизнесът да се оправи по-успешно с рецесията. Брюксел също по този начин предлага всички налични структурни фондове да се пренасочат към дейности в отговор на разпространяването на болестта. Сред предложенията е понижаване на работното време, което да предотврати съкращаването на работещи, а държавните управления да изплащат разликата във възнагражденията. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и риболовците, както и най-нуждаещите се хора. Всички тези ограничения се базират на сегашния бюджет и за тях ще се употребява всяко свободно евро, отбелязва Европейска комисия.

Още 6.6 млн. безработни в Съединени американски щати

Още 6.6 млн. души са останали без работа в Съединени американски щати през миналата седмица, сочат формалните данни. Само за към 14 дни безработните в страната са нарастнали с съвсем 10 млн. души, дружно с оповестените преди седмица 3.3 млн. души. Очакванията на икономистите, съгласно изследване на Reuters, бяха за 3.5 млн. души, като даже най-песимистичните прогнози бяха за 5.25 млн. През цялата финансова рецесия от 2007 до 2009 година броят на изгубилите работата си беше 8.7 млн. души.

Матурите отсрочени с до 10 дни

Матурите и националното външно оценяване след IV, VII и X клас ще бъдат отсрочени с до 10 дни, с цел да има време за отучване, само че годината ще приключи обикновено, стана ясно от брифинг тази заран на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Матурите ще бъдат отсрочени от 20-22 май за 30 май-1 юни, като материалът, на който се изпитва ще бъде понижен, само че въпреки всичко ще включва и тематики от втория образователен период. Пак в края на май ще бъде извършено тестуването и за след IV клас, а оценяването след VII клас ще бъде отсрочено от 9-11 юни за 13-15 юни. Новият график на изпитите се базира на сюжета, в който изключителното състояние свършва на 13 май и образователните занятия стартират още веднъж на 14-ти.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ 457 са общо записаните инфектирани към 17 ч. през днешния ден, което е 35 души за денонощие. Оздравелите са 25. Столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че ще изиска актуализация на бюджета на София . По думите й единствено за март събраните локални налози и такси са с 19 млн. лева по-малко, а намалялата продажба на билети и карти за градския превоз и анулацията на платеното паркиране в центъра на града са довели до стесняване на приходите в превоза с 6 млн. лева Инвестиционната стратегия на София обаче няма да бъде спирана, а единствено преразгледана. Близо 800 е броят на издадените актове в страната на хора, които се разхождат в паркове и градини в нарушаване на издадената от здравния министър възбрана за това на 20 март, оповестява БНР. Глобата по всеки от тях е 5000 лева Откритите досъдебни производства поради нарушена карантина са към 370. До момента не са открити съществени произшествия по пропускателните пунктове на регионалните градове, прецизират от Министерство на вътрешните работи пред националното радио. Браншовата организация на работещите в незабавната помощ сигнализира, че употребяваните от тях защитни дрехи са " бутафорни " , а макар че са на първа линия в контакта с пациентите с COVID-19, все още никой не ги тества за вируса. В публикувана до медиите позиция от асоциацията показват още, че близо 8000-те незабавни медици не са получили и обещания месечен бонус от ръководещите от 1000 лева Държавен фонд " Земеделие " удължи до 30 април периода за кандидатстване по размер " Инвестиции в предприятия " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019 - 2023 година По нея се одобряват планове за рационализация на винарските мазета. КОРОНАВИРУСЪТ Пожарна охрана СВЕТА

Преди да стане добре е най-лошо. Тази мъдрост очевидно важи и за Испания. След пет дни с по над 800 жертви на ковид страната в последното денонощие регистрира нов връх с 950 умряли - подобен брой за ден не е имало и в Италия. Общият брой умряли надвиши 10 хиляди дши, а записаните инфектирани са общо над 110 хиляди.

Въпреки това обаче в Испания, както и в европейски страни като Италия, Германия и др, данните приказват, че най-вероятно е доближат пикът на новите инфектирани. От няколко дни броят на новите регистрирани в тези страни се резервира на почти еднообразно равнище, въпреки числата към момента да са в хиляди нови случаи дневно.

В Съединени американски щати обаче епидемията продъжава да пораства , като единствено за последното денонощие жертвите бяха над 1000 души. Починалите към този момент са общо над 5 хил души, а общо записаните инфектирани са над 200 хил - най-високата численост в света. Вицепрезидентът Майк Пенс предизвести, че болестта се развива като в Италия и Испания.

Утре заран евентуално броя на записаните инфектирани по света ще мине границата от 1 млн. души. В момента тя е над 960 хиляди.

Португалия удължи изключителното състояние с две седмици , откакто броят на смъртните случаи доближи 200.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения, че ограничаващите ограничения поради ковид, подхванати от Унгария, отиват прекомерно надалеч , и настоя те да бъдат лимитирани по време и подложени на инспекция. Унгарският парламент в понеделник даде на премиера Орбан безсрочно право да ръководи с укази и вкара тежки ограничения против свободата на словото. Снощи 13 членки на Европейски Съюз - главно от Западна Европа, пуснаха обща позиция против рисковете за демокрацията от опитите за корист с някои ограничения, само че не показаха категорично името на Орбан или на Унгария.

Междувременно сръбското държавно управление разгласи, че ще анулира указа, даващ му надзор върху информацията за ковид , след митинги и арест на журналисткa, съобщилa, че огромна болница няма защитно облекло и екипът ѝ не е добре подготвен.

Руският президент Владимир Путин удължи неработния интервал в цялата страна до края на април , с цел да спре разпространяването на вируса. Така той удължи в началото избрания интервал от една седмица, която разгласи предходната сряда.

Близо 600 хиляди поданици на региона Дзя в провинция Хънан би трябвало останат по домовете си поради терзания от нова вълна на ковид в миг, когато Китай пробва да съживи стопанската система си и отстрани част от тежките ограничения в страната, написа хонконгското издание South China Morning Post. Новината идва на фона на информация в американските медии, че американската разследваща общественост е пратила систематизиран отчет до Белия дом, в който се твърди, че Китай е скрил както същинските размери на епидемията от ковид в страна, по този начин и смъртните случаи.

Светият синод на Гръцката православна черква разгласи, че великденските служби ще се проведат при закрити врата с най-малък брой присъстващи духовници и хористи, съобщи " Катимерини ". В България бе решено богослуженията по време на великденските празници да са пред храмовете, а Министерство на вътрешните работи да следи за съблюдаване на отдалеченост сред хората. Гърция към този момент има съществени компликации с всеобщи нарушавания на обществената изолираност и управляващите се тормозят, че това ще докара до увеличение на епидемията.

Снимка на деня

[Reuters]
Коронавирусът попречи на трансграничната обич на 89-годишния немец Карстен Хансен от Зюдерлюгюм и приятелката му - 85-годишната датчанка Инга Расмусен от градчето Галехус в Дания, които са принудени да се срещат всеки ден на бариерата сред двете страни

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ В Испания жителите, които не се обезпечават, са се нараснали с 900 хиляди от 12 март насам, когато беше оповестено изключително състояние, сочат данните на държавното управление. От тях 550 хиляди души са били на краткотрайни контракти, а най-силно ударените браншове са туризмът и строителството. Половината от фирмите във Англия възнамеряват да съкратят огромна част от чиновниците си поради икономическите резултати от ковид и съвсем спрялата стопанска система, демонстрира проучвания на Британската търговско-промишлена палата и Института по личностно развиване. Петролът нарастна внезапно, откакто американският президент Тръмп съобщи, че чака Саудитска Арабия и Русия да реализират съглашение в идващите няколко дни и да прекратят ценовата война. Русия удостовери, че е подготвена да се върне на масата на договарянията, което изстреля цената на петрола с 25%. Брентът надмина 30 $ за барел, а американския лек вид - 25 $. И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Унгарският министър председател употребява невижданата здравна рецесия, с цел да укрепва все по-авторитарните си позиции: той към този момент има безсрочно право да ръководи с укази, а свободата на словото в страната е тежко застрашена. Добре пристигнали в Орбанистан, написа Едуарс Лукас от Европейския център за разбор на политики.

Смъртността от ковид варира в доста необятни граници : От ужасяващите 11% в Италия през към 4% в Китай до 1% в Германия и още по-малко в Южна Корея, Япония, Израел. Защо е по този начин и от какво зависи делът на умрелите, пробва да отговори BBC.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР