© Neil Hall Електроенергията, която се търгува на Българската независима

...
© Neil Hall Електроенергията, която се търгува на Българската независима
Коментари Харесай

България отново е с най-високи борсови цени на електроенергията в региона

© Neil Hall Електроенергията, която се търгува на Българската самостоятелна енергийна борса през последната седмица, е била най-скъпа освен в Източна, само че и в Централна Европа. По-ниски от българските са били цените даже във Франция, Австрия и Германия. По-напред са само в Гърция, Италия, Испания и Португалия, които обаче обичайно имат най-скъп ток.

Средната стойност на покупко-продажбите с ток в България (на пазара " Ден напред " ) за интервала 20-26 май е 42.16 евро/мВтч. За съпоставяне в Унгария е 41.16 евро, в Сърбия - 41.02 евро, а в Румъния търговията се е случвала на равнища от 40.63 евро. В Централна Европа, в това число Словения и Хърватия пък цените са били сред 37 и 40 евро за мегаватчас.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Голяма волатилност

Освен като безспорна стойност цените на електрическата енергия в България вършат усещане и с огромните си дневни разлики. Така да вземем за пример в случай че на 21 май е била реализирана цена от 51 евро/мВтч, то на идващия ден тя е 40 евро, а на 23-ти още веднъж се покачва с близо 20% до над 47 евро, с цел да спадне до 37 евро ден по-късно. Тези внезапни промени в действителност водят до това, че Българската енергийна борса записва най-високите и най-ниски стойности за съответния ден в съпоставяне със прилежащите пазари, които се движат много по-плавно (виж графиката).

Ограничено предложение

Една от главните аргументи за неустойчивостта на свободната търговия с електрическа енергия в България е слабата ликвидност на енергийната борса. Основна част от тока (около две трети) се обезпечава от държавните енергийния сдружения в група на БЕХ - АЕЦ " Козлодуй ", НЕК (чрез своите ВЕЦ) и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Така при лимитирано предложение на която и да е от тези централи цените внезапно се покачват. Конкретната причина през април и май България постоянно да има най-скъпата електрическа енергия са надлежно проектите на поправки на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " през първия месец и на един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй " през втория.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР