© Rick Wilking Най-голямата верига за търговия на дребно в

...
© Rick Wilking Най-голямата верига за търговия на дребно в
Коментари Харесай

Walmart плаща 282 млн. долара, за да избегне обвинения в корупция

© Rick Wilking Най-голямата верига за търговия на дребно в света - американската Walmart, се контракти да заплати солидна санкция от 282 млн. $, с цел да бъде прекъснато седемгодишно следствие против нея за корупция, оповестява Reuters.

Според съглашението Walmart ще заплати 144 млн. $ на Комисията по скъпи бумаги и фондовите тържища и 138 млн. $ на Министерството на правораздаването в Съединени американски щати. Договорените суми са част от по-голяма договорка, която ще приключи всички следствия против ритейлъра и интернационалния му бизнес.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Началото

През 2012 година New York Times разгласява серия от публикации, в които се разказват хипотетични подкупи, платени от Walmart за приемане на разрешителни за градеж в Мексико. Материалите провокират огромно следствие на филиалите на Walmart по целия свят, в това число в Мексико, Бразилия, Китай и Индия.

Според асистент основния прокурор Брайън А. Бенчковски компанията е предпочела да се разрасне бързо пред това да вземе нужните ограничения за попречване на корупцията. " В доста случаи мениджърите са знаели за несполучливото използване на антикорупционните ограничения в задграничните поделения ", прибавя той.

Министерството на правораздаването съобщи, че филиалите на Walmart в Мексико, Индия, Бразилия и Китай са наемали медиатори, които са правили непозволени заплащания на държавни чиновници за приемане на разрешителни и лицензи.

Главният изпълнителен шеф на компанията заяви през предходната седмица, че Walmart е подобрил своите " политики, процедури и системи и е вложил големи запаси в световен мащаб в етиката и правното сходство ", като за последните 7 години са били вложени към 900 млн. $ за справяне с проблемите.

Walmart Бразилия

Подразделението на Walmart в Бразилия е прието за отговорно като част от договорката. Според правосъдни документи в интервала 2009-2010 година чиновници на Walmart Бразилия умишлено са фалшифицирали документи, които по-късно са включени в консолидираните финансови доклади на компанията. В допълнение над половин милион $ са платени на медиатор за по-бързо издаване на разрешителни за градеж.

В съглашението компанията няма да е обект на наказателно гонене, в случай че извършва авансово поетите отговорности в период от три години.

През октомври веригата заплати 160 млн. $ за споразумяване на правосъден развой, заведен от недоволни вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР