© Reuters Три години след скандала с руската намеса срещу

...
© Reuters Три години след скандала с руската намеса срещу
Коментари Харесай

Подкрепата на САЩ за Украйна е заложена на карта

© Reuters Три години след абсурда с съветската интервенция против Хилъри Клинтън американският президент още веднъж опитва помощ извън против главния си конкурент демократ.

" Доста се приказва за сина на Байдън и че Байдън е спрял прокурорската инспекция и доста хора желаят да научат повече за това, би било ужасно да извършите каквото е допустимо с основния прокурор. "
Тръмп към украиския си сътрудник Зеленски в телефонен диалог " Русия, в случай че слушате, уповавам се, че можете да откриете 30 хиляди мейла (от персоналния сървър на Хилъри Клинтън - бел. ред.), които липсват ", съобщи Доналд Тръмп в края на юли 2016 година в разгара на акцията си за президент. Тогава това шокира мнозина, тъй като бе противозаконен апел към разузнаването на непозната, и то враждебна, страна да се намеси в американските избори с оклеветяване на политическия му конкурент. Това остана ненаказано, само че три години по-късно сходна обстановка го трансформира в четвъртия американски президент, против който стартира инспекция за премахване от власт поради незаконна активност.

Този път е намесена Украйна - с изказвания, че Тръмп е замразил утвърдена преди година помощ от съвсем $400 млн. за страната, с цел да изнудва младия ѝ президент да му даде информация, компрометираща някогашния вицепрезидент Джо Байдън, евентуално главният конкурент на Тръмп за изборите през 2020 година След медийни разкрития, почнали от Wall Street Journal и Washington Post, президентът размрази парите на 12 септември часове преди разискване в Сената на корекция в закона за защитата, с която да му се попречи в бъдеще да работи по този метод. Продължилите да се натрупат елементи принудиха демократите да реагират и на 24 септември ръководителят на Конгреса Нанси Пелоси разгласи, че стартира изследване за импийчмънт.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко потегля от осведомител от разследващата общественост, съобщил на 12 август за предизвикващи " мощна угриженост " детайлности от телефонен диалог на президента на 25 юли. Тръмп удостовери по-късно, че е разговарял с украинския президент Владимир Зеленски, че Украйна би трябвало да проверява " доста корумпирания " Джо Байдън и сина му Хънтър. След консултация с министерството на правораздаването шефът на разследващата общественост Джоузеф Макгуайър решил да не предава отчета на отрасловите комисии в Конгреса и Сената. В Конгреса не е получена информация и за някаква смяна на политиката към Киев, която да изясни блокирането на отпуснатата помощ за Украйна. Сенаторът демократ Боб Менендес настоя да се ревизира кой е взел решението, дали Тръмп е инструктирал блокирането и какво се е трансформирало сред юни и септември, когато средствата бяха освободени.

Изпитание за Зеленски

Владимир Зеленски, който наскоро оглави Украйна без никакъв политически опит, доста скоро се оказа завихрен в скандал във Вашингтон без забележим потребен ход. От Съединени американски щати идва главната поддръжка за Киев - политическа, финансова и военна, която в този момент е заложена на карта. Зеленски би трябвало да откри метод да резервира поддръжката и на двете американски партии, без да наподобява, че се е поддал на натиска на Тръмп. Ако извърши желанието му да проверява Джо Байдън и сина му, украинският президент рискува да изгуби поддръжката на демократите и да си сътвори облик на слаб водач. Ако откаже на Тръмп, рискът е да изгуби финансиране по голям брой стратегии (от 2014 година насам Съединени американски щати са отпуснали над $2.5 милиарда помощи и кредитни гаранции за Украйна). Това изключително доста ще зарадва Кремъл - Тръмп към този момент сложи под въпрос поддръжката на Съединени американски щати и НАТО за Украйна, тъй като не желал да нервира Путин.

" Това е дипломатическо злополучие за връзките ни със Съединени американски щати. Не виждам излаз от цялата тази история ", споделя пред " Вашингтон пост " Альона Гетманчук, шеф в Центъра " Нова Европа " в Киев. До срещата си в сряда с Тръмп в Организация на обединените нации Зеленски по всякакъв начин избягваше коментар по абсурда, а от екипа му отхвърлят да е имало напън от Тръмп. Но някогашният му консултант Серхий Лешченко твърди пред Reuters, че през май Зеленски е отказал да се срещне с Рудолф Джулиани, персоналния юрист на Тръмп, с цел да не се замесва в американската политика, където може да бъде използван, без да има какъвто и да било надзор над протичащото се. Тогава Джулиани анулира пътуването си до Киев с изказванието, че украинският президент бил обграден от врагове на Тръмп.

Непотвърдени към този момент остават изказванията му, че през 2016 година Джо Байдън е оказал напън за премахване на основния прокурор на Украйна Виктор Шохин - с цел да спре следствие против газовата компания Burisma, в чието управление от 2014 до 2019 година е бил синът му Хънтър. Към този миг в действителност съд в Киев постановява, че няма доказателства за незаконна активност на притежателя й Микола Злочевски и всички следствия на компанията са прекъснати.

Какво съдържа диалогът

Тръмп разгласи, че е наредил да се популяризира " разкрит и нередактиран " запис на диалога му със Зеленски. В Белия дом няма процедура да се вършат записи, което се компенсира с протокола, съгласно който при сходни диалози участват двама или повече хора от екипа му, които си водят мемоари. Сглобяването им оформя " стенограмата " на диалога. В оповестеното в сряда резюме американският президент е представен да споделя на Зеленски: " Доста се приказва за сина на Байдън и че Байдън е спрял прокурорската инспекция и доста хора желаят да научат повече за това, би било ужасно да извършите каквото е допустимо с основния прокурор ", както и " Байдън се хвалеше, че спрял следствието, тъй че, в случай че може да видите това нещо... на мен ми звучи извънредно ".

Върховният съд на Съединени американски щати постанови преди години, че президентът е в правото си да пази поверителни диалозите с задгранични водачи, когато става дума за национална сигурност и външна политика. По-късно съдът постановява също, че с тази привилегия не може да се прикриват негови противозаконни дейности.

Реална ли е заплахата от импийчмънт
Прогнозите клонят към " не изключително ". Според уеб страницата за политическа статистика FiveThirtyEight от началото на мандата му приблизително под 39% от американците поддържат импийчмънт на Тръмп, а близо 56% са срещу. В кратковременен проект демократите може да се сплотят към Байдън като водещ претендент за президентските избори през ноември 2020 година Но и Тръмп няма да се поколебае да се нахвърли още по-яростно върху някогашния заместител на Барак Обама, с цел да го обрисува като знак на корумпирания хайлайф от " блатото " във Вашингтон, с който е пристигнал да се бори. Важно е по какъв начин ще реагира и Байдън - освен с цел да отвърне на Тръмп, само че и да не разреши на съперниците си в партията да се възползват от обстановката.

Разследването за импийчмът се поема от 6 комисии. Тази по правни въпроси формулира възможното обвиняване и го внася за гласоподаване. Ако го одобрят над 50% от членовете на Конгреса, който се управлява от демократите, то отива в Сената, който се управлява от републиканците и за сполучлив импийчмънт е нужно към 20 от тях да се разгласят против президента. Няма период за привършване на процедурата, тя продължава месеци наред, а решението на Сената е дефинитивно и не се апелира.
А може би Тръмп желае да го проверяват

Парадоксално, само че американският президент може да има интерес от импийчмънт. Така той ще наруши открилото се статукво и ще накара демократите още при започване на предизборната акция да се заемат с нещо, което е непопулярно измежду гласоподавателите, а и той е доста по-успешен от тях в медиите. Тръмп обича цинично да се показва като герой с корупцията (има гласоподаватели, които по-скоро го възприемат като допустима форма на " почтена " корист с власт, която най-малко прави нещо, пред неефективната потайна корупция на лицемерните елити) и на драго сърце ще гледа по какъв начин в Конгреса и Сената биха разпитвали Джо Байдън за предишните му каузи. Президентът несъмнено знае по какъв начин да играе на " сравнителна корупция ". Импийчмънт дава късмет на Тръмп да сплоти твърдия си електорат в една изцяло завладяна от него партия и даже да го отстранят, години наред ще държи в ръцете си ориста на своите наследници републиканци.През септември 2018 година Конгресът утвърждава военна помощ за Украйна от стотици милиони долари. Но тя бе арестувана 3 месеца от президента без ясни претекстове. Той е подозиран, че в нарушаване на закона е употребявал властта си да притиска друга страна да се намеси в американските избори в негова изгода, а също така висши негови чиновници, наподобява, нелегално пречат на Конгреса да стигне до дъното на тази история.

2019 година

28.02.
Конгресът е известен, че помощта ще бъде преведена, това не се случва

19.05.
Пред Fox News президентът упреква Байдън, че притискал Украйна да уволни прокурор, който преследвал сина му

23.05.
Конгресът отново е известен, че помощта ще бъде преведена, това не се случва

18.07.
Около тази дата Тръмп замразява помощта, само че няма детайлности за какво

24.07.
Изслушванията на Робърт Мюлър в Конгреса, Тръмп го назовава " един доста добър ден "

25.07.
Телефонен диалог Тръмп - Зеленски; медиите по-късно настояват, че Тръмп повдигнал въпроса за корупцията в Украйна и настоял Зеленски да я разиска с Рудолф Джулиани

Краят на юли
Джулиани желае от асистент на Зеленски да проверява делата на Байдън

12.08.
Главният контрольор на разследващата общественост на Съединени американски щати получава недоволство от осведомител

26.08.
Оплакването е предадено на Директора на националното разузнаване, тъй като е " правдиво " и провокира " незабавна угриженост "

30.08.
CNN твърди, че Тръмп съществено обмисля тотално да блокира помощта за Украйна; Пентагонът предлага въпреки всичко тя да бъде преведена

Началото на септември
Сенаторът демократ Крис Мърфи споделя, че Зеленски непосредствено споделил, че прекъсването на помощта е последица от това, че не се проверява Байдън

9.09.
Главният контрольор на разузнаването уведомява отрасловите комисии в Конгреса за информатора и че шефът на разузнаването във евентуално нарушаване на закона не им е предал проблема

12.09.
Помощта за Украйна е освободена

17.09.
Директорът на националното разузнаване отхвърля да съобщи данните от информатора, тъй като те засягали " някого " отвън разследващата общественост

18-19.09.
" Някого " евентуално е самият президент; медии в Съединени американски щати научават, че от него е обещано заричане на задграничен водач и че става дума за Украйна

19.09.
Джулиани несъзнателно удостоверява, че е притискал Киев да проверява Байдън

22.09.
Тръмп удостоверява, че е разговаряно за Байдън, само че от администрацията отхвърлят да е имало напън да бъде разследван

24.09.
Тръмп споделя, че е спрял помощта, тъй като Европа не дава задоволително на Украйна, и няма да я пусне, в случай че това не се промени

24.09.
Президентът афишира, че ще популяризира разкрита и нередактирана стенограма на диалога със Зеленски от юли

24.09.
Адвокат на информатора споделя, че той е подготвен да свидетелства пред Конгреса

24.09.
Нанси Пелоси, ръководител на долната камара в Конгреса, афишира, че ще стартира следствие за импийчмънт против Тръмп; в този миг за процедурата са 161 демократи при нужни най-малко 218 конгресмени
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР