© Николай Николов В музея на социалистическото изкуство На 26

...
© Николай Николов В музея на социалистическото изкуство На 26
Коментари Харесай

Черният и белият мрамор на Русия


© Николай Николов

В музея на социалистическото изкуство

На 26 юли 1953 година три танкови полка и мотострелкова дивизия, дислоцирани под Москва, получили заповед за влизане в столицата. Две авиодивизии и съединяване на реактивни бомбардировачи били приведени в цялостна бойна подготвеност и очаквали заповед за офанзива на Кремъл. Опит за държавен прелом, зад който спри вътрешният министър Берия. Той е задържан, наказан и разстрелян. Шестдесет и четири години никой не слага под подозрение тази версия.
" Дясната ръка " на Сталин, ръководителят на страховитото Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) /народен комисариат по вътрешни работи/, остава в съветската история като " кървясъл главорез и полов фанатик ". Но преди дни научно-развлекателен съветски интернет портал направи слисващ опит за реабилитация на злокобния екзекутор. Според портала като първи секретар на Грузинската компартия през 30-те години на предишния век Берия бил " татко на икономическото знамение " в Закавказието. Като вътрешен министър прекратил следвоенните репресии и освободил от лагер авиоконструкторите Туполев и Петляков. В качеството си на заместник-председател на Държавния комитет по защитата провел сполучливо танковата индустрия и имал решаваща роля за основаването на атомната бомба. Той осъдил насилствената русификация на Литва и Западна Украйна и предложил " красиво решение " на немския въпрос. Нещо повече, в случай че бил останал жив, нямало да я има и " Берлинската стена ".

Като си има пред тип властническия темперамент на днешна Русия,

надали избелването на една от най-мрачните фигури от " Сталинската ера "
е самостоятелна акция

Преди тридесет години никой, нито стратегически научни институти, нито Бовин, Бжежински и Кисинджър, нито Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и Централно разузнавателно управление на САЩ /дори МОСАД/, не можа да планува краха на колоса, който се оказа на глинени крайници. И го стори не перестройката на Горбачов, а гласността. Истината за Голодомора, за Архипелага Гулаг, за чистките на 30-те и 40-те, за Пакта Молотов-Рибентроп срути за дни " основания за епохи, по волята на народа, един и всесилен " Съветски съюз. Лъжата събори комунистическия режим или съгласно страховития облик на един някогашен лагерник
" костите в Сибир се раздвижиха "

Сега Путин се пробва да направи още веднъж Русия велика.

Има една такава история. Като част от размразяването след Сталин, в Манежа в Москва, се открива галерия на нереалното изкуство. Не съумял да разбере безусловно нищо, Хрушчов я скапва след заплашителен скандал със скулптора Ернст Неизвестни. След дълги години в недружелюбност, роднините на руския водач, изпаднал в това време също в недружелюбност, разпореждат на ваятеля надгробния монумент на Хрушчов. На Новодевичето гробище, Неизвестни сплита в едно два идентични къса мрамор - бял и черен.

Струва ми се, че през днешния ден, изоставила и изоставена от множеството си другари, Русия трескаво търси белия мрамор в спорната си, постоянно трагична история, пробвайки се да се сдобри със личното си минало. И по тази причина й би трябвало и " Безсмъртния полк ", и погребението на тленните остатъци на Романови, и опита за реабилитацията на Берия.

През 80-те години на предишния век Дън Сяо Пин съумя да предефинира китайската еднаквост през конфуцианството. Последователите на Махатма Ганди, Джавахарлал Неру и Индира Ганди съумяха, с доста жертви, да препотвърдят индуистката еднаквост на страната. Ще успее ли и Путин да предефинира Русия като хилядолетен дирек на Православието?

Дали в груповата памет могат да обитават едновременно
двуглав орел и сърп и чук?

Дали Русия може да се изживява като Третия Рим, меча на Православието, обичаното дете на Бога и пазителя на християнските полезности, до момента в който на Червения площад се издига мавзолеят на Ленин?

Не ми се има вяра изключително, само че дано бъдещето да покаже.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР