© Юлия Лазарова Всеки български гражданин ще може веднага да

...
© Юлия Лазарова Всеки български гражданин ще може веднага да
Коментари Харесай

Свидетелства за съдимост ще се вадят от всяко бюро

© Юлия Лазарова Всеки български жител ще може незабавно да си извади удостоверение за съдимост, където и да се намира в страната, без значение от мястото му на раждане и адресната му регистрация. Това ще стане допустимо след активиране на Централната автоматизирана осведомителна система (ЦАИС) " Съдебен статус ", която ще разреши централизиран и напълно електронизиран и автоматизиран продан на данни и даване на услуги. Това излиза наяве от оповестения за публично разискване план на Министерството на правораздаването за промени в наредбата за бюрата за съдимост (Наредба No 8 от 2008 година за функционалностите и организацията на активността на бюрата за съдимост).

В момента удостоверение за съдимост може да бъде извадено електронно с отдалечена поръчка до Централното бюро за съдимост към Министерството на правораздаването, само че единствено с електронен автограф и липса на наказание. Извън това, поръчка за приемане на удостоверение за съдимост може да се подава единствено в бюрото за съдимост по местоживеене или по месторождение. С въвеждането на централизирана осведомителна система, която ще сплоти съществуващите към момента местни бази данни в електронен тип и по този начин ще разреши и автоматизиране на процесите, заявяването на удостоверение за съдимост ще може да се прави на всички места.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Системата евентуално ще проработи от началото на идната година, тъй като към момента е в развой на създаване. През декември Министерството на правораздаването разгласи социална поръчка за създаване и внедряване на автоматизирана осведомителна система " Съдебен статус " и образование на консуматори и админи за работа и администриране на Централизирана автоматизирана осведомителна система. Прогнозната стойност на публичната поръчка е 627 801 лева без Данък добавена стойност, само че тя е част от по-голям общ план на стойност 1 227 907 лева В рамките на целия план ще се създаде и осведомителна система за изпълнителните производства (прогнозна стойност 205166.67 лв. без ДДС); както и нова функционалност на съществуващата система " Електронно удостоверение за съдимост " (прогнозна стойност 41600,00 лева без ДДС).

Към момента документите, които удостоверяват правосъдния статус на жителите (свидетелства и информации за съдимост), се осъществят посредством децентрализирани системи, обслужващи 113 бюра за съдимост, настрана е " Централно бюро съдимост " към Министерството на правораздаването, което събира данните за съдимост на родените отвън страната и на лицата с незнайно месторождение, а настрана - и базата данни за наказаните български жители в чужбина. Локалните бази данни на бюрата за съдимост се актуализират ръчно, на база на правосъдните бюлетини, което прави процеса извънредно обезсърчителен, трудоемък и сложен за надзор. Новата система ще разреши въвеждането на електронни бюлетини за съдимост, електронни бюлетини за наложени санкции по член 78а Наказателен кодекс, електронни картотеки на тези бюлетини, електронни азбучни указатели и входящи регистри. Хартиените бюлетини за съдимост, в които се записват наказаните, остават, само че наедно с електронните, като отсега нататък първо се се сформира електронният бюлетин в електронна форма с полета, а по-късно се сформира хартиеният - посредством разпечатка на електронния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР