© Юлия Лазарова Във вторник повечето световни новини бяха в

...
© Юлия Лазарова Във вторник повечето световни новини бяха в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Разходите за труд растат силно, бъдещите тол-такси в Германия са незаконни

© Юлия Лазарова Във вторник множеството международни вести бяха в мрачни - пораства напрежението в Близкия изток, пукотевица в Торонто, земетресение с жертви в Китай. Негативната вълна не прескочи и България, където канадски парашутист почина при учения, а отчет разкри притеснителни прогнози за популацията на България. Продължава и поредицата строителни неудачи в София, като този път жители сигнализираха за падащи бетонни панели от относително новата и много скъпа Северна дъга.

В Народното събрание пък не престават опитите на опозицията за компромис по партийната дотация, само че наподобява ръководещите са твърдо решени тя да стане 1 лева за глас, макар опасенията, че това ще обрече партии на банкрут или ще ги тласне към противозаконни различни източници на финансиране.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Разходите за труд в България порастват с бързи темпове

Разходите за труд в България порастват доста през първото тримесечие на 2019 година - приблизително с 12.9% на годишна база, демонстрират данни на Евростат. Това е двойно по-висок ритъм на напредък спрямо последното тримесечие на предходната година. България излиза на второ място в Европейски Съюз по този индикатор след обичайния водач Румъния (16.3%). В двете страни, а и в други страни от района, нарастването е в пъти по-голямо от междинното за Европейски Съюз, което е под 3%.

Причините за бързия напредък на разноските за труд в района са стремежът за настигане на средноевропейските приходи, което става с нарастване на минимални работни заплати, както и дефицитът на фрагменти. Според икономистите поради проблемите на пазара на труда тази наклонност ще продължи и даже ще се форсира. Нарастването на приходите обаче намалява конкурентоспособността на страната в сфери, в които България е желана за вложения точно поради по-ниските разноски за заплати.

Съдът на Европейски Съюз разгласи за противозаконна схемата за пътни такси в Германия

Пътните такси в Германия са противозаконни, защото са несправедливи по отношение на водачите от другите страни от Европейски Съюз, реши Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург. Според немската скица, която е призната, само че към момента не е приложена, всеки, който употребява автомагистралите, би трябвало да заплаща такса, само че немските водачи ще бъдат обезщетени под формата на отстъпка при автомобилния налог. Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата с претекста, че Германия нарушава разпоредбите на блока.

Съдът в Люксембург удостоверява, че таксата е дискриминационна, защото по-голямата й тежест е за водачите на непознати коли. Освен това тя би нарушила съществени европейски правила като свободата на придвижване на артикули, защото ще усили разноските за превоз за непознати артикули и ще подкопае конкурентоспособността им. Така Германия ще би трябвало да се откаже или да преразгледа тол-системата си.

Съединени американски щати ускоряват военното си наличие в Близкия изток след заканите на Иран

Доналд Тръмп е наредил 1000 бойци да бъдат изпратени в Близкия изток, след следващите офанзиви против петролни танкери в Оманския залив от предходната седмица и след вчерашните закани от Иран, че може да престане да съблюдава основни разпореждания на нуклеарното съглашение от 2015 година Пентагонът активизира бойците с " отбранителни цели за справяне с въздушните, морските и наземните закани в Близкия изток ".

Според Вашингтон Техеран стои зад офанзивите на четири танкера в залива през май, както и против други два предходната седмица. Иранските управляващи отхвърлят. Тръмп неведнъж е предупреждавал за " съществени " последици, ако Иран заплаши американските сили в района. Действията му в този момент не се разграничават от твърдия му и конфронтационен метод и към други външнополитически проблеми.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Стрелба помрачи празникa за баскетболната купа на " Торонто Раптърс "

[Reuters]
" Торонто раптърс " отпразнува купата си в НБА с церемониал по улиците на най-големия канадски град. Близо 2 милиона души участваха, с цел да уважат новите първенци. " Торонто " детронира " Голдън стейт " в трагична крайна серия, приключила с 4:2 триумфа за канадците. Канадските военновъздушни сили даже прелетяха над Торонто в чест на новите първенци в НБА.

Празникът обаче беше засенчен от пукотевица, открита от двама души. Полицията заяви за четирима ранени, като от тях двама са в по-тежко положение.

ТЕХНОЛОГИИ

Фейсбук ще пусне лична цифрова валута Libra

Догодина Фейсбук ще пусне лична цифрова валута - Libra, оповестиха международните медии. Потребителите ще могат да правят заплащания с нея в приложенията на мрежата и в WhatsApp. Според компанията Libra ще е без значение ръководена и зад нея ще стоят действителни активи, което ще пречи на внезапни скокове и спадове в цената на криптовалутата, а заплащането с нея ще е извънредно елементарно. Закупуването й ще става посредством платформа на Фейсбук и цифров портфейл, наименуван Calibra. След това валутата ще може да се изпраща на други консуматори.

Това е следващото нахлуване на техгигант в бранша на разплащанията. Вече съществуват услугите Гугъл Pay, Apple Pay, Samsung Pay и др, само че нито една от тях не е основана на криптовалута, както ще е Libra. Новата технология заплашва да промени пейзажа на банковия бранш. От обществената мрежа настояват, че задачата й е да доближи до 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкова сметка.

ИМЕНА

Мишел Платини е задържан по съмнения в корупция

[Reuters]
Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е задържан като част от следствие по избора на Катар за хазаин на международното състезание през 2022 година Според френското издание Mediapart във вторник заран той е бил отведен от униформени и е арестуван в постройката на Службата за битка с корупцията в Париж. Изданието прибавя, че Катар е предложил необикновен бонус на ФИФА от 100 милиона $ при положение, че завоюва домакинство на международното.

През 2015 година Платини и някогашният президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изхвърлени от футбола за 8 години. Двамата бяха приети за отговорни в спор на ползи, погрешно счетоводство и отвод за съдействие на проверяващите. В последна сметка глобата на Платини бе понижена на половина. Тя изчита през октомври, а в изявление за NYTimes неотдавна французинът разгласи: " Ще се върна ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Канадски парашутист е умрял на воденото от Съединени американски щати обучение Swift Response 2019, което се организира на летище Чешнигирово, покрай Пловдив. Други двама американски парашутисти и един канадец са в болница без заплаха за живота. От Министерството на защитата обясниха пред " Дневник ", че са изпълнявани задания по скок от ниска височина.

Министерството на финансите още веднъж удължи периода за промяна на касовите апарати на бензиностанциите - с месец до края на юли, а в случай че имат контракт за внедряване на нова система за продажби и направен график по обекти, срокът се удължава до 30 септември. Това излиза наяве от план за промени в тематичната разпоредба, които идват след среща по тематиката с бизнеса.

Управата на Берлин утвърди петгодишно заледяване на наемите, чиято цел е да се овладеят възходящите жилищни разноски в немската столица. Решението бе взето след напън от гневни поданици, съгласно които градът е станал прекомерно безценен.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Организация на обединените нации: В България в никакъв случай няма да живеят повече хора

Илюстрация
Прогнозата (с три сценария) за общото население на България до края на века

Увеличаване

Прогнозата (с три сценария) за общото население на България до края на века

[ООН] Смаляване

Населението на България в никакъв случай няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на Организация на обединените нации.

В най-хубавия сюжет в края на века в страната ще има 5.5 млн. души. А в най-лошия - 2.18 млн. души, т.е. почти толкоз, колкото са жителите сега на София и Пловдив, взети дружно. Водещата прогноза въпреки всичко е малко по-оптимистична - популацията гладко ще се топи до 3.6 млн. в края на века, написа в отчета, разказан от " Дневник ".

Всичко това ще се случва на фона на увеличение на човечеството до съвсем 11 милиарда души в края на века. Темпото на напредък обаче се забавя и популацията старее. Африка ще бъде безспорният водач по раждаемост десетилетия наред, а Индия релативно скоро може да надмине по население Китай като №1 в света.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР