© Цветелина Ангелова Още по темата Над 84.5 млн. лв.

...
© Цветелина Ангелова Още по темата Над 84.5 млн. лв.
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" разпредели близо 140 млн. лв държавни субсидии

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Над 84.5 млн. лева ще бъдат разпределени като дотации за тютюн

Средствата би трябвало да бъдат платени на фермерите през април
11 мар 2018
Фонд " Земеделие " изплати със забавяне над 500 млн. лева дотации (обновена)

Средствата са разпределени сред повече от 95 хиляди производители
8 май 2017 Управителният съвет на фонд " Земеделие " е разпределил на последното си съвещание дотации за близо 140 млн. лева от държавния бюджет, излиза наяве от известие на институцията във вторник. Голямата част от средствата ще бъдат изплатени като подкрепяне за тютюнопроизводителите, както и по две схеми за хуманно отношение към животните и профилактика на заболявания.

85 млн. лева подкрепяне за тютюн

Най-голямата част от дотациите ще отидат за подкрепяне на тютюнопроизводството. За задачата са отделени 85 млн. лева, които са от държавния бюджет, и са за акция `2017. Средствата се разпределят сред производители на четирите сорта в страната - " Бърлей ", " Вирджиния ", " Каба кулак " и " Басми ", като преди седмица ставките за всеки от тях са били гласувани на Консултативен съвет по тютюна към земеделското министерство.

България може да изплаща подкрепяне на тютюнопроизводителите за да се пренасочват към други действия до 2020 година, само че всяка година сумата би трябвало да понижава с 5%. Сега избраните средства се чака да бъдат по сметките на фермерите през април.

50 млн. лева - за отглеждането на животни

Вторият по-голям дял от финансирането ще отиде за отглеждането на животни. По скица за хуманно отношение към свинете ще бъдат заделени 30 млн. лева За тези средства, чиито източник също е държавният бюджет, могат да аплайват производители, които поемат доброволни задължения за хуманно отношение отвън наложителния стандарт. Сред тях са използването на избрани фуражи, обезпечаването на по-голяма повърхност за животните във фермите и обезпечаване на изкуствено осветяване.

Отделно ще бъдат изплатени още 20 млн. лева по друга скица за държавна помощ в отглеждането на животни - за имунопрофилактика. Чрез нея стопаните могат да възстановят до 100% от направените разноски за гарантиране здравето на животните и недопускане на заразни заболявания в стадата посредством осъществяване на ограничения, заложени в държавната профилактична стратегия и програмата за контрол и очистване на заболяванията по животните. Сред допустимите услуги, които могат да бъдат финансирани, са имунопрофилактични действия, клинични проучвания, взимане и изпращане на проби за лабораторен разбор и други

Средства за обезщетения и застраховки

Фондът е разпределил още над 2 млн. лева по няколко схеми за обезпечаване на продукция, обезщетения при загуби и други Според решенията 1.5 млн. лева ще бъдат заделени като държавна помощ за обезпечаване на годишна продукция против неподходящи климатични феномени. За помощта могат да аплайват компании от секторите зарзаватчийство, зеленчукопроизводство, тютюнопроизводство и развъждане на етерични култури като получаваната сума е до 65% от застрахователната награда, само че най-много 195 лева на хектар. Други 68 хиляди лева ще отидат за компенсиране на аграрни стопани, претърпели вреди от естествени бедствия, както и на животновъди в Бургаския район, потърпевши от наводненията през 2017 година, се вижда от решенията.

Отделно фондът е разпределил и над 2 млн. лева по две схеми за растениевъдството. От тях 1 млн. лева ще бъдат предоставени на производителите на картофи за закупуване на артикули за растителна отбрана, а други 1.2 млн. лева на фермери за потребление на услуги от организацията по сортоизпитване при производството на семена и посадъчен материал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР