© Reuters През 2008 г. заедно с журналисти от няколко

...
© Reuters През 2008 г. заедно с журналисти от няколко
Коментари Харесай

За кожата на един гайджин

© Reuters През 2008 година дружно с публицисти от няколко страни разговарях с тогавашния основен изпълнителен шеф на групата Renault-Nissan Карлос Гон в Париж. И въпреки да бяхме следващото му изявление за деня (след нас имаше и други заявени), той говореше със пристрастеност по всички настоящи тогава тематики - от Dacia, през влизането в АвтоВАЗ до задаващата се електромобилност, в която компанията му след това зае една от водещите световни функции. Именно качеството му да усеща и проучва в детайли международните трендове и да постанова промените (понякога със сила) в фирмите под негово управление го направиха един от най-могъщите хора в автоиндустрията. Внимателно следях дали и дребна част от същата пристрастеност ще се появи през предходната седмица по време на невероятната конференция на Гон в Бейрут. Но този път подтекстът беше напълно различен - в края на 2019 година мениджърът се измъкна като воин в шпионски трилър незаконно в посока Ливан от Япония, където шумно и показно му бяха повдигнати обвинявания за финансови закононарушения в Nissan и даже прекара няколко месеца в пандиза. Свикнал животът му да се върти сред първокласни бизнес самолети и вили в целия свят, одобряван като цар на всички места, някогашният началник на два световни автобранда се трансформира в дезертьор от закона.

В Бейрут пристрастеността в гласа на Гон още веднъж беше налице, само че съдържаше напълно друга страст - на непрекъснат яд. " Аз не тичам от японското правораздаване, а от голяма неправда и политическо гонене. В Япония бях пленник на една остаряла и нечовечна правосъдна система ", съобщи той пред събралите се публицисти от целия свят. Решението му да приказва пред целия свят не показваше човек, който съжалява и се извинява за каквото и да било. Вместо това той изложи тезата си по какъв начин е жертва на скрит план, в която вземат участие висши мениджъри на Nissan и японски прокурори, като главната им цел е разпадането на алианса сред Renault и Nissan.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Краят на една звездна кариера
Само 14 месеца по-рано, през ноември 2018 година, карцерът на Гон на токийското летище провокира потрес в цялата промишленост. Четирите обвинявания против него сочеха прикриване на приходи и потребление на обилни корпоративни средства за персонална полза. В продължение на месеци предприемачът не беше пускан под гаранция, държан в килия от 7 кв.м с матрак на пода, тоалетна, мивка и подложка за книги - надалеч от лукса му като бизнес магнат. В някои дни е разпитван без спиране по няколко часа дневно. Защитниците му в трите страни, за които има паспорт - Ливан, Франция и Бразилия, твърдяха, че в случай че остане зад решетките, неоправдателната присъда му е сигурна в правна система, известна с 99% успеваемост на прокурорските каузи, стигнали до съда. Още при идването си в Бейрут Гон излезе с публично изказване точно за тези условия. " Японската правосъдна система е прогнила, презумпцията е за виновност, а не непорочност, дискриминирането е повсеместна, отказвани са ти обикновени човешки права ", разгласи предприемачът в Бейрут.

Контрастът с предишното му в Nissan нямаше по какъв начин да е по-голям. След идването си през 1998 година като представител на Renault за първите пет години като управител в японския автопроизводител (първо като действен шеф, а след това и изпълнителен) Гон съумява бързо да изправи закъсалия автопроизводител на крайници. В края на ХХ в. Nissan е в рецесия без ясна концепция за бъдещето и с остарели модели и концепции. Гон редуцира 21 000 работни места, понижава разноските за материали и съставни елементи, трансформира портфолиото с 22 нови модели леки и лекотоварни коли единствено за три години. От 229 млн. $ загуба през 1998 година компанията става най-печелившата в автоиндустрията през 2003 година Акциите и на Renault, и на Nissan скачат. През 2005 година Гон става първият управител, който е изпълнителен шеф по едно и също време на две компании от Fortune Global 500. В Япония се появява без никакво пресилване фетиш към личността му, а той е апетитен за най-известния гайджин (чужденец на японски) и народен воин, избавил един от локалните корпоративни знаци от сигурна злополука.

Той е лицето и архитектът на алианса Renault-Nissan, който за разлика от други сходни съюзи като Daimler-Chrysler оцелява през годините, уголемява моделите и пазарите си, прибавя нови производители (последно Mitsubishi през 2016 г.). През 2017 година става и най-голямата автогрупа в света с продадените 10.6 млн. автомобила, повече от Volkswagen и Toyota.

Въпреки триумфите точно това предпочитание за всемогъщ надзор може би докара и до сегашната орис на Гон. Капаните са били заложени още първоначално посредством комплицираната корпоративна конструкция на съюза. Когато Renault избавя Nissan, френската компанията последователно доближава до дял от 43% в японския си сътрудник, а по този метод въздействие получава и френското държавно управление, което е най-големият акционер в Renault. В същото време Nissan има единствено 15% в Renault без никакво право на глас. През годините последователно японците възстановяват финансовата си мощ и продават повече коли от френските си сътрудници, което пък ги кара да желаят по-големи пълномощия в алианса, до момента в който Гон желае още по-близка интеграция. Назначеният от Гон за изпълнителен шеф на Nissan Хирото Саикава даже се тормози, че компанията му може да бъде погълната от Renault.

В същото време Гон е един от най-скъпоплатените мениджъри в промишлеността, а възнаграждението и охолният му метод на живот провокират рецензии и във Франция, и в Япония. Причините за падението му естествено могат да се търсят в самия управител. Къщи и вили, в които отсяда в целия свят, са платени от групата, а той постоянно употребява финансовите запаси на компанията да финансира всевъзможни начинания, които са му драговолно. Според източници от групата, близки до него и представени от Fortune, в един миг той стартира да не слуша съветниците си и да има вяра в мита за личната си безгрешност. " Част от егото му е, че е построил тази невероятна империя, което може би в действителност направи. Но не съумя да сложи основите тя да продължи да съществува и в бъдеще. Той сътвори алианса Renault-Nissan във формата " Алианс с съществена звезда Карлос Гон ", споделя неназованият върховен управител пред Fortune. Според него той отстранява всеки, който може да е негов противник да оглави съюза, и да има положителни връзки и с Renault, и с Nissan. Той по този начин и не уточни кой да управлява целия алианс в бъдеще. Същото его беше ясно очевидно и по време на конференцията в Бейрут. " За мен са написани над 20 бизнес книги ", съобщи Гон, който постоянно говореше за себе си в трето лице.

А в този момент накъде
Превърнат в дезертьор, с алена заповед за арест от Интерпол, в този момент главната цел на Гон е да резервира имиджа си като избавител на Nissan ( " преди мен беше една мъртва компания ", разяснява той в Ливан) и основател на една от най-големите автокорпорации в света. В Бейрут той неведнъж акцентира, че без него алиансът на практика не съществува. Renault и Nissan са най-зле представящите се автомобилни акции през 2019 година Френската компания загуби 23% от пазарната си капитализация, а японската - 28%, а облагата й е най-ниските равнища от 10 години насам. Самият Саикава, който се обърна против някогашния си наставник, беше отхвърлен от Nissan. Все повече се приказва за цялостно раздробяване на съюза, въпреки и двете компании към този момент да отхвърлят сходен вид.

Макар да има паспорти от няколко страни и активи в целия свят, Гон и брачната половинка му Карол (за която също има издадена заповед за арест от Япония) са блокирани в Ливан, без опция за пътешестване. Renault също го проверява за непозволено потребление на корпоративни запаси. На конференцията си Гон съобщи, че е подготвен да бъде съден и да почисти името си, само че в страна, която ще му подсигурява почтен развой. " Бях третиран като терорист ", съобщи предприемачът. Неизвестността към бъдещето му остава, като не е изключено някогашният жител на света да остане в Ливан до края на живота си. В изявление за The New York Times след конференцията в Бейрут той звучи надалеч по-смирено. " Честно казано, може би трябваше да се пенсионирам ", споделя той пред вестника. И прибавя: " Но никой не може да ми отнеме съживяването на Nissan. "
Бягство от пандиза
В Бейрут Карлос Гон отхвърли да приказва по какъв начин е избягал от Япония, само че историята е почтена за холивудски филм. Според японските медии той е напуснал самичък къщата, където живееше, откакто излезе от ареста под гаранция, и е стигнал с влак-стрела до Осака, където благодарение на двама американски специалисти по сигурност (единият от тях някогашна зелена барета, съден за измами) е качен на частен аероплан в кутия за музикална инсталация с дупки на пода, с цел да може да диша. От нея той е трансфериран в заключено помещение в джета с легло и стол, до което стюардесата няма достъп. Самолетът Bombardier каца в Истанбул и чакащата на пистата кола трансферира Гон в различен аероплан наоколо, който го води до Бейрут. Според медиите към 15 души са взели участие в интервенцията, като някои от тях не са знаели кого измъкват от Япония, а предполагали, че проектът е да спасят отвлечено дете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР