© Юлия Лазарова Уикенд на повече свобода - първо паднаха

...
© Юлия Лазарова Уикенд на повече свобода - първо паднаха
Коментари Харесай

Уикенд новини: Повече свобода на открито, половината българи губят доход в COVID кризата

© Юлия Лазарова Уикенд на повече независимост - първо паднаха маските навън, а разходките в паркове и планини бяха позволени. В неделя последва нова доза анулирани забрани: за открити заведения, тенис навън и басейни и небосвод за унищожаване на бариерите към регионалните градове в сряда.

В Европа с изключение на в Русия пандемията леко се забавяше и множеството страни отчитаха спад в смъртните случаи, по тази причина и страните продължиха с облекчаването на ограниченията на карантината. Мрачни бяха икономическите вести за бъдещето: ЕЦБ заприказва за 3-годишно възобновяване от шока и сюжети за поглъщане на еврозоната сред 5% и 12% тази година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Световната вест беше, че севернокорейският водач Ким Чен-ун е жив, след седмици на спекулации за здравето му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Бюджетът стартира да усеща рецесията: по-малко налози и повече разноски

Април не наподобява апокалиптичен за държавните финанси - насъбран е нов остатък от 160 млн. лева и по този начин общият плюс пораства до 1.6 милиарда лева Но за месеца са събрани по-малко налози и други доходи от 876 млн. лева на годишна база, като те се компенсират отчасти от множеството получени еврофондове. И разноските порастват с 5%, евентуално поради увеличени бюджетни заплати и пенсии, в случай че се съди по трендовете от март.

Сачева: 60/40 ще работи до края на юни, ще има нова мярка с 40% от минималната заплата

Схемата, в която страната поема 60% от заплата и осигуровките, ще бъде настояща до 30 юни, а за някои браншове може помощта да се вдигне до 80%, заяви общественият министър Деница Сачева. Освен това страната възнамерява нова мярка: за два месеца да поема 40% от минималната заплата и осигуровки за някои браншове, които още не са конкретизирани, само че се възнамерява да се пренасочат 85 млн. лева от еврофондовете по схемата. Друго предложение на Сачева е да се усили на 60 дни (при 30 сега) неплатеният отпуск , при който не се губят здравноосигурителни права.

Газът поевтинява, токът за семейства евентуално ще нарастне

Цените на природния газ не престават да падат, като от 1 май понижението е от 11% . Причината е новият контракт с " Газпром ", който регистрира пазарните трендове и спада при котировките на петрола. Затова пък цените на тока за семейства евентуално ще се увелича т от 1 юли . Макар потреблението в този момент да е едва и цените на борсата да са ниски, това няма да бъде усетено от жителите, защото и производители, и мрежови сдружения желаят повдигане .

" ВИП секюрити " ще дистрибутира вестници

Съвсем предстоящо, защото само подаде оферта , охранителното сдружение е определено да прави задачата през идващите четири години. Държавните пощи плануват задачата да коства най-много 60 млн. лева От документите се вижда, че твърдото възнаграждение към " ВИП секюрити " ще е към 45 млн. лева, а плаващото зависи от посетените крайни точки за продажба (сега оповестени на 3100, само че евентуално по-малък брой). Поръчката пристигна, откакто обвързваните с Делян Пеевски дистрибутори се отхвърлиха от активността от 1 март.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Половината българи са изгубили приход през Коронавирус рецесията

Доходите на 45% от пълнолетните поданици на страната са останали непроменени от началото на рецесията, при 26% те са намалели, само че без да заплашват съществено издръжката на семействата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад.

Сочи изследване на " Алфа рисърч ", извършено сред 13 и 23 април измежду 1000 интервюирани. Най-засегнати са безработните и новосъкратените, свободните специалности и самоосигуряващите се. Почти половината (48%) не престават да работят като преди пандемията, 10% редуват седмици от къщи и от работното място, 8% са напълно от вкъщи.
Илюстрация
Увеличаване
[``Алфа рисърч``] Смаляване

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на записаните инфектирани от COVID-19 в България доближи 1618 души към 17 ч. в неделя. Това е с 24 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1594, или растеж с 1.51%. Жертвите към този момент са 73, а оздравелите - 308.

Еднократната помощ от 375 лева към този момент ще е и за родители на деца до 14 година и няма да е нужно да е употребен целият заплатен отпуск, заяви общественият министър.

Новорегистрираните безработни в България нарастват с близо 92 хиляди души от началото на изключителното състояние, оповестява Министерството на труда и обществената политика. Според данни на Национален статистически институт и Агенцията по претовареност темпът на нарастване се забавя, като пикова седмица беше 6 - 12 април - тогава броят на новорегистрираните безработни доближи 31.5 хиляди

Продажбите на горива в България се свиват с над 50% през април , заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БТВ.

... И Пожарна охрана СВЕТА

Броят на жертвите на ковид в света приближава четвърт милион . Регистрираните инфектирани са съвсем 3.4 млн., като най-голям е броят им в Съединени американски щати - над 1.1 млн. души.

Русия бързо катери нови върхове - за ден откритите инфектирани надвишиха 10 хиляди Скокът се изяснява от управляващите с многото тестване - единствено в Москва за ден са направени проби на над 40 хиляди Смъртността към този момент е ниска - 1280, а общо инфектираните доближават 135 хиляди

Испания регистрира минимум смъртни случаи за последните над 6 седмици - 164 жертви. Дотук вирусът е умъртвил над 25 хиляди души. Откритите инфектирани са над 217 хиляди

[Reuters]
Севернокорейският водач Ким Чен-ун се появи обществено за пръв път от 11 април. Според BBC, която се базира на Корейската централна телеграфна организация, Ким Чен-ун е участвал на разкриване на фабрика за торове в южната част на страната. Липсата на информация за севернокорейския водач предизвика спекулации за гибелта му.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Спасителен проект за Lufthansa планува Германия да придобие 25% от самолетната компания, излиза наяве от обява на Spiegel. Според локални медии проектът планува композиция от акции със и без право на глас и заем от държавната банка KFW. Правителството и Lufthansa към този момент се въздържат от коментар. В началото на идната седмица ще има среща на управителния съвет.

Продажбите на коли във Франция се срутват с 89% през април поради ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19, излиза наяве от AFP. Така регистрациите на коли във Франция падат до малко под 21 хиляди през април. Двата най-големи френски производителя - Renault и PSA, регистрират намаляване над 80%.

Exxon и Chevron понижават добива на недопечен нефт от Пермския басейн с общо до 800 хиляди барела дневно. Най-големите американски петролни компании свиват производството си поради срутва на котировките на суровината и по-слабото търсене.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

[Reuters]
Клиенти на McDonald`s чакат на маркировка за обществено разграничаване пред заведение в Арнем, Нидерландия, където веригата тества по какъв начин биха оперирали заведенията в изискванията на COVID-19. Ограничения от плексиглас сред масите, сервиране на храната и дезинфектанти за ръце на входа са част от ограниченията, с които заведенията се приготвят за момента, в който Нидерландия ще даде зелена светлина за обслужването на клиенти на място. Очаква се решението за заведения за хранене и питейни заведения да стане ясно към 12 май.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Европейска комисия се чака да показа проект за оздравителен фонд

До 6 май Европейската комисия би трябвало да показа проект за оздравителен фонд, който да бъде част от идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз. По този метод Европейски Съюз ще противодейства на икономическия потрес от пандемията от ковид. На последната среща водачите на съюза трансферираха тази задача на Брюксел.

#STAYATHOME

05 май | 15:00 ч
Webinar

Как да се погрижим за хората и културата в компанията по време на рецесия Мария Атанасова, шеф " Човешки капитал " за района EMEA, Progress Виктор Фачев, шеф " Човешки запаси ", SiteGround Катерина Шопова, шеф " Човешки запаси ", " Лидл България " Анелия Димова, началник " Човешки запаси Югоизточна Европа ", " Аурубис " Петя Димитрова, началник направление " Софтуер и услуги за УЧР ", " Технологика " Светослав Богатинов, учредителен съветник, " ИнМениджмънт " В новата действителност на отдалечена работа HR експертите се сблъскват с непознати до този миг провокации. Те би трябвало да запазят културата в организацията, да поддържат хората ангажирани, да им оказват помощ да се оправят със напрежението от несигурността, която обгръща всеки детайл от живота ни.

" Капитал " и " Кариери " поканиха HR мениджъри от разнообразни компании, които ще споделят практични хрумвания и принадлежности по какъв начин да се погрижим за чиновниците си по най-хубавия метод в актуалните условия.
Уебинарът е безвъзмезден, само че изисква наложителна регистрация.

Музика

Отменените турнета и затворените зали би трябвало да сковават музиката, само че досега 2020 е година, в която някои именити имена се завръщат. Прочетете, вижте и чуйте кои са те.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Как ще наподобява лятната почивка - от полета до плажа, се пробва да отговори тази публикация на Военновъздушни сили.

Офисите няма да са същите. Първо, компании усъвършенстват разноски за недвижими парцели и евентуално ще оставят трайно част от личния състав си у дома. Критични точки са асансьорите и гъстотата на работните места, което може да значи плаващо работно време, в това число през уикендите. Какво още се трансформира вижте в разбора на FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР