© Reuters Коронавирусът е заплаха не само за здравето. Пандемията

...
© Reuters Коронавирусът е заплаха не само за здравето. Пандемията
Коментари Харесай

Глобалната рецесия броди по стъпките на вируса

© Reuters
Коронавирусът е опасност освен за здравето. Пандемията може да се окаже по-голяма икономическа заплаха от рецесията от 2008-2009 година Най-успокояващата разлика с тогава е, че този път болестта не потегля от финансовата система. Което не значи, че в този момент няма да боли.

Забрани за пътешестване. Затворени фабрики. Отмяна на всевъзможни събития. Социално разграничаване. Опустели молове. Финансови пазари в положение на свободно рухване. Изобщо всички нужни съставки за световна криза на име COVID-19. Тя е неизбежна и въпросът е единствено какъв брой дълбока и продължителна ще бъде.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Голямата базука "

Още когато стана ясно, че коронавирусът няма да бъде стеснен до Китай и резултатите от него ще отекнат много нашироко, всички започнаха да ревизират прогнозите си надолу. Само че тогава централни банкери, финансови министри и стопански анализатори чакаха внезапно, само че малко стесняване на интензивността, последвано от бързо връщане към нормалността. Сега концепцията, че ще има V-образна криза през първата половина на годината и възобновяване във втората, може да се окаже мощно оптимистична.

Дори преди данните да го покажат, няма подозрение, че световната стопанска система към този момент е в криза. И сега напъните са съсредоточени към това сривът да е по-малък. Новината, че китайската стопанска система се е свила с 20% през януари и февруари, демонстрира, че ударът от ковид надалеч надвишава упованията и евентуално е предвестител какво чака Европа и Америка.

В опит да овладеят вредите богатите страни - от Съединени американски щати, през тези в еврозоната и Англия до Япония, извадиха " огромната базука ". За дни бяха оповестени стопански тласъци общо за трилиони долари.

След като до неотдавна американският президент Доналд Тръмп тръбеше, че коронавирусът е непознат проблем, в този момент Съединени американски щати оповестиха, че приготвят пакет от 1.2 трлн. $ в поддръжка на стопанската система, в това число и изпращането на чек от 1000 $ на всеки американец. И тук не влизат интервенциите на Федералния запас на финансовите пазари, които доближиха 2 трлн. $.

Мерките на Белия дом следват оповестените по-рано от Англия, Франция, Германия и Испания. Докато през 2008-2009 година еврозоната реагира постепенно, този път осъзнаването, че Европа е епицентър на пандемията, форсира дейностите. Най-големите европейски стопански системи излязоха с съответни проекти (виж карето), като Англия показа рекорден пакет от незабавни банкови гаранции в размер на 330 милиарда паунда за бизнеса и фискална поддръжка от 20 милиарда

Испанският министър председател Педро Санчес също разгласи " най-голямата готовност на запаси в демократичната история на Испания " за битка с икономическата рецесия, която включва 100 милиарда евро държавни гаранции за заеми.

Франция утвърди избавителен пакет на стойност 45 милиарда евро, обещавайки редица вероятни ограничения, в това число национализация на компании при потребност. Париж ще подсигурява също 300 милиарда евро банкови заеми на бизнеса, с цел да е сигурен, че фирмите няма да имат ликвидни усложнения. Членовете на еврозоната групово предложиха 1 трлн. евро национални гаранции на бизнеса, а ЕЦБ усили програмата си за изкупуване на облигации и е подготвена на спомагателни дейности.

Когато всичко спре

Ако през 2008-2009 година колабираха финансовата система и банките, в този момент ударът е върху действителната стопанска система. Първият и най-съществен проблем е ликвидната рецесия, която към този момент задушава компании от разнообразни браншове.

Търсенето се свива фрапантно за самолетните компании и браншове като хотелиерството, до момента в който огромните производители стартират да стопират работа. Международната асоциация на въздушния превоз прикани за незабавна държавна помощ до 200 милиарда $ за преодоляване на рецесията и попречване на всеобщи банкрути. Хотелиерската група Marriott International разгласи, че десетки хиляди чиновници ще би трябвало да излязат в неплатен отпуск. Автомобилни колоси започнаха да затварят заводите си в Европа, в Съединени американски щати същото направиха Ford, General Motors и Fiat Chrysler.

Малкият и междинният бизнес, които са гръбнакът на европейската стопанска система, също изнемогват - не са доста компаниите, които имат запаси да съществуват няколко месеца, без да работят. Затова част от ограниченията включват разсрочване на данъчни заплащания и държавни гаранции, които да обезпечат краткосрочно финансиране на фирмите. Други са ориентирани в поддръжка на служащите, ударени от рецесията, за да се ограничи загубата на работни места и приход.

Никой не знае какъв брой. И най-важното - докога

Според неофициална прогноза на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, представена от немското издание FAZ, тримесечна обсада поради COVID-19 може да докара до стесняване на европейската стопанска система с 5%. Най-големият проблем в действителност е, че никой не може да подсигурява, че всичко ще свърши за три месеца. Което значи, че рискът от меланхолия е напълно действителен. И изяснява за какво множеството икономисти приканват ръководещите да бъдат още по-щедри със тласъците. Както написа колумнистът на в. Financial Times Мартин Волф: " По време на война държавните управления харчат свободно. Сега също би трябвало да активизират ресурсите си, с цел да предотвратят злополука. Мислете в огромни мащаби. Действайте в този момент. Заедно. "

Какво подхващат най-големите стопански системи в еврозоната

Германия
Мерките са в четири направления - отплата на служащите, разсрочване на данъчни заплащания, ликвидна поддръжка за компании и основаване на европейски фонд. Германия има автоматизирани стабилизатори и система за компенсиране на служащите, наранени от краткосрочни шокове в стопанската система. Берлин планува механизми за отлагане на налози за бизнеси, което да им даде нужната ликвидност. Има и стратегии за преференциални заеми, разграничени по отношение на размера на фирмите. Германия също по този начин взе участие в общия европейски проект за отговор на ковид.

Италия
Италия към този момент разгласи проект за към 25 милиарда евро. Мерките включват поддръжка за служащите, които са изправени пред съкращения, държавни гаранции за кредитиране на дребни и междинни предприятия и обезщетения за компании, които са мощно ударени от рецесията.

Франция
Фокусът на френското държавно управление също е обезпечаване на ликвиден запас за фирмите и помощ за приходите на служащите. Ликвидната поддръжка е посредством кредитни линии за предприятията и разсрочване на налози и осигурителни заплащания в размер на 15 - 20 милиарда евро. Големият действителен разход е за частичната безработица (около 15 милиарда евро), като проектът е да се покрият до 84% от заплатите на служащите, които остават вкъщи за 10 дни.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР