© Reuters Търг за райониране на комари на стойност над

...
© Reuters Търг за райониране на комари на стойност над
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търг за райониране на комари за над 1 млн. лв.


© Reuters

Търг за райониране на комари на стойност над 1 млн. лева с техническо задание от едвам една страница е отличник в съмнителните поръчки, които ревизира антикорупционният фонд. Това оповестиха на брифинг през днешния ден част от членовете му.

Фондът е алармирал ОЛАФ и българската и румънската прокуратури за 10 публични поръчки за 3.8 млн. лева на Асоциацията на дунавските общини. Те са били осъществени по европрограма за трансгранично съдействие с Румъния. Проверката на неправителствената организация е почнала след сигнал за очевидно повишена цена по една от тях от незаинтересована страна, а засегнат наблюдаващ, изясни Николай Стайков, който е съосновател на фонда.

Сигналът до фонда е за търг за географска осведомителна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с планирана стойност 1 063 955 лв. с Данък добавена стойност. Заданието, което макар цената на поръчката е от една страница, разрешава необятното и субективното му пояснение, както и на техническата оферта, която има съществена тежест (65%) в крайната оценка, изясни още Стайков.

Така поръчката е извоювана от участника, подал най-висока цена, като вторият участник е с близо 1/3 по-ниска цена, само че едвам 8 точки по техническата част.

Според специалистите на фонда поръчката може да бъде изпълнена против едвам 10% от прогнозната ѝ стойност.

Сигналът е довел до разбор на десетте най-големи поръчки


© Велко Ангелов

След последвалата инспекция във всички бяха открити съществени знаци за манипулиране на извършените търгове. По тази причина фондът е алармирал способените институции.

" Индикаторите са:

- Във всички 10 поръчки печели участникът с най-висока цена, освен това близо до прогнозната стойност.

- Вторите класирани участници са със съществено по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%.

- Спечелилите реализатори постоянно получават оптимален брой точки за техническа оценка, а неспечелилите са оценени с толкоз ниска техническа оценка, че в никакъв случай не могат да доближат печелившите предложения, без значение от цената.

- Във всички процедури е определен критерият " стопански най-изгодна оферта ", като тежестта на техническата оферта е 65%, а тежестта на финансовата оферта едвам 35%. Това отваря опцията при огромна разлика в точките комисията да обезсмисли тежестта на финансовата оферта. Проверката сподели, че комисията и по 10-те поръчки се възползва оптимално от тази опцията, като се установяват даже разлики сред първата и втората оферта като 65 към 8 точки, 65 към 7 точки и така нататък

- Въпреки че прогнозните стойности на поръчките са високи, условията към участниците са извънредно ниски. Например при поръчката за Географска информационна система системата се изисква единствено един изпълнен подобен контракт, което на процедура значи, че участник, извършил контракт за 1000 лв., може да взе участие в процедура за над 1 млн. лева

- Прави усещане, че във всички процедури, с едно изключение, печели консорциум от компании, въпреки и да няма никаква потребност участниците да се сплотяват, с цел да покрият занижените условия. Това навежда на подозрения за авансово проведена скица, при която едната компания в обединяването е професионалната и фактически прави услугата, а другата е " подобаващата ", през която се уреждат финансовите взаимоотношения. Още повече че три сдружения печелят по две поръчки от общо 10-те ", се показва на уеб страницата на фонда.

Пази ли прокуратурата нотариални адвокатски фирми

Адвокат Грета Ганева, също съосновател на фонда, описа за различен случай, в който има неотговорени въпроси. Става дума за арестувания неотдавна арбитър по вписванията Йордан Раденков. По време на правосъдните съвещания за установяване на мярката за неотклонение на обвинения стана известно, че той е притеглен към наказателна отговорност за взимане на рушвет от представители на две нотариални адвокатски фирми.

Ганева разяснява, че този случай е индикативен за това дали прокуратурата има изборен метод за покачване на обвинявания. Тя разяснява, че подкупът е двустранен, упрекнати нотариуси обаче няма.

По думите ѝ прокуратурата се е позовала на член 306 от Наказателния кодекс, съгласно който не се санкционира оня, който е предложил, заречен или дал рушвет, в случай че е бил изнуден от длъжностното лице, арбитъра или вещото лице да стори това и в случай че неотложно и непринудено е съобщил на властта.

Обвинение против Раденков за изнудване обаче няма. От друга страна, няма информация дали представителите на нотариалните адвокатски фирми са съобщили неотложно и непринудено на властта, което е наложително изискване за използване на оневиняването им. От прокуратурата единствено споделиха, че следствието против съдията по вписванията е от октомври 2016 година Освен това нотариусите не са краен бенефициент на интереса да се даде рушвет, а техните клиенти и в този случай те биха били единствено медиатори, а не изнудваните, както е записано в закона.

" Дали не се прикриват нотариални адвокатски фирми ", попитаха от фонда и приканиха институциите да си свършат работата или да показват съответни причини. Адвокат Ганева сподели, че са изпратили сигнал до Инспектората към Висш съдебен съвет, дисциплинарната комисия към Нотариалната камара и правосъдното министерство.

Какви са първите два сигнала, които фондът подаде до способените институции, четете тук. По тях към момента няма противоположна връзка, тъй като са подадени преди дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР