© Николай Дойчинов Още по темата Източници в ГЕРБ: Теменужка

...
© Николай Дойчинов Още по темата Източници в ГЕРБ: Теменужка
Коментари Харесай

Бoрисов за скандала с ЧЕЗ: Оставки този път няма да има, пак опитват да ме свалят от власт

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Източници в ГЕРБ: Теменужка Петкова най-вероятно ще резервира поста си (обновена)

Бойко Борисов получи документи по договорката с ЧЕЗ от чешкия министър председател, само че са секретни, тъй като имало имена на банки пратили " писма за комфорт "
27 фев 2018
Гинка Върбакова: Осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ към този момент е реалност
23 фев 2018 Премиерът заподозря, че абсурдът към договорката за активите на ЧЕЗ е акция да бъде свален от власт, сходно на февруарските събития от 2013 година, само че " по различен сюжет, със същите реализатори - отново ЧЕЗ, ток и популистки изявления. Но този път оставки няма да има, давам обещание на тези хора да ги разнищя до дъно ". От изявлението му излиза наяве, че засяга както самия ЧЕЗ, по този начин и политическата съпротива.

Ето какво друго сподели министър председателят на брифинг в Народното събрание Борисов за договорката за закупуване на ЧЕЗ, представен от организация " Фокус ":

" Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия, виждам руско-грузински офшорки, съветски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Законът за банките е доста непоколебим и ще им спестя имената. В медийното пространство излиза, че договорката е завършила. Поне аз с такова усещане оставам. Това, което ми праща през днешния ден министър председателят на Чехия посредством неговия зам. финансов министър, излиза, че в действителност тези банки са изпратили писмо за комфорт, писма за планове, хвърчащи листи, които във финансово-правния мир не значат безусловно нищо. Може да пратиш каквито искаш писма. Говорих и със Стоян Мавродиев (изпълнителен шеф на ББР, за която се твърди, че също има роля в договорката, само че тя към този момент отхвърли - бел. ред.) преди малко. Преди няколко месеца някой ги питал, че вероятно, в случай че нещо стане, биха ли финансирали или рефинансирали. Нито са пращали писма, нито са поемали ангажимент, нито каквото и да било. И на процедура излиза, че български банки, държавна банка надали не е финансирала, завършила договорка, в която написа към този час писмо за комфорт... Излиза, че въпросната госпожа ще има по-малко от 10% ", изясни Бойко Борисов и прибавя: " Няма по какъв начин да знаем по какъв начин един частен индивид на кой ще реши да си продаде акциите. Няма по какъв начин да знаем, нито е редно ", посочи той.

" Поемам ангажимент с финансовия министър и с Българска народна банка да забележим тези банки и какво значи писмо на комфорт. Този комфорт на нас ни сътвори голям дискомфорт. Ще замоля шефа на Българска народна банка незабавно да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много забавно - напълно отхвърлят, а в това време чехът ми праща, че го има. Банковият ни контрол да се намеси с всички сили, като забележим резултатите, ще ви осведомяваме ", сподели още министър председателят.

Той също сподели, че ще изиска банковият контрол в Българска народна банка да се намеси поради информацията, че български банки вземат участие в договорката за продажба на ЧЕЗ. " Няма да им дам да ни петнят репутацията, с сходни игрички да излиза, че някъде витаем зад сходно нещо. Тези хора веднъж са ме сваляли от власт, в този момент желаят да създадат същото - няма да стане ", съобщи Борисов.

" Подценихме ситуацията от последните дни. Действително договорката за ЧЕЗ е извършена сред две частни компании, дотук нищо неприятно. Наблюдавайки последните дни по какъв начин беше градирана офанзивата против нас, желаех диалог с премиера Бабиш и настоях, защото няма по какъв начин да знаем какво се е случило, да получа информацията, която има в тяхното министерство.

Сега се насажда чувството, и то доста планувано и тъкмо, че Гинка от Пазарджик прави договорка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последици ", съобщи Бойко Борисов.

И продължи: " Това е сносно скалъпено, много майсторски, доста добър сюжет. Чак като започнах във " Facebook " да виждам по какъв начин се настройват хората към мен, надали не, че ние сме създали тази нелепост. Това са хора, които сме им завеждали каузи, прокурорите са проверявали, карали сме се със остарелия чешки министър председател поради тях ", уточни той. " Този път ще ги пъдя поред до дъно, желая хората да го знаят. Господ ми е очевидец - нищо, по какъв начин може някой да си намерения, че навръх нас ще продадат ЧЕЗ ", съобщи министър председателят.

Относно обстоятелството, че Петкова познава собственичката на " Инерком ", Борисов сподели: " Всеки може да има другар, Теменужка Петкова беше задоволително доблестна да каже - " Да, познавам, я " и си подаде оставката. Днес, като разговарях с Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, и те споделиха, че не е нужно, не е вярно да се взима оставката, преди да проверим всичко, което е станало ", разяснява Бойко Борисов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР