© Ralph Orlowski Още по темата Bundesbank рязко намали прогнозата

...
© Ralph Orlowski Още по темата Bundesbank рязко намали прогнозата
Коментари Харесай

Германските автопроизводители искат пълно отпадане на митата между САЩ и ЕС

© Ralph Orlowski Още по тематиката
Bundesbank внезапно понижи прогнозата за икономическия напредък на Германия за тази година

Търговското напрежение е най-големият риск за немската стопанска система
19 юни 2018
Колко ще изгубят американските компании от митата против Китай

Технологичните производители и петролните компании ще са измежду най-потърпевшите от комерсиалния спор сред Вашингтон и Пекин
18 юни 2018
Китай и Европейски Съюз дават отговор на американските мита

Пекин ще наложи контрамита на стойност 50 милиарда $
17 юни 2018 Германските автопроизводители са оповестили поддръжката си за отпадане на всички вносни мита сред Европейски Съюз и Съединени американски щати за коли, написа Wall Street Journal. Лидерите на автомобилните групи желаят да се откри спокойно решение на комерсиалната война сред двете страни. Американският дипломат в Германия Ричард Гренел към този момент е показал предлагането пред администрацията на Доналд Тръмп.

При подобен сюжет измененията биха били големи. В момента Европейски Съюз полза с 10% колите, които идват от Съединени американски щати, до момента в който Съединени американски щати таксуват с 2.5% колите от непознати страни. Производителите най-вече желаят да се постави завършек на ескалацията на напрежение. Президентът на Съединени американски щати към този момент заплаши, че ще наложи 25% мита на коли, влизащи в страната, което би блъснало тежко бизнеса на немските производители.

През последните седмици дипломат Гренел е приказвал при закрити порти с изпълнителните шефове на Daimler, BMW и Volkswagen, които имат и доста фабрики в Съединени американски щати. Общо немските производители дават работни места на над 116 хиляди души в страната, сочат данните на Асоциацията на немските автопроизводители. В кои страни Германия продава главно коли през 2017 година

Съединени американски щати – 323 288
Канада – 41 014
Мексико – 9650
Останалият свят – 430 247

Колко работни места обезпечават немските автомобилни компании в Съединени американски щати
В фабрики – 36 500
В снабдители – 80 000

Автомобилната търговия сред Съединени американски щати и Германия за 2017 година

Внос в Съединени американски щати от Германия – 34 милиарда $
Внос в Германия от Съединени американски щати – 7.5 милиарда $

Автомита сред Съединени американски щати и Европейски Съюз

За пикапи и SUV модели
- 25% при импорт от Европейски Съюз
- 10% при импорт от Съединени американски щати

За коли
- 2.5% при импорт от Европейски Съюз
- 10% при импорт от Съединени американски щати

Политически спънки...

Дори ако Тръмп се съгласи бързо на договорката, пътят към съглашението е дълъг. Причината е, че Берлин няма силата да подписва търговски покупко-продажби едностранно – договорката би трябвало да бъде от страна на всички страни в Европейски Съюз. Историята демонстрира, че сходни покупко-продажби лишават дълго време, с цел да бъдат подписани.

" Германия поема по верния път за разрешението на това противоречие сред другари ", разяснява комерсиалният секретар на Съединени американски щати Уилбър Рос. " Ако Европейски Съюз понижи своите мита върху американски коли и камиони, това би била добра първа стъпка към почтена и реципрочна търговия. "

Друга пречка сред двете страни би била желанието на Европа да отпаднат 25-процентовите вносни мита в Съединени американски щати за леки камиони – пикапи, SUV и ванове. Тези мита са още от времето на Линдън Джонсън и отпадането им може да докара до гнева на американските служащи. Тази част от договорката прави реализирането ѝ ниско евентуално поради наближаващите избори за представители и сенатори в Съединени американски щати през ноември. Уилбър Рос също не пожела да разяснява дали Съединени американски щати биха се отказали от тези мита.

Търговският секретар на Съединени американски щати Уилбър Рос счита, че сходно предложение е крачка напред, само че не разяснява дали страната му би се отказала от личните си мита върху леки камиони

Фотограф: Kevin Lamarque

...и лъч светлина

Според неназовани публични лица от немското държавно управление Берлин не е изключително въодушевен по отношение на концепцията на производителите, тъй като към този момент е имало сходно предложение към администрацията на Тръмп, която не е била въодушевена. По-притеснителното е, че сега няма никакви търговски диалози сред двете страни, а целият фокус е върху европейския отговор на американските мита върху алуминия и стоманата.

Лъчът светлина е дипломат Гренел, който е от дребното с пряк контакт с Тръмп. " Не е в интереса на Съединени американски щати да нараним немските производители на коли. Трябва да се фокусираме върху американските работни места, а немската автоиндустрия наема десетки хиляди американци ", разяснява той пред Wall Street Journal.

Говорител на Европейската комисия отхвърли да разяснява предлагането на производителите. Няма съответна позиция и от Париж, където ситуацията е по-сложно. Големите френски производители, Renault и Peugeot, не изнасят коли към Съединени американски щати и по тази причина сходна договорка не би имала стойност за страната. Точно противоположното, френските производители се опасяват от повишаване на американската конкуренция в страната. Френски публични лица разясняват, че не са наясно с съответното предложение и то не е било обсъждано в скорошните диалози сред френския президент Макрон и немския канцлер Меркел.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп желае да понижи комерсиалния недостиг със страните от Европейския съюз. Според немската асоциация на автоиндустрията Германия изнася коли за 34 милиарда $ всяка година, до момента в който внася единствено 7.5 милиарда $ американски артикули.

В момента комерсиалното министерство в Съединени американски щати приготвя отчет по отношение на митата, които могат да бъдат наложени на съображение национална сигурност. Сторми-Анника Милднер, специалист по интернационална търговия към Федерацията на немската промишленост, разяснява, че тази седмица Германия ще съобщи публично възражението си върху това да бъде оповестена за заплаха за националната сигурност.

Милднер прибавя, че немските автопроизводители основават хиляди работни места в Съединени американски щати и заводите в страната се отразяват добре на американския търговски баланс. " Всякаква договорка би трябвало да бъде реципрочна. Ако Европа смъкна митата си едностранно, това не би било интелигентна договорка ", разяснява тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР