© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Днес Москва разполага с мрежа от корпоративни

...
© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Днес Москва разполага с мрежа от корпоративни
Коментари Харесай

Мнения Daily - Русия търгува с влияние от поне столетие

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Днес Москва разполага с мрежа от корпоративни олигархични институции, подчинени на " вертикалата на властта ". Още по тематиката
Мнения Daily - Бежанската нервност и хомофобията стават партизанско знаме

И още: В обществото бе построен фетиш към плочкаджията; Турция смекчава тона към Берлин?
6 ное 2017
Мнения Daily: " Русия гейт " не е зрелище за американската аудитория

И още: Да се готвят ли на Острова за най-лошото?; Специализиран съд не значи специален;
5 ное 2017 100 години от Октомврийската гражданска война

Русия търгува с въздействие от най-малко столетие

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Питам се по кое време следващото разобличаване за съветско финансово присъединяване в търговия с въздействие ще престане да бъде вест. Всеки, който познава, въпреки и частично, целеполагането на съветските специфични служби, не може да бъде сюрпризиран от нито едно от тези разкрития. Чрезвичайната комисия - ЧК, е първата шпионска конструкция в света, която надвишава неведнъж задачите на едно нормално разузнаване.

До основаването на ЧК и Коминтерна разузнаването е осведомителна работа, която добродушно събира информация за други страни и властови структури в интерес на своите национални институции и ползи. ЧК и Коминтернът са основани, с цел да провеждат огромни " оперативни мероприятия " - най-много диверсии на непозната територия - за реализация на интернационалната тактика на новоучредената болшевишка империя. Първите огромни оперативни мероприятия са Спартакисткото въстание в Германия (1919 г.), " Съветската република " на Бела Кун в Будапеща (1919 г.) и септемврийския бунт в България (1923 г.).

По време на студената война Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се състезава с новоучредената американска организация Централно разузнавателно управление на САЩ за дестабилизиране и присъединение към комунистическия блок на страни и територии от така наречен Трети свят. Америка не има държавно външно разузнаване до началото на Втората международна война, а Централно разузнавателно управление на САЩ е основано за обезвреждане на огромната настъпателност на Москва в следвоенния свят. До разпадането на Съветския съюз проникването на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) (сега ФСБ) в корпоративния свят е обективно лимитирано заради обстоятелството, че комунистическият исполин има единствено държавни институции - а не самостоятелни компании. Агентите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ГРУ могат да се маскират и да проникват на всички места, само че легендирането им като самостоятелни предприемачи или финансисти е по-трудно.

Днес Москва разполага с разгърната мрежа от корпоративни олигархични институции, подчинени на " вертикалата на властта ", които могат законно и намерено да се записват и да действат на всички места по света. Изпълнението на профилирани задания по търговия с въздействие е изключително елементарно на територията на Съединени американски щати, които са неповторима страна с опцията, която законово дават на външни за страната сили и ползи да лобират пред федералните институции за реализиране на избрани цели.

Глобалният свят съставлява гъсто изплетена мрежа от финансово-корпоративни институции, държавни тактики и инфраструктури на проведената световна престъпност, като границите сред тези разнообразни по формулировка играчи са мощно размити в гостолюбивите офшорни зони до степен на неразпознаваемост. Феликс Едмундович Дзержински можеше единствено да мечтае за сходни богати благоприятни условия за навлизане в " територията на врага " и за реализиране на крупни мрежови игри, конструирани от високо професионалните специалисти във и към Кремъл.

--------
Едва ли някое мафиотско лоби е предиздвикало министъра да облагодетелства шурей си.
Рокадата в здравното министерство

Моралът е нещо релативно

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче веле "

Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
От следващата оставка на следващия министър на опазването на здравето мина повече от седмица и кой ли към този момент не се изрече за нея. Тук няма да чуете опрощение, а единствено всевъзможни оправдания.

Първото и най-често повтаряно опрощение бе дефинирано от самия водач на болшинството в Народното събрание още преди оставката да бъде подадена: " Законът е спазен, тук към този момент можем да приказваме за моралната страна. " Наистина, измежду изредените в Закона за спора на ползи " свързани лица " не е посочено фактическото общуване с родственици по права линия (в случая - бащата на внука на министъра няма фиктивен брак с щерка му). От друга страна обаче, сега на подписване на първия контракт компанията, спечелила публичната поръчка, няма наложителните по различен закон регистрации.

Така към този момент цяла седмица тече развой на масирано героизиране на основното настоящо лице. Почти всеки изказал се не пропусна да означи, че става дума за: " доста заслужен български офицер ", " заслужен човек ", " стойностен човек ", " извънредно заслужен сътрудник с качества и като доктор, и като човек ", " доста първокласен админ и доктор ". И всички не помниха елементарния въпрос: морално ли е с помощта на служебното си състояние да облагодетелстваш околните си с обществени средства (макар и евентуално в границите на закона).

Някои споделят, че казусът бил от дълго време прочут, а малкия екран, излъчила репортажа, изпълнявала " поръчка ", " интензивно медийно мероприятие ", спуснато от горната страна. Само че въпросът за какво тъкмо в този момент медията се е сетила да извърши (при това напълно професионално) присъщата си задача с нищо не трансформира обстоятелствата към въпросните публични поръчки и по никакъв метод не може да послужи като морално опрощение за дейностите на техния гарант. Други съзират дългата ръка на " икономическите лобита и мафии ", чиито ползи били наранени от министъра. Само че надали някое от тях е предиздвикало принудително тогавашният шеф да облагодетелства шурей си.

Трети залагат на политически сюжети, като има два съществени разновидността. В единия опозицията и (чрез свои подчинени) президентът от дълго време събирали компромати и ги вадели тъкмо в този момент, с цел да дискредитират държавното управление. В другия вид, незнайно поради какво, министърът бил станал неуместен за днешната власт и тя му " скроила шапка ". Само че и тези сюжети, без значение дали са правилни или не, с нищо не трансформират обстоятелствата и не оправдават дейностите на тогавашния шеф, който по времето на въпросните публични поръчки не е знаел нито за европредседателството, нито за бъдещия си министерски пост.

Българското общество е толкоз постоянно подлагано на тази замяна, че към този момент стартира да не я вижда. Тази замяна внушава, че моралът е нещо релативно. Че тук всичко е разрешено, стига да не те заловен или да не ти скроят някой номер.

--------
Но пазете достолепието на естествените съветски хора, способни на сериозно мислене.

Кой избави българските евреи

Сарказмът е най-силната реакция на съветското изкривяване на историята

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Фотограф: SERGEI KARPUKHIN
Няма никакъв смисъл да се спори с този съветски историк, който свърза съответна борба на Съветската войска през 1943 със спасяването на евреите в България. Няма смисъл да се надявате, че това, което казвате, ще влезе в главите на хора, които са толкоз индоктринирани, че за тях истината не е функционалност на познания и обстоятелства, а на целенасоченост. Съгласно извършено наскоро допитване до публичното мнение в Русия единствено 17% от росийските жители имат дарба за критическо мислене. Не инцидентно поддръжката на Путин е в останалата част.

Затова с логичност и истина няма да стигнем надалеч. Руското посолство ще се чуди по какъв начин да съчетае дълга си да пази " Родината ", а ние ще се възмущаваме от ден на ден и повече от следващия (а те са безчет) лишен от разсъдък " историк ". Ако знаете на какви парадокси съм се наслушал и начел в медиите и в " научните " им институции.

Затова иронията и сарказмът са най-силните реакции. Най-вече рисувайте това, което не Ви харесва като руско тоталитарно завещание. Нека се възмущават. Това е несъразмерен отговор - по каноните на тяхната дипломация. Иначе на следващия ден ще се окаже, че успехите на Съветската войска при Сталинград и Курск са дефинира опцията на дамите по това време да зачеват или на Слънцето да изгрее. Вицове и майтапи - по този начин няма да се ядосвате. Но пазете достолепието на естествените съветски хора - на тези с естественото мислене. Бъдете прецизни.

Виж, казаното от Захарова е позиция. Която изисква професионална и подлежаща на ескалация реакция при положение на неудовлетворителен отговор. Най-голямата заблуда на нашите управляващи и медии, които желаят да потулят небрежно случая с тезата, че сме получили опрощение или обяснение (защото съветските управляващи в никакъв случай няма да позволен сходна подготовка - извинение), е да си мислят, че дотук свършват " инфохибридните бомби ", които пускат от Москва. Това не Ви е импровизация, а тактика и нейната реализация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР